ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεικτά πρόσημα στις διεθνείς αγορές- Ράλι από του πουθενά στο ΧΑ

18:42 - 05 Ιαν 2010 | Σχόλια Αγοράς
(upd 2) Άντεξε τελικά στις πιέσεις η Wall, και μετά από συνεχείς εναλλαγές προσήμων, μόνο ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,11% στις 10.571,79 μονάδες, ενώ ο S&P 500 βρέθηκε ανοδικά κατά 0,31% στις 1.136,5 μονάδες, και ο Nasdaq κινήθηκε ανοδικά στο +0,01% στις 2.308,71 μονάδες. Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές, καθώς στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο FTSE 100 ενισχύθηκε 0,45% στις 5.525,33 μονάδες. στη Φρανκφούρτη ο DAX έχασε 0,19% στις 6.036,88 μονάδες, και στο Χρηματιστήριο του Παρισιού ο CAC κατέγραψε κέρδη 0,06% στις 4.016,38 μονάδες. Ο γενικός δείκτης του ΧΑ ενισχύθηκε κατά 4,01% και διαμορφώθηκε στις 2.277,60 μονάδες
Νευρικότητα στη Wall

Νευρικότητα και αναποφασιστικότητα ήταν τα δύο χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης στην αμερικάνικη αγορά, λόγω των διττών μηνυμάτων που «εξέπεμψαν» οι ανακοινώσεις των μακροοικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, οι βιομηχανικές παραγγελίες ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ οι εκκρεμείς πωλήσεις των κατοικιών σημείωσαν πτώση 16%.

Αλμα 8,2% κατέγραψε η Ford Motor, το μεγαλύτερο από τον Ιούνιο του 2005, μετά την ανακοίνωση της ότι οι πωλήσεις Δεκεμβρίου διαμορφώθηκαν κατά 33% υψηλότερα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2008. Μάλιστα, η Ford ανέφερε ότι το 2009 οι ετήσιες πωλήσεις της σημείωσαν άνοδο της τάξεως του 14%.

Ανοδος 5,6% για τη Potash, μετά την αναβάθμιση της σύστασης της μετοχής της από τη Credit Suisse, καθώς η τράπεζα εκτιμά ότι η βιομηχανία ποτάσας θα διπλασιαστεί το 2010.

Άλμα 12% πραγματοποίησε η Continental Airlines, η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία αερομεταφορών στις ΗΠΑ, καθώς τα έσοδα της τον Δεκέμβριο σημείωσαν μικρότερη πτώση από αυτή που αρχικά είχε εκτιμηθεί. Επιπλέον, η ανακοίνωση για αύξηση της επιβατικής κίνησης τον ίδιο μήνα, οδήγησε τη μετοχή της στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου δωδεκαμήνου.

Με κέρδη που ξεπέρασαν το 3,4% έκλεισε η Kraft Foods, ύστερα από την αρνητική ψήφο που έδωσε ο μεγαλομέτοχος της Berkshire Hathaway του Warren Buffett απέναντι στην πρόταση για πώληση 370 εκατ. μετοχών, ώστε να καλυφθεί η εξαγορά της Cadbury.

Από την άλλη μεριά, η Pfizer και Johnson & Johnson οδήγησαν τον φαρμακευτικό κλάδο του S&P 500 στην πτώση του 1,2%, μία μόλις ημέρα μετά το κλείσιμο σε υψηλά 22 μηνών. Ωστόσο, τη διαφορά την έκανε η Tenet Healthcare, η οποία σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο του δείκτη S&P 500, κλείνοντας στο +10%, καθώς η Goldman Sachs Group την ενέταξε στη λίστα της «conviction buy».

Πτώση 64% κατέγραψε η Mesa Air Group, η οποία υπέβαλε αίτηση υπαγωγής στο κεφάλαιο 11 του πτωχευτικού κώδικα.

Απώλειες 2,5% και για την Travelers, την εταιρεία ενδυμάτων, καθώς η ελβετική Ace, εκτιμά ότι θα έχει πολύ μικρότερα κέρδη το 2010 από αυτά που εκτιμούσαν οι αναλυτές προηγουμένως.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, πτώση 16% κατέγραψαν οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών κατά το μήνα Νοέμβρη, από άνοδο 0,6% τον Οκτώβρη, λόγω του ιδιαίτερα δημοφιλούς φόρου προς τους νέους αγοραστές, ο οποίος καταργήθηκε στις 30 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με στοιχεία της National Association of Realtors, ο δείκτης για τις εκκρεμείς πωλήσεις ήταν υψηλότερος κατά 15,5% κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2008. Σημειώνεται ότι η επιβολή του φόρου αρχικά θα διαρκούσε μέχρι τον Απρίλιο του 2009. Επιπλέον, οι αναλυτές «βλέπουν» ιδιαίτερο momentum στην αγορά, ενώ αναμένουν άνοδο των πωλήσεων μέσα στην άνοιξη.

Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών οι βιομηχανικές παραγγελίες στις ΗΠΑ κατά το μήνα Νοέμβρη, σημειώνοντας άνοδο 1,1%, λόγω της αυξημένης ζήτησης εξοπλισμού τόσο από τις ξένες όσο και από τις εγχώριες επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 0,8%. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά αυξήθηκαν κατά 0,2%, ενώ οι παραγγελίες για μη διαρκή αγαθά σημείωσαν άνοδο 1,8%.

Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη

Με μεικτά πρόσημα τελικά έκλεισαν οι δείκτες στην ευρωπαϊκή αγορά, μετά την ισχυρή πρεμιέρα της Δευτέρας, πραγματοποιώντας μια νευρική συνεδρίαση εξαιτίας αφενός της ανόδου του τραπεζικού κλάδου και αφετέρου της πτώσης των κλάδων τροφίμων και υγείας.

Ο Dow Jones Stoxx 600 Index παρέμεινε στα υψηλότερα επίπεδα 15 μηνών, κλείνοντας σχεδόν αμετάβλητος στις 257,52 μονάδες, ενώ ο MSCI Asia Pacific Index ενισχύθηκε 1,1%.

«Άλμα» 9,6% για τις Allied Irish Banks και 3,6% για τη Bank of Ireland, μετά την ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών Brian Lenihan ότι το θέμα της κεφαλαιοποίησης των τραπεζών της χώρας θα επιλυθεί μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου.

Ανοδικά 3,4% κινήθηκε η Man Group, μετά την αναβάθμιση της σύστασης των μετοχών της από τη Nomura Holdings σε «buy» από «reduce».

Κέρδη 7,2% για τη K+S, ύστερα από τη σύσταση «αγοράς» της μετοχής της BofA Merrill Lynch Global Research και την προσθήκη της στη “Europe 1” λίστα της.

Στο +4,3% βρέθηκε η Solarworld, η οποία ανακοίνωσε έσοδα μεγαλύτερα των αναμενόμενων.

Απώλειες 3,5% για την Cadbury, μετά την απόκτηση της μονάδας πίτσας της Kraft Foods από τη Nestle, αλλά και την ανακοίνωση της τελευταίας ότι δεν θα συμμετάσχει στην προσφορά για την Cadbury. Στο -2,5% η Nestle.

Σημειώνεται ότι η Berkshire απέρριψε την πρόταση της Kraft για έκδοση έως και 370 εκατ. νέων μετοχών για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς της Cadbury.

Πτώση 2,4% για τη GlaxoSmithKline, η οποία φαίνεται πρόθυμη να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία της με τη Γαλλία για την παροχή εκατομμυρίων εμβολίων ενάντια στον ιό H1N1. Πτωτικά 1,4% και η Sanofi, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι ακύρωσε παραγγελίες 50 εκατ. εμβόλια.

Απώλειες 1,5% για την Tesco μετά την υποβάθμιση των μετοχών της από τη BofA Merrill Lynch σε 'ουδέτερες' από 'αγοραστικές'. Υποχώρηση 2% και για τη Marks & Spencer Group, της οποίας επίσης οι μετοχές υποβαθμίστηκαν σε 'ουδέτερες' από 'αγοραστικές'.

Στο -1,7% και η Novartis, μετά την υποβάθμιση του outlook της από τη Moody’s, σε αρνητικό από σταθερό. Ακόμη, η Bank Vontobel υποβάθμισε τη σύσταση της μετοχής της Novartis σε «hold» από «buy».

Απώλειες 2,1% για τη Next, η οποία ανακοίνωσε ότι η ανάκαμψη στις καταναλωτικές δαπάνες μπορεί να αργήσει, ενώ στο -3,6% βρίσκεται η CRH.

Σε υψηλό 10 μηνών έφτασε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη κατά το μήνα Δεκέμβριο σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008, καταγράφοντας άνοδο 0,9% έναντι αυξήσεως 0,5% τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της ευρωζώνης, Eurostat, τα στοιχεία είναι κατώτερα των προσδοκιών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet είχε προειδοποιήσει, τον προηγούμενο μήνα, ότι ο πληθωρισμός θα διευρυνθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.

Τον προηγούμενο μήνα, ο διοικητής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός ενδέχεται να αυξηθεί σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ωστόσο τα κόστη και οι εξελίξεις αναφορικά με τους μισθούς θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα.

Στόχος της ΕΚΤ είναι να συγκρατήσει το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού λίγο πιο κάτω από το 2% σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Για φέτος, η τράπεζα εκτιμά ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή δεν θα ξεπεράσει το επίπεδο αυτό.

Ράλι από του πουθενά στο ΧΑ

Η συνεχιζόμενη υποχώρηση των τιμών, την ώρα που οι διεθνείς αγορές κατέγραφαν νέα υψηλά και η πρόθεση της Κυβέρνησης για τριετή και όχι τετραετή πρόγραμμα σταθερότητας συνέβαλαν σε μία μεγάλη αντίδραση σήμερα στο ΧΑ, οδηγώντας το γενικό δείκτη σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα τιμών. Ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 4,01% και διαμορφώθηκε στις 2.277,60 μονάδες ξεπερνώντας την αντίσταση των 2.225 μονάδων. Τώρα βάζει πλώρη για τον κινητό μέσο των 200 ημερών και αν τον διασπάσει με επιτυχία αποκτά τάση σημειώνουν αναλυτές και μπορεί να δούμε ακόμα καλύτερα νούμερα.

Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές με τους ξένους να δραστηριοποιούνται εκ νέου και να οδηγούν τις τιμές υψηλότερα. Κέρδη 6,69% κατέγραψε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, κατά 9% ενισχύθηκε η Eurobank και κατά 8,64% η Alpha Bank. Η Πειραιώς ενισχύθηκε 7,18% και η Marfin 5,26%. Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε άνοδο 6,73% και ο FΤSE 20 4,92%. Από τις μετοχές που έκαναν πράξη 149 ενισχύθηκαν και μόλις 44 υποχώρησαν. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 194 εκατ. ευρώ.

Από τις ανοδικές ξεχώρισε η κίνηση της Ελφίκο (+19,30%) με κάποια δημοσιεύματα να λένε για επικείμενη εξαγορά από τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές των Δίας Ιχθ. Λανακάμ, Αθηνά, Ζήνων, Παΐρης, Cyclon και Alapis.

Η μετοχή της Τεγόπουλος μετά τη συνεχιζόμενη άνοδο υποχώρησε 1,18%, ενώ ανακοινώθηκε η είσοδος του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στην εταιρεία με ποσοστό λίγο χαμηλότερο από 10%.

Κρίσιμη χαρακτηρίζουν αναλυτές τη συνεδρίαση της Πέμπτης, αφού αν συνεχιστεί η άνοδος με ικανοποιητικές συναλλαγές αυτό θα δείξει πως δεν ήταν η σημερινή κίνηση μία απλή αντίδραση και ένα short squeeze, αλλά μπορεί να έχει τα χαρακτηριστικά μία αντίδρασης Γενάρη. Θα αποκατασταθεί επίσης έως ένα βαθμό και η σύνδεση με τις ξένες αγορές.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:08 - 06 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.