ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κέρδη στο … «παρά πέντε» για Wall και Ευρώπη- January effect στο ΧΑ

18:47 - 08 Ιαν 2010 | Σχόλια Αγοράς
(upd 3) Με θετικά πρόσημα έκλεισαν οι δείκτες στη Wall, αφού ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,11% στις 10.618,19 μονάδες, ο S&P 500 κινήθηκε θετικά κατά 0,29% στις 1.144,99 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κέρδισε 0,74% στις 2.317,17 μονάδες. Με κέρδη έκλεισαν και οι ευρωπαϊκές αγορές, αφού FTSE-100 έκλεισε στο +0,09% στις 5.531,63 μονάδες, με άνοδο κινήθηκε και το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, με τον DAX να κλείνει στο +0,30% και στις 6.037,61 μονάδες, ενώ και στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, ο CAC ενισχύθηκε 0,51% στις 4.045,14 μονάδες. Με κέρδη 0,76% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ, διαμορφωμένος στις 2.327,57 μονάδες.
Θετική η εικόνα στη Wall

Με κέρδη τελικά έκλεισαν οι δείκτες στην αμερικάνικη αγορά, μετά από μία συνεδρίαση που σημειώνονταν συνεχείς εναλλαγές προσήμων. Η άνοδος του τεχνολογικού κλάδου και του δείκτη S&P 500 τελικά επικράτησαν των πιέσεων που άσκησαν τα αποθαρρυντικά στοιχεία της ανεργίας στις ΗΠΑ. Τα θετικά στοιχεία για τα αποθέματα χονδρικής λειτούργησαν επικουρικά, ώστε να κλείσουν στο «πράσινο» και οι τρεις δείκτες της Wall.

Την πρώτη εβδομάδα του έτους οι αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν με κέρδη. Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,8%, ο Nasdaq κατά 2,1% και ο S&P 500 κατά 6,7%.

Με απώλειες 1% κινήθηκαν οι Boeing, Coca-Cola και AT&T, μετά την πτώση 85.000 στις θέσεις απασχόλησης εκτός αγροτικού τομέα.

Πτωτικά 1,5% κινήθηκε η Goldman Sachs, 0,9% η JPMorgan και 2,2% η Morgan Stanley, μετά από υποβάθμιση των προβλέψεων της κερδοφορίας τους για το τέταρτο τρίμηνο από τη Citigroup. Συγκεκριμένα, η Citigroup δήλωσε ότι τα ομόλογα, τα εμπορεύματα και τα νομίσματα, τα οποία υποχώρησαν κατά το τέταρτο τρίμηνο, άσκησαν πιέσεις στα κέρδη των τραπεζών.

Τη μεγαλύτερη πτώση του δείκτη S&P 500 σημείωσε η MetroPCS Communications, ήτοι 6,8%, καθώς η Soleil Securities υποβάθμισε τη σύσταση της σε sell από hold.

Απώλειες και για τον φαρμακευτικό κλάδο, καθώς η Goldman Sachs υποβάθμισε τον κλάδο σε neutral από attractive, εξαιτίας του αρνητικού αντίκτυπου που θα έχει η προώθηση της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας από την αμερικανική κυβέρνηση. Η Mylan έκλεισε με απώλειες 3,7% και η Human Genome Sciences με απώλειες 1,5%.

Στον αντίποδα της πτώση βρέθηκε η United Parcel Services (+4,6%), η μεγαλύτερη εταιρεία ταχυμεταφορών στον κόσμο,  μετά την αναβάθμιση των προβλέψεων της για τα κέρδη του τετάρτου τριμήνου που προέβη. Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε περικοπές 1.800 θέσεων εργασίας στον τομέα της διοίκησης. Ειδικότερα, η εταιρεία αναμένει κέρδη ύψους μεταξύ 73 και 75 σεντς ανά μετοχή από 58 με 65 σεντς ανά μετοχή, λόγω ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων των επιχειρήσεών της σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη ύψους 64 σεντς ανά μετοχή.

Αμετάβλητο στο 10% παρέμεινε το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ κατά το μήνα Δεκέμβρη, ενώ οι θέσεις απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα υποχώρησαν κατά 85.000 και τα μισθολόγια σημείωσαν αύξηση για πρώτη φορά μετά από περίπου δύο χρόνια. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν μηδενικές περικοπές θέσεων απασχόλησης, εκτιμώντας ότι η αγορά εργασίας θα αρχίσει την ανάκαμψη για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβρη, οι θέσεις απασχόλησης υποχώρησαν κατά 11.000.

Ακόμη, τα στοιχεία για τα μισθολόγια του Νοεμβρίου αναθεωρήθηκαν σε αύξηση 4.000 έναντι μείωσης 11.000 που είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου, το 2009 τα μισθολόγια υποχώρησαν κατά 4,2 εκατ.

Άνοδο σημείωσαν τα αποθέματα χονδρικής στις ΗΠΑ κατά το μήνα Νοέμβριο, αφού διαμορφώθηκαν στα 386,26 δισ. δολάρια, ήτοι ποσοστό 1,5%. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για άνοδο κατά 0,3%, καθώς δεν ανέμεναν τις επιχειρήσεις να είναι τόσο αισιόδοξες για τις προοπτικές της οικονομίας.

Κέρδη στην Ευρώπη

Με κέρδη τελικά έκλεισαν οι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές, οδηγώντας το δείκτη Dow Jones Stoxx στην τέταρτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα. Η σύσταση «αγοράς» των μετοχών των ευρωπαϊκών τραπεζών από τη UBS, αλλά και η αύξηση στις εξαγωγές της Γερμανίας προσέφεραν τα απαραίτητα ερείσματα απέναντι στις πιέσεις που δέχτηκαν οι ευρωαγορές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Θετικά επέδρασε και η ανακοίνωση των στοιχείων της ανεργίας στις ΗΠΑ, αλλά και της ευρωζώνης, η οποία διαμορφώθηκε στο 10%.

Κέρδη σημειώθηκαν στις ευρωαγορές σε επίπεδο εβδομάδας, καθώς ο FTSE ενισχύθηκε κατά 2,5%, ο DAX κατά 1,3% και ο CAC κατά 2,7%.

Ανοδικά κατά 0,4% κινήθηκε ο δείκτης Dow Jones Stoxx 600, ο οποίος βρέθηκε στις 259,16, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 μηνών. Ο MSCI Asia Pacific Index ενισχύθηκε 0,6%.

Κέρδη 1,9% κατέγραψε η Barclays και 3,8% η Deutsche Bank, μετά την αναβάθμιση της σύστασης των μετοχών τους σε «buy» από «neutral» από τη UBS, η οποία, επίσης, αναβάθμισε τη σύσταση των μετοχών των ευρωπαϊκών τραπεζών σε «overweight».

«Αλμα» 4,3% για τη Veolia Environnement, η οποία κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Απρίλη, ύστερα από σύσταση «αγοράς» της μετοχής της από τη Goldman Sachs. Σημειώνεται ότι η Goldman Sachs πρόσθεσε τη μετοχή  της εταιρείας στην «conviction buy» λίστα της.

Στο +2,1% βρέθηκε η Thales, καθώς η UBS αναβάθμιση τη σύσταση της μετοχής της σε «buy» από  «neutral».

Στο +0,9% η Spyker Cars, μετά την υποβολή αναθεωρημένης προσφοράς στη GM  για την εξαγορά της Saab.

«Άλμα» 9% για τη Mitchells & Butlers, η οποία ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις των καταστημάτων της που λειτουργούν ένα χρόνο, έχουν σημειώσει άνοδο 3,4% τις 6 εβδομάδες πριν τις 2 Ιανουαρίου.

«Ράλι» 5,8% για τη Eurasian Natural Resources και 2,9% για τη Aeroports de Paris, μετά τη σύσταση «αγοράς» της μετοχής της από τη Royal Bank of Scotland και Oddo Securities, αντίστοιχα.

Στον αντίποδα, η Aberdeen υποχώρησε 2,6%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα υπό διαχείριση πάγια σημείωσαν πτώση 1,4% το τέταρτο τρίμηνο στα 231 δισ. δολάρια.

Απώλειες 4,3% σημείωσε και η Nobel Biocare Holding, η μεγαλύτερη εταιρεία οδοντιατρικών εμφυτευμάτων, καθώς η Berenberg Bank ξεκινώντας την κάλυψη της στην εταιρεία, απέδωσε σύσταση πώλησης, αφού η τιμή της εταιρείας έχει αυξηθεί με μεγαλύτερο ρυθμό σε σχέση με την αγορά του κλάδου.

Σε υψηλό 11 ετών έφτασε η ανεργία στην ευρωζώνη κατά το μήνα Νοέμβρη, διαμορφώνοντας το ποσοστό της στο 10% από 9,9% τον προηγούμενο μήνα, με τις επιχειρήσεις να αυξάνουν τις περικοπές προσωπικού, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι έκαναν λόγο για αύξηση κατά 9,9%.Στην Ευρώπη των 27, δε, η ανεργία ανήλθε στο 9,5% το Νοέμβρη, από 9,4% τον Οκτώβρη.

Παράλληλα, αύξηση 0,4% κατέγραψε το ΑΕΠ στην ευρωζώνη κατά το γ΄ τρίμηνο, ενώ για την Ευρώπη των 27 σημείωσε άνοδο 0,3% κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat.

Σε ετήσια βάση, το προσαρμοσμένο ΑΕΠ υποχώρησε κατά 4% το γ’ τρίμηνο στην ευρωζώνη και κατά 4,3% στην Ευρώπη των 27, από συρρίκνωση ύψους 4,8% και 5%, το προηγούμενο τρίμηνο, αντίστοιχα.

Επιβραδύνθηκε η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το γ΄τρίμηνο, σε σχέση με τις αρχές του 2009, όπου σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το γ΄τρίμηνο, το ελληνικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,4% από 0,5% το α’ τρίμηνο και 0,7% το δ΄ τριμήνου του 2008.

January effect στο ΧΑ

Ξένοι βγήκαν αγοραστές κυρίως σε τραπεζικές μετοχές αυξάνοντας παράλληλα την αξία των συναλλαγών που την περίοδο των γιορτών είχαν υποχωρήσει αισθητά. Σήμερα η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 212 εκατ. ευρώ και ο γενικός δείκτης μετά από μία περιπλάνηση τόσο σε αρνητικό έδαφος όσο και σε θετικό ενισχύθηκε κατά 0,76%. Η Εθνική Τράπεζα πρωταγωνίστησε καταγράφοντας άνοδο 2,65% και κλείνοντας ξανά πάνω από τα 20 ευρώ. Σημαντικά τα κέρδη και για ΟΠΑΠ και ΟΤΕ αλλά και για Τιτάν, Μυτιληναίο.

Από τις μετοχές που έκαναν πράξη 100 ενισχύθηκαν και 90 υποχώρησαν. Στο σύνολό της η συνεδρίαση ήταν υποτονική πλην της τελευταίας μισής ώρας που οι αγορές εντατικοποιήθηκαν αλλάζοντας προς το καλύτερο την εικόνα του ΧΑ.

Από τις ανοδικές ξεχώρισε η Λανακάμ, που κατέχει το 14% περίπου της Ελφίκο. Η τελευταία λόγω των συζητήσεων με τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη έχει ενισχυθεί σε 4 συνεδριάσεις κατά 86,54%. Σήμερα πραγματοποίησε το τρίτο συνεχόμενο limit up και με το κλείδωμα που έκανε μάλλον θα υπάρξει και συνέχεια. Plias, Τεξαπρέτ, Fashion Box, Επίλεκτος, Δίας Ιχθ., Εκτέρ και Κούμπας ενισχύθηκαν σημαντικά.

Υποχώρησαν Νίκας, Eurobrokers, Καθηερινή, Μοχλός και Λιβάνης. Απώλειες 4,74% κατέγραψε η Ιντραλότ με αυξημένες συναλλαγές.

Τι δείχνει η τεχνική εικόνα

«Έχουν δοθεί ισχυρά σήματα εισόδου, τα οποία δεν θα ακυρωθούν με υποχωρήσεις λόγω ρευστοποίησης βραχυχρόνιων κερδών. Η εκτίμηση αυτή θα αναθεωρηθεί μόνον σε ενδεχόμενη υποχώρηση χαμηλότερα των 2.190 μονάδων», αναφέρει η Emporiki Bank στην εβδομαδιαία της τεχνική ανάλυση για το γενικό δείκτη. Η προσέγγιση της περιοχής αντίστασης των 2.340 μονάδων είναι πιθανό να προκαλέσει ήπιες ρευστοποιήσεις κερδών. Οι στηρίξεις στις 2.267, 2.247 και 2.190 μονάδες (stop loss). Αντιστάσεις στις 2.340, 2.383, 2.442 και 2.495 μονάδες.
Οι ανοδικοί στόχοι τιμών, που προσδιορίζονται βάσει των σχηματισμών τιμών, υπολογίζονται διαδοχικά στις 2.370 και 2.435 μονάδες σύμφωνα με την ανάλυση της ΑΧΕ. Οι ενδείξεις των τεχνικών δεικτών συνηγορούν στη προσέγγιση των προαναφερόμενων τιμών στόχων στο κοντινό μέλλον (διάστημα μερικών εβδομάδων).  Σε μεσοπρόθεσμα ορίζοντα η επόμενη ισχυρή αντίσταση στις 2.580 μονάδες.

Το σχόλιο της Πήγασος

Μπήκε με το δεξί

Με άνοδο 5,98% από το ξεκίνημα του έτους έκλεισε ο Γενικός Δείκτης την Παρασκευή στις 2.327,57 μονάδες με μέσες ημερήσιες συναλλαγές που κινήθηκαν κοντά στα 179 εκ. ευρώ ενώ παρατηρήθηκαν εισροές 193,4 χιλ. ευρώ στα μετοχικά αμοιβαία από την αρχή του έτους.

Με θετικούς οιωνούς ξεκίνησε το 2010 αφού στην πρώτη εβδομάδα διαπραγμάτευσης η αγορά έδειξε διατεθειμένη να καλύψει το χαμένο έδαφος από τις ξένες αγορές. Παρά την διαφαινόμενη πολύ μέτρια επίδοση της ζήτησης του δ’ τριμήνου η αγορά βρήκε πάτημα στην αισιοδοξία που απορρέει από την προσπάθεια επίσπευσης του χρόνου μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Επιπλέον μετά από καιρό παρατηρείται κινητικότητα στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων με τον κλάδο των εκδόσεων να βρίσκεται στο επίκεντρο και τις… μικρές τράπεζες σε μια ανήσυχη εγρήγορση. Όπως και να έχει οι χαμηλές αποτιμήσεις και οι επιμέρους δυσκολίες που λόγω της οικονομικής συγκυρίας ταλαιπωρούν ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας ευνοούν τους κατέχοντες ρευστότητα ή ηγετική θέση στην αγορά πυκνώνοντας την φημολογία για επερχόμενα deals. Η παράμετρος των επιχειρηματικών συμφωνιών εκτιμούμε ότι είναι ο βασικός λόγος για την διαμόρφωση ενός ανοδικού κλίματος στο ξεκίνημα της χρονιάς και καθώς η πλειοψηφική στάση της αγοράς παραμένει από επιφυλακτική ως απαισιόδοξη οι εν δυνάμει αγοραστές παραμένουν ακόμα μια αρκετά υπολογίσιμη ποσότητα για την συνέχιση ή την διάχυση της ανόδου σε περισσότερους τίτλους και διαφορετικές κεφαλαιοποιήσεις.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πολύ κοντά στο να επιβεβαιώσει ένα σημαντικό σήμα αγοράς διασπώντας την χρονοσειρά των 200 ημερών η οποία κινείται στις 2.313 μονάδες με παράλληλη αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας. Ελαφρώς υψηλότερα κινείται η εκθετική εκδοχή των ΚΜΟ-200 ημερών υπέρβαση (2.390) της οποίας θα σημάνει και την επιστροφή της αγοράς σε ανοδική αγορά μετά την πτωτική διάσπαση του περασμένου Νοεμβρίου. Η συσσώρευση που βρίσκεται στην ζώνη 2100 – 2200 και ο χρόνος αναμονής που έχει «κερδηθεί» από τους αγοραστές έχουν βελτιώσει το ανοδικό περιθώριο της αγοράς το οποίο εντοπίζεται αρχικά στις 2.400 και εν συνεχεία στις 2.600 μονάδες. Χαμηλά παραμένουν οι ταλαντωτές ενώ πολύ αξιόπιστο αποδεικνύεται το σήμα αγοράς από το MACD το οποίο ενεργοποιήθηκε από την περιοχή των 2.166 μονάδων. Πολύ ενθαρρυντικά είναι και τα μηνύματα από τα διαγράμματα των βασικών τραπεζικών τίτλων όπου η διάσπαση των κινητών μέσων των 200 ημερών συντελείται διαδοχικά από Alpha bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα ενώ σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται πλέον και η Τρ. Πειραιώς. Τα παραπάνω διαγράμματα αποτελούν φωτογραφική συνέχεια με διαφορά φάσης βάζοντας σταδιακά τον τραπεζικό κλάδο σε ανοδική πορεία και υποστηρίζοντας πιο συστηματικά την δυναμική της ανόδου. Η αφύπνιση περισσότερων τίτλων την προσεχή εβδομάδα εκτιμούμε ότι θα υποστηρίξει την επέκταση της ανόδου και σε συνδυασμό με την κομβική ημερομηνία της 12ης Ιανουαρίου όπου πραγματοποιείται η πρώτη μεγάλη δημοπρασία ομολόγων θα βελτιώσουν την –ακόμα- εύθραυστη ψυχολογία της αγοράς.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:12 - 09 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.