ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πιέζονται οι τράπεζες - Γύρω από τις 2.300 μονάδες ο Γ.Δ. - Μεικτά πρόσημα σε Wall και Ευρώπη

17:55 - 08 Ιαν 2010 | Σχόλια Αγοράς
Οριακές μεταβολές εμφανίζει ο γενικός δείκτης λόγω της καλής εικόνας των ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και λιγότερο της Εθνικής Τράπεζας. Πιέζονται ωστόσο, Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να υποχωρεί 0,19% και να βρίσκεται 5 μονάδες πάνω από τις 2.300 μονάδες. Ο απλός κινητός μέσος των 200 ημερών στέκεται εμπόδιο στην άνοδο του γενικού δείκτη και όπως φαίνεται από την πορεία της αγοράς σήμερα χρειάζεται μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον προκειμένου να ξεπεράσει την αντίσταση.

Από τις μετοχές που έχουν κάνει πράξη 86 ενισχύονται και 91 υποχωρούν. Η αξία των συναλλαγών ξεπερνά τα 102 εκατ. ευρώ αλλά δεν είναι αρκετή για να συνεχίσει ανοδικά και σήμερα η αγορά.

Λανακάμ, Ελφίκο, Plias, Τεξαπρέτ, Περσεύς και Κούμπας είναι στις πρώτες θέσεις των ανοδικών, ενώ υποχωρούν Νίκος, Λύκος, Μοχλός και Axon.

Με οριακό discount κινούνται τα συμβόλαια επί του δείκτη FTSE 20. Ο δείκτης χάνει 0,26%.

Μεικτά πρόσημα στη Wall

Με μεικτά πρόσημα κινούνται οι δείκτες στην αμερικάνικη αγορά, καθώς τα στοιχεία για τα αποθέματα χονδρικής αντισταθμίζουν τα αποθαρρυντικά στοιχεία της ανεργίας στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, ο Dow Jones υποχωρεί 0,29% στις 10.576 μονάδες, ο S&P 500 κινείται αρνητικά κατά 0,10% στις 1.141 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί 0,29% στις 2.307 μονάδες.

Με απώλειες 1,1% κινούνται οι Boeing Co., Coca-Cola Co και Kraft Foods, μετά την πτώση 85.000 στις θέσεις απασχόλησης εκτός αγροτικού τομέα.

Πτωτικά 0,9% κινείται η Goldman Sachs, 0,9% η JPMorgan Chase & Co και 0,8% η Morgan Stanley, μετά από υποβάθμιση των προβλέψεων της κερδοφορίας τους για το τέταρτο τρίμηνο από τη Citigroup. Συγκεκριμένα, η Citigroup δήλωσε ότι τα ομόλογα, τα εμπορεύματα και τα νομίσματα, τα οποία υποχώρησαν κατά το τέταρτο τρίμηνο, άσκησαν πιέσεις στα κέρδη των τραπεζών.

Αμετάβλητο στο 10% παρέμεινε το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ κατά το μήνα Δεκέμβρη, ενώ οι θέσεις απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα υποχώρησαν κατά 85.000 και τα μισθολόγια σημείωσαν αύξηση για πρώτη φορά μετά από περίπου δύο χρόνια. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν μηδενικές περικοπές θέσεων απασχόλησης, εκτιμώντας ότι η αγορά εργασίας θα αρχίσει την ανάκαμψη για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβρη, οι θέσεις απασχόλησης υποχώρησαν κατά 11.000.

Ακόμη, τα στοιχεία για τα μισθολόγια του Νοεμβρίου αναθεωρήθηκαν σε αύξηση 4.000 έναντι μείωσης 11.000 που είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου, το 2009 τα μισθολόγια υποχώρησαν κατά 4,2 εκατ.

Άνοδο σημείωσαν τα αποθέματα χονδρικής στις ΗΠΑ κατά το μήνα Νοέμβριο, αφού διαμορφώθηκαν στα 386,26 δισ. δολάρια, ήτοι ποσοστό 1,5%. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για άνοδο κατά 0,3%, καθώς δεν ανέμεναν τις επιχειρήσεις να είναι τόσο αισιόδοξες για τις προοπτικές της οικονομίας.

Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη

Με μεικτά πρόσημα κινούνται οι δείκτες στις ευρωαπαϊκές αγορές , μετά την ανακοινώση των στοιχείων της ανεργίας στις ΗΠΑ, αλλά και της ευρωζώνης, η οποία διαμορφώθηκε στο 10%. Θετικά επιδρά, δε, η σύσταση «αγοράς» των μετοχών των ευρωπαϊκών τραπεζών από τη UBS, αλλά και η αύξηση στις εξαγωγές της Γερμανίας.

Απώλειες 0,14% στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, με τον FTSE-100 στις 5.519 μονάδες. Με άνοδο κινείται και το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. O DAX υποχωρεί 0,18% στις 6.007 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, ο CAC ενισχύεται 0,11% στις 4.029 μονάδες.

Αμετάβλητα κινείται ο Dow Jones Stoxx 600, ενώ ο MSCI Asia Pacific Index ενισχύθηκε 0,6%.

Κέρδη 1,4% καταγράφει η Barclays και 3,4% η Deutsche Bank, μετά την αναβάθμιση της σύστασης των μετοχών τους σε «buy» από «neutral» από τη UBS, η οποία, επίσης, αναβάθμισε τη σύσταση των μετοχών των ευρωπαϊκών τραπεζών σε «overweight».

«Αλμα» 4,2% για τη Veolia Environnement, η οποία καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Απρίλη, ύστερα από σύσταση «αγοράς» της μετοχής της από τη Goldman Sachs. Σημειώενεται ότι η Goldman Sachs πρόσθεσε τη μετοχή  της εταιρείας στην «conviction buy» λίστα της.

Στο +2,1% βρίσκεται η Thales, καθώς η UBS αναβάθμιση τη σύσταση της μετοχής της σε «buy» από  «neutral».

Στο +0,9% η Spyker Cars, μετά την υποβολή αναθεωρημένης προσφοράς στη GM  για την εξαγορά της Saab.

«Άλμα» 8,7% για τη Mitchells & Butlers, η οποία ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις των καταστημάτων της που λειτουργούν ένα χρόνο, έχουν σημειώσει άνοδο 3,4% τις 6 εβδομάδες πριν τις 2 Ιανουαρίου.

«Ράλι» 5,8% για τη Eurasian Natural Resources και 2,9% για τη Aeroports de Paris, μετά τη σύσταση «αγοράς» της μετοχής της από τη Royal Bank of Scotland και Oddo Securities, αντίστοιχα.

Στον αντίποδα, η Aberdeen υποχωρεί 3,3%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα υπό διαχείριση πάγια σημείωσαν πτώση 1,4% το τέταρτο τρίμηνο στα 231 δισ. δολάρια.

Σε υψηλό 11 ετών έφτασε η ανεργία στην ευρωζώνη κατά το μήνα Νοέμβρη, διαμορφώνοντας το ποσοστό της στο 10% από 9,9% τον προηγούμενο μήνα, με τις επιχειρήσεις να αυξάνουν τις περικοπές προσωπικού, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι έκαναν λόγο για αύξηση κατά 9,9%.

Υπενθυμίζεται ότι το αντίστοιχο διάστημα του 2008, το ποσοστό της ανεργίας βρισκόταν στο 8%. Στην Ευρώπη των 27, δε, η ανεργία ανήλθε στο 9,5% το Νοέμβρη, από 9,4% τον Οκτώβρη.

Σύμφωνα με την κοινοτική στατιστική υπηρεσία, στη Λετονία το ποσοστό ανεργίας εκτινάχθηκε στο 22,3% και στην Ισπανία στο 19,4%. Στην Ιρλανδία βρέθηκε στο 12,9%, στη Γαλλία στο 10%, στην Ιταλία στο 8,3% και στη Γερμανία στο 7,6%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το χαμηλότερο ποσοστό κατέγραψε η Ολλανδία (7,5%).

Κατά την ίδια περίοδο, η ανεργία στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 10% και στην Ιαπωνία στο 5,2%.

Παράλληλα, αύξηση 0,4% κατέγραψε το ΑΕΠ στην ευρωζώνη κατά το γ΄ τρίμηνο, ενώ για την Ευρώπη των 27 σημείωσε άνοδο 0,3% κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat. Υπενθυμίζεται ότι κατά το β’ τρίμηνο, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,1% στην ευρωζώνη και κατά 0,3% στην Ευρώπη των 27.

Σε ετήσια βάση, το προσαρμοσμένο ΑΕΠ υποχώρησε κατά 4% το γ’ τρίμηνο στην ευρωζώνη και κατά 4,3% στην Ευρώπη των 27, από συρρίκνωση ύψους 4,8% και 5%, το προηγούμενο τρίμηνο, αντίστοιχα.

Επιβραδύνθηκε η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το γ΄τρίμηνο, σε σχέση με τις αρχές του 2009, όπου σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το γ΄τρίμηνο, το ελληνικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,4% από 0,5% το α’ τρίμηνο και 0,7% το δ΄τριμήνου του 2008. Ωστόσο, το β΄τρίμηνο του 2009 η ελληνική οικονομία υποχώρησε κατά 0,1%.

Κατά το γ΄τρίμηνο, τη μεγαλύτερη άνοδο του ΑΕΠ σημείωσε η Λιθουανία (6,1%), το Λουξεμβούργο (4,2%) και η Σλοβακία (1,6%).

Κατά την ίδια περίοδο, το ΑΕΠ στις ΗΠΑ ανήλθε κατά 0,6% και στην Ιαπωνία κατά 0,3%.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:25 - 08 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.