ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

X.A. Eίναι απλώς το January effect - Κέρδη στην Ευρώπη

12:58 - 11 Ιαν 2010 | Σχόλια Αγοράς
Mε τη φόρα του... 2009 κινούνται οι διεθνείς αγορές και μαζί με αυτές το Χ.Α., ενώ όλα δείχνουν ότι για μία ακόμα φορά το φαινόμενο του Ιανουαρίου, που θέλει τις αγορές να "υποδέχονται" ανοδικά τη νέα χρονιά, επιβεβαιώνεται. Συγκρατημένη αισιοδοξία εκδηλώνεται στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά ότι η κυβέρνηση, σε συνεννόηση πάντα με τις Βρυξέλλες θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ούτως ώστε η μείωση των ελλειμμάτων και η δρομολόγηση κάμψης του Δημοσίου Χρέους θα υλοποιηθεί με συστηματικά μέτρα εντός της τρέχουσας διετίας. Αυτό που καθησυχάζει τους ξένους, τόνιζαν χρηματιστές νωρίτερα τη Δευτέρα είναι ότι περισσότερο από όλα η ελληνική κοινωνία δείχνει έτοιμη να αποδεχθεί μέτρα και ρυθμίσεις μόνιμου χαρακτήρα και όχι τύπου έκτακτης εισφοράς και φορολογίας.
Οι κινήσεις στο επίπεδο της μείωσης της περιστολής δαπανών με την κατάργηση νομαρχιών και Δήμων σε συνδυασμό με μια σειρά από φιλόδοξα μέτρα που συνδέονται με την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος είναι ικανά να δώσουν πίστωση χρόνου σε κυβέρνηση και οικονομία. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. για μία ακόμα συνεδρίαση κινείται στο ίδιο μήυκος κύματος με τις ξένες αγορές. Αντιδρά με κέρδη στα επίπεδα των 2.340 - 2,350 μονάδων, με την πλειοψηφία των μετοχών να ενισχύεται, 92, έναντι 29 που υποχωρούν.

Οι συναλλαγές επανέρχονται στα προ Χριστουγέννων επίπεδα, αγγίζοντας τα 47,1 εκατ. ευρώ. Κέρδη άνω του 3% για τη μετοχή της Πειραιώς, 2,5% για την Alpha, στα 9 ευρώ και σχεδόν 2% για την ΕΤΕ, με τη μετοχή να κινείται στα επίπεδα των 20,52 ευρώ. Αλλο πρόσωπο δείχνει η περιφέρεια, με την Ελφίκο να έχει σημειώσει το τέταρτο συνεχόμενο limit up, ενώ με ισχυρά κέρδη ακολουθούν οι μετοχές των Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, Σάτο και Πασάλ.

Ανοδο 24 δολαρίων η ουγγιά κατέγραψε η τιμή του χρυσού στο ξεκίνημα της Δευτέρας, καθώς η πτώση του δολαρίου και τα ισχυρά μακροοικονομικά στοιχεία της Κίνας, ενισχύουν την ελκυστικότητα του «κίτρινου» μετάλλου.

Σημαντική άνοδος στην Ευρώπη

Με κέρδη κινούνται οι δείκτες στις ευρωαγορές, καθώς η ραγδαία αύξηση των κινεζικών εισαγωγών και εξαγωγών ενισχύει τις εκτιμήσεις για επιτάχυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο FTSE 100 ενισχύεται 1,02% στις 5.590 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη, ο DAX κερδίζει 0,79% στις 6.085 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, ο CAC σημειώνει κέρδη 0,94% στις 4.083 μονάδες.

Στο +0,7% βρίσκονται ο Dow Jones Stoxx 600 Index, ενώ ο MSCI Asia Pacific Index σημείωσε κέρδη 1,1%.

Ανοδο 8,5% κατέγραψε η οικονομία της Κίνας το 2009, ενώ οι εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 17,7% το Δεκέμβρη σε ετήσια βάση και οι εισαγωγές κατά 55.9%.

Ανοδικά κατά 1,7% κινείται ο BHP Billiton και κατά 2,7% η Rio Tinto Group, καθώς ο χαλκός σημειώνει κέρδη για πρώτη φορά μετά από τρεις μέρες, ενώ το αλουμίνιο, ο ψευδάργυρος, ο μόλυβδος και το νικέλιο ενισχύθηκαν.

Σε υψηλό 15μηνών στα 83,67 δολάρια το βαρέλι έφτασε η τιμή του αργού για τα συμβόλαια Φεβρουαρίου, εν μέσω εικασιών ότι η ζήτηση θα αυξηθεί, στη σκιά των ενθαρρυντικών ενεργειακών και μακροοικονομικών στοιχείων, τα οποία ενισχύουν τις εκτιμήσεις για επιτάχυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης.

Άνω  του 1% βρίσκεται η BP, φτάνοντας σε ύψηλό 19μηνών, ύστερα από την αναβάθμιση της σύστασης της μετοχής της σε «buy» από «hold» από τη Citigroup.

Σημειώνεται ότι οι αναλυτές αναμένουν η τιμή του αργού πετρελαίου να βρεθεί στα 80 δολάρια το βαρέλι από 65 δολάρια μακροπρόθεσμα.

Ανοδικά 2,1% κινείται η Barclays, μετά τη σύσταση «αγορά» από τη Citigroup.

Κέρδη 5% για τη Swiss Life Holding, η οποία ετοιμάζεται να υποβάλει προσφορά για τη Wansquare. Στο +0,5% και η Allianz.

Στο -1,5% βρίσκεται η Telefonica, μετά την υποβάθμιση της τιμής-στόχου της μετοχής της κατά 6% στα 23 ευρώ από τη Morgan Stanley, καθώς το νόμισμα της Βενεζουέλας υποτιμήθηκε κατά 50%.




Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]

Αλκμήνη Χατζηνάσιου
[email protected] 
Τελευταία τροποποίηση στις 13:47 - 11 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.