ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεικτά πρόσημα στις διεθνείς αγορές- Νέα κίνηση αυτονόμησης από το ΧΑ

18:44 - 07 Ιαν 2010 | Σχόλια Αγοράς
(upd 2) Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι δείκτες στη Wall, αφού ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,31% στις 10.606,86 μονάδες, ο S&P 500 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,40% στις 1.141,68 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημείωσε απώλειες 0,05% στις 2.300,05 μονάδες. Ίδιο το κλίμα και στην Ευρώπη, καθώς στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο FTSE-100 ενισχύθηκε 0,07% στις 5.533,80 μονάδες, στη Φρανκφούρτη, ο DAX έχασε 0,25% στις 6.019,36 μονάδες, ενώ στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, ο CAC σημείωσε απώλειες 0,18% στις 4.024,80 μονάδες. Ο γενικός δείκτης του ΧΑ έκλεισε στις 2.310,11 μονάδες με κέρδη 1,43%
Μεικτή η εικόνα στη Wall

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, στον απόηχο της πτωτικής πορείας των τιμών των εμπορευμάτων, αλλά και της αύξησης των νέων αιτήσεων ανεργίας. «Ανάσα» στις πιέσεις που δέχτηκε η Wall αποτέλεσε και η είδηση περί βελτίωσης της εικόνας που υπάρχει στον κλάδο των λιανικών πωλήσεων, γεγονός που οδήγησε τους δείκτες Dow και S&P 500 στο «πράσινο».

Αλμα 11% σημείωσε η Sears Holdings, ανερχόμενη στα υψηλότερα επίπεδα από το Σεπτέμβριο του 2008, καθώς οι εκτιμήσεις της εταιρείας για τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου, ξεπέρασαν αυτές των αναλυτών.

Κέρδη 7,5% για τη Bed Bath & Beyond, η μεγαλύτερη εταιρεία οικιακών επίπλων στις ΗΠΑ, καθώς οι εκτιμήσεις για τα κέρδη ανα μετοχή του τετάρτου τριμήνου τοποθετούνται από τη διοίκηση στα 67 cents, από 63 cents που ανέφεραν οι αναλυτές.

Στο +15% βρέθηκε και η Lennar, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο του δείκτη S&P 500. Η τρίτη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία των ΗΠΑ, ανακοίνωσε τα πρώτα τριμηνιαία κέρδη του από το 2007, εξαιτίας της ανάκαμψης της αγοράς ακινήτων.

Κέρδη 3,5% για τη Bank of America, ύστερα από αναβάθμιση της σύστασης της μετοχής της σε «outperform» από «neutral» από τη Credit Suisse, αλλά και αναβάθμιση της τιμής - στόχου της στα 21 δολάρια από 17 δολάρια,  λόγω της σημαντικότητας της αποπληρωμής των κεφαλαίων από το πρόγραμμα TARP.

Από την άλλη μεριά, απώλειες 1,2% σημείωσε η Intel, καθώς η συνεργασία των ανταγωνιστριών της Qualcomm και Hewlett-Packard αναμένεται να πλήξει τα κέρδη της. Η Qualcomm ενισχύθηκε κατά 1,7%.

Στο -1,2% βρέθηκε η MasterCard, ύστερα από υποβάθμιση της σύστασης της μετοχής της από τη Wells Fargo & Co., ενώ η Alcoa υποχώρησε 2,5%, καθώς η Citigroup απέσυρε τη μετοχή της από τη “buy” λίστα της.

Απώλειες 0,5% για τη ConocoPhillips, ενώ η Chevron υποχώρησε 0,4%, λόγω των πτωτικών τιμών του αργού πετρελαίου.

Σχεδόν αμετάβλητες παρέμειναν οι νέες αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ, την εβδομάδα που έληξε στις 2 Ιανουαρίου, σημειώνοντας άνοδο κατά 1.000, διαμορφώνοντας τον αριθμό τους στις 434.000, μετά από τη δραματική πτώση των τελευταίων δύο βδομάδων. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, σε ετήσια βάση, οι νέες αιτήσεις ανεργίας υποχώρησαν κατά 15%, ενώ ο μέσος όρος των νέων αιτήσεων ανεργίας για τις τελευταίες τέσσερις βδομάδες, υποχώρησαν κατά 10.250 στις 450.250.

Αρχίζει και καλυτερεύει η κατάσταση στο λιανεμπόριο στις ΗΠΑ, με τις επιχειρήσεις λιανικής, όπως οι Kohl, TJX και Aeropostale να προχωρούν σιγά σιγά σε αναβαθμίσεις των προβλέψεων κερδοφορίας, μετά την απρόσμενη άνοδο των πωλήσεων το Δεκέμβριο.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις των καταστημάτων της αλυσίδας Kohl, που λειτουργούν τουλάχιστον ένα χρόνο, αυξήθηκαν κατά 4,7%, τη στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 3,7%.

Παράλληλα, οι πωλήσεις της TJX, που έχει την αλυσίδα ρούχων T.J. Maxx, αυξήθηκαν 14%, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για άνοδο κατά 5,9%.

Αύξηση κατά 10% σημείωσαν οι πωλήσεις της Aeropostale, πολύ πάνω από το 3% που ανέμεναν οι αναλυτές. Κατόπιν, η εταιρεία αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη κερδοφορίας του δ' τριμήνου στα 1,33 δολ. ανά μετοχή, από 1,24 προηγουμένως.

Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά τα αποθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία στην ευρωζώνη, αλλά και στην σκιά της ανακοίνωσης της κυβέρνησης της Κίνας να περιορίσει την πιστωτική επέκταση. Σημειώνεται, ακόμη, ότι η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε αμετάβλητα το βασικό επιτόκιο δανεισμού και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Με οριακά κέρδη 0,1% τελικά έκλεισε ο Dow Jones Stoxx 600 στις 258,08 μονάδες, ανατρέποντας το αρνητικό ενδοσυνεδριακό κλίμα που τον είχε οδηγήσει στο -0,8%, ενώ ο MSCI Asia Pacific Index υποχώρησε 0,5% από το υψηλό 16μηνών που κατέγραψε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.

Πτωτικά κατά 5,5% κινήθηκε η Tate & Lyle, ύστερα από την υποβάθμιση της σύστασης της μετοχής της σε «neutral» από «outperform» από τη Credit Suisse Group.

«Βουτιά» 8,3% για τη Praktiker, καθώς ανακοίνωσε πτώση 10% στα έσοδα του τετάρτου τριμήνου. Στο -2,7% και η PagesJaunes, ενώ στο -4% βρέθηκε η Yell, μετά τη σύσταση «πώλησης» των μετοχών της από τη Goldman Sachs.

Απώλειες 1% και 2,1% σημειώνει η BHP Billiton και Xstrata, αντίστοιχα, στον απόηχο της πτωτικής πορείας των τιμών των μεταλλευμάτων.

Στο -3,3% βρέθηκε η Lagardere, μετά τη σύσταση «πώλησης» της μετοχής της από τη Goldman Sachs, ενώ παράλληλα την τοποθέτησε στην «conviction sell» λίστα της.

Στο -2,4% έκλεισε η Vodafone, καθώς η Verizon Communications, με την οποία έχουν μαζί τις επιχειρήσεις ασύρματων υπηρεσιών,  παρουσίασε μικρότερα των εκτιμήσεων κέρδη ανά μετοχή.

Πτώση 3,5% και για τη Metro, μετά την πτώση των λιανικών πωλήσεων στη Γερμανία.

Στον αντίποδα, «άλμα» 11% για τη Continental, ύστερα από ανακοίνωση για την πώληση  31 εκατ. νέων μετοχών προκειμένου να διευθετήσει το χρέος της.

Στο +5,2% βρέθηκε η Commerzbank και στο +3,8% η Lloyds.

Στο +2,2% έκλεισε η J Sainsbury, μετά τις καλύτερες των εκτιμήσεων πωλήσεις της, ενώ στο +2,9% η Wolseley, ύστερα από σύσταση «αγοράς» της μετοχής της από τη UBS.

«Άλμα» 5,7% για την Porche, ύστερα από αναβάθμιση της σύστασης της μετοχής της «neutral» από «sell» από τη UBS.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, αύξηση κατά 2,5 μονάδες κατέγραψε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη κατά το μήνα Δεκέμβρη, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 91,3 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο για ένατο συνεχόμενο μήνα. Σημειώνεται ότι ο δείκτης παραμένει κάτωτερος των εκτιμήσεων.

Ο βιομηχανικός δείκτης σημείωσε άνοδο 3 μονάδες στις  -16 μονάδες, ενώ ο δείκτης υπηρεσιών αυξήθηκε κατά μία μονάδα στις -3 μονάδες. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης σημείωσε αύξηση κατά μία μονάδα στις -16 μονάδες, ενώ ο δείκτης λιανικού εμπορίου κέρδισε μία μονάδα στις -10 μονάδες. Ωστόσο, ο κατασκευαστικός δείκτης υποχώρησε κατά 2  μονάδες στις -28 μονάδες.

Πτώση 1,2% κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στην ευρωζώνη κατά το μήνα Νοέμβρη, έναντι ανόδου 0,2% κατά το μήνα Οκτώβρη. Σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της ευρωζώνης, Eurostat, στην Ευρώπη των 27, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν 0,8% σε μηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια, μειώθηκαν κατά 4% στην ευρωζώνη και κατά 2,1% στην Ευρώπη των 27.

Νέα κίνηση αυτονόμησης από το ΧΑ

Με κέρδη και αυξημένες συναλλαγές έκλεισε η εγχώρια αγορά την ώρα που οι διεθνείς αγορές υποχωρούν. Η επίσπευση της δημοσιονομικής προσαρμογής φαίνεται πως βρίσκει σύμφωνους τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι τοποθετούνται εκ νέου στο ΧΑ μετά από μία δίμηνη αποχή. Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 2.310,11 μονάδες και λίγο κάτω από τον απλό κινητό μέσο των 200 ημερών, που δοκίμασε ενδοσυνεδριακά αλλά έκλεισε λίγο χαμηλότερα τελικά. Αν η αντίσταση διασπαστεί με επιτυχία η τάση γίνεται ξανά θετική. Επόμενο εμπόδιο είναι ο εκθετικός των 200 ημερών που είναι στις 2.397μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών σκαρφάλωσε στα 256 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 23,3 εκατ. ευρώ αφορούσαν συναλλαγές σε προσυμφωνημένα πακέτα. Ο τζίρος κρίνεται αρκετά θετικός. Σημειώνεται πως ο Γ.Δ. κατέγραψε άνοδο 1,43%, ο FΤSE 20 1,56% και ο τραπεζικός 1,73%. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 147 ενισχύθηκαν και 48 υποχώρησαν.

Η Τράπεζα Κύπρου κέρδισε τις εντυπώσεις καθώς ενισχύθηκε κατά 6,40% ενώ άλλαξαν χέρια 3,2 εκατ. τεμάχια. Motor Oil και ΕΛΠΕ ενισχύθηκαν άνω του 3%. Ανάλογα κέρδη και για την Τιτάν και μικρότερα για Coca Cola, Εθνική Τράπεζα και MIG.

Στο limit up για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση η Ελφίκο λόγω των φημών για εξαγορά. Μεγάλα κέρδη και για Παϊρη, Ελμέκ, Έδραση, Εκτέρ και Ζάμπα. Υποχώρησαν Πλιάς, Τεξαπρέτ, Κυριακούλης και Αλκατέλ μεταξύ άλλων.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:06 - 08 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.