ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Παρών» από τους αγοραστές- Τράπεζες και deals ωθούν το ΧΑ - Πτωτικά η Ευρώπη

12:31 - 07 Ιαν 2010 | Σχόλια Αγοράς
Δυναμικό «παρών» δίνουν ξανά οι αγοραστές στο ΧΑ, οι οποίοι μεθοδικά απορρόφησαν τις ρευστοποιήσεις των πρώτων 50 λεπτών και τώρα οδηγούν για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση υψηλότερα το ΧΑ, ενώ στην Ευρώπη επικρατούν πτωτικές τάσεις. Τράπεζες και deals ιντριγκάρουν τους επενδυτές.

Στις τραπεζικές μετοχές λοιπόν όπως αναμενόταν έχουν επιστρέψει οι ξένοι επενδυτές αφού βλέπουν πως η Κυβέρνηση παίρνει πιο σκληρές αποφάσεις για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Στο επίκεντρο των αγοραστών βρίσκεται η Marfin και η Τράπεζα Κύπρου, ενώ μία-μία και οι υπόλοιπες τράπεζες μειώνουν τις απώλειες και γυρίζουν σε θετικό έδαφος.

Την ίδια ώρα οι κινήσεις του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη δίνουν τροφή για σκέψη στο περιφερειακό κομμάτι της αγοράς και αφυπνίζουν τίτλους που μέχρι πρόσφατα δε συγκέντρωναν κάποιο ενδιαφέρον.

Ο γενικός δείκτης ενισχύεται 0,78% μετά από συναλλαγές 72 εκατ. ευρώ. Στο στόχαστρο έχει μπει ο κινητός μέσος των 200 ημερών. Πρέπι να σημειωθεί πως ανοδική διαφυγή από την εν λόγω αντίσταση αλλάζει την τάση στο ΧΑ και ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών. Από τις μετοχές που έχουν κάνει πράξη 69 ενισχύονται και 31 υποχωρούν.

Στο limit up ξανά η Ελφίκο εν μέσω των φημών για εξαγορά της εταιρείας από τον κ.Λαυρεντιάδη προκειμένου να την κάνει όχημα για την εισαγωγή της εταιρείας λιπασμάτων που πρόσφατα αγόρασε από το κράτος. Ανακοίνωσε επίσης τη συμμετοχή του στην Πήγασος, ανέλαβε την προεδρία της Proton Bank, ενώ προχθές ανακοίνωσε τη συμμετοχή του και στην Τεγόπουλος. 

Αγοδικά ξανά και η Λανακάμ που έχει συμμετοχή στην Ελφίκο. Τοποθετήσεις στα μεσαία παρατηρούνται σε Sprider, Σωλ.Κορίνθου και στη Μηχανική.

Απώλειες στην Ευρώπη

Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, εν αναμονή της απόφασης της Τράπεζας της Αγγλίας σχετικά με το βασικό επιτόκιο δανεισμού και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. «Βαρίδι» στις αγορές αποτελεί η ανακοίνωση της κυβέρνησης της Κίνας να επικεντρωθεί στον έλεγχο της πιστωτικής επέκτασης.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο FTSE-100 υποχωρεί 0,35% στις 5.510 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη, ο DAX χάνει 0,83% στις 5.984 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, ο CAC σημειώνει απώλειες 0,60% στις 3.993 μονάδες.

Με απώλειες 0,4% κινείται ο Dow Jones Stoxx 600 Index, ενώ ο MSCI Asia Pacific Index υποχώρησε 0,4% από το υψηλό 16μηνών που κατέγραψε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.

Πτωτικά κατά 5,7% κινείται η Tate & Lyle, ύστερα από την υποβάθμιση της σύστασης της μετοχής της σε «neutral» από «outperform» από τη Credit Suisse Group.

Στο -2,4% βρίσκεται η Lagardere, μετά τη σύσταση «αγοράς» της μετοχής της από τη Goldman Sachs, ενώ παράλληλα την τοποθέτησε στην «conviction sell» λίστα της.

Στον αντίποδα, «άλμα» 7,6% για τη Continental, ύστερα από ανακοίνωση για την πώληση  31 εκατ. νέων μετοχών προκειμένου να διευθετήσει το χρέος της.

Με κέρδη 2,6% κινείται η Wolseley, ύστερα από αναβάθμιση της σύστασης της μετοχής της σε «buy» από «neutral» από τη UBS.

Στο +1,5% βρίσκεται η J Sainsbury, μετά τις καλύτερες των εκτιμήσεων πωλήσεις της. Αύξηση κατά 3,8% κατέγραψαν κατά το τρίτο τρίμηνο χρήσης οι πωλήσεις της βρετανικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Sainsbury, με φόντο τις έξτρα εμπορικές πράξεις που σημειώθηκαν στη διάρκεια της εν λόγω περιόδου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, οι πωλήσεις χωρίς να λαμβάνονται υπόψη καύσιμα και φόροι αξίας ενισχύθηκαν κατά 4,2%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση 3,5%. Σημειώνεται εδώ ότι κατά τη διάρκεια του τριμήνου, η Sainsbury προχώρησε στο άνοιγμα οκτώ νέων σούπερ μάρκετ.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:19 - 07 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.