ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σημαντικές απώλειες σε Wall και Ευρώπη- X.A.: Επιστροφή στο... 2009

18:48 - 12 Ιαν 2010 | Σχόλια Αγοράς
(upd 2) Σημαντικές απώλειες σημείωσαν οι δείκτες η Wall, αφού ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,35% στις 10.626,43 μονάδες, ο S&P 500 κινήθηκε πτωτικά κατά 1,18% στις 1.133,39 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημείωσε πτώση 1,30% στις 2.282,31 μονάδες. Στην ίδια τροχιά κινήθηκε οι ευρωαγορές, καθώς ο FTSE 100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου κατέγραψε πτώση της τάξης του 0,88% στις 5.488,54 μονάδες, ο DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης υποχώρησε 1,61% στις 5.943 μονάδες, ενώ πτώση 1,06% στις 4.000,05 μονάδες σημείωσε και ο CAC στο Χρηματιστήριο του Παρισιού. Η πτώση στο ΧΑ διαμορφώθηκε στο 5% και στις 2.199,53 μονάδες.

Πτώση στη Wall

Σημαντική πτώση κατέγραψε οι δείκτες στην αμερικάνικη αγορά, με φόντο τα αποθαρρυντικά αποτελέσματα της  Alcoa, η οποία παρουσίασε σημαντικές ζημιές. «Βαρίδι» στις αγορές αποτέλεσε και η απόφασης της Κίνας να διευρύνει τα αποθεματικά των τραπεζών.

Στην απόφαση να αυξηθεί το μερίδιο των καταθέσεων που τοποθετούν οι τράπεζες σαν αποθέματα, προχώρησε η Κίνα, προκειμένου να συγκρατήσει την αύξηση της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος ο πληθωρισμού, αλλά και μίας πιστωτικής φούσκας.

Σύμφωνα με απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, η αύξηση θα αγγίξει τις 50 μονάδες βάσης σε σύγκριση με τα προηγούμενα επίπεδα. Σημειώνεται ότι τα σημερινά υποχρεωτικά επίπεδα βρίσκονται στο 15,5% για τις μεγάλες τράπεζες και για τις μικρότερες στο 13,5%.

Επιπλέον, πάνω από 120 δισ. δολάρια σχεδιάζει να συγκεντρώσει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μέσω της επιβολής εισφοράς στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Στόχος να αναχρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα στήριξης TARP, καθώς και η μείωση του ελλείμματος.

Στο -11% βρέθηκε η εταιρεία παραγωγής αλουμινίου Alcoa, μετά τις ζημιές της τάξης των 277 εκατ. δολαρίων ή 28 σεντς ανά μετοχή που ανακοίνωσε για το δ' τρίμηνο χρήσης του 2009. Ωστόσο, οι ζημιές εμφανίζονται σημαντικά περιορισμένες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008, με φόντο την αύξηση των τιμών αλουμινίου.

Για το δ' τρίμηνο του 2008 η εταιρεία είχε ανακοινώσει ζημιές της τάξης των 1,2 δισ. δολαρίων ή 1,49 δολάρια ανά μετοχή, στον απόηχο της κατάρρευσης των τιμών αλουμινίου και της ζήτησης.

Οι πωλήσεις το δ' τρίμηνο του 2009 υποχώρησαν κατά 4% στα 5,4 δισ. δολάρια, ήτοι υψηλότερες από τα τρία προηγούμενα τρίμηνα του έτους. Ωστόσο, δεν μπόρεσαν να αγγίξουν τα 5,7 δισ. δολάρια του δ' τριμήνου του 2008.

«Βουτιά» 8,2% για τη Electronic Arts, καθώς τα αποτελέσματά της ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Πτωτικά 5% η Freeport-McMoRan Copper & Gold και 1% η Exxon Mobil Corp, ενώ στο -1,1% βρέθηκε η Chevron, καθώς το αργό βρέθηκε κάτω από τα 81 δολάρια με πτώση 2%.

Στο -3,5% βρέθηκε η Bank of America και στο -2,4% η Goldman Sachs.

Από την άλλη μεριά, η Hartford Financial Services ενισχύθηκε κατά 4,6%, αφού ανακοίνωσε ότι τα λειτουργικά της κέρδη θα διαψεύσουν θετικά τις εκτιμήσεις των αναλυτών, καθώς θα είναι μεταξύ 1,45 και 1,60 δολαρίων.

Αλμα 9,5% σημείωσε η MGM Mirage, η μεγαλύτερη εταιρεία casino στο Λας Βεγκας, μετά την αναβάθμιση της από την Goldman Sachs Group σε buy από neutral.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, διευρύνθηκε κατά 9,7% στα 36,4 δισ. δολάρια το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ κατά το μήνα Νοέμβρη, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι έκαναν λόγο για έλλειμμα ύψους 34,8 δισ. δολαρίων.

Σημειώνεται ότι το αμερικανικό υπουργείο προχώρησε σε αναθεώρηση των στοιχείων του ελλείμματος Οκτωβρίου στα 33,2 δισ. δολάρια από 32,9 δισ. δολάρια. Ως αποτέλεσμα, το έλλειμμα για το έτους υπολογίζεται σε 340,6 δισ. δολάρια από 654,1 δισ. δολάρια το 2008.

Το εμπορικό έλλειμμα της χώρας με την Κίνα συρρικνώθηκε στα 20,2 δισ. δολάρια έναντι 22,7 δισ. δολαρίων τον Οκτώβριο.

Σοβαρές απώλειες στις ευρωαγορές

Σημαντικές ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν στους κυριότερους δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, με φόντο τα αποθαρρυντικά αποτελέσματα της Alcoa και της Beiersdorf, αλλά και την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας να αυξήσει τα ελάχιστα αποθεματικά των τραπεζών από τις 18 Ιανουαρίου, καθιστώντας αυστηρότερη τη νομισματική της πολιτική.

Πτώση 0,9% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Dow Jones Stoxx 600 στις 256,41 μονάδες, που υποχωρεί για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση.

Αδύναμος εμφανίζεται ο κλάδος των αυτοκινήτων με τις μετοχές της Renault να κλείνουν στο -1,6%.

Μικρή διαφοροποίηση για τις μετοχές της Cadbury, με φόντο την απόρριψη από την πλευρά της εταιρείας της τελευταίας προσφοράς της Kraft Foods, την οποία και δεν θεωρεί ελκυστική.

Πτωτικά κατά 2,4% κινήθηκε η BHP Billiton, ενώ «βουτιά» 5,2% σημείωσε η Norsk Hydro, ενώ πτωτικά 3,2% κινήθηκε η Beiersdorf, καθώς τα κέρδη του 2009 υποχώρησαν 33% στα 379 εκατ. ευρώ, ανατρέποντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για κέρδη 399 εκατ. ευρώ.

Πτωτικά 3% κινήθηκε η Alstom, ύστερα από σύσταση «πώλησης» της μετοχής της από τη Societe Generale.

Πτώση 4,5% για τη Assa Abloy, μετά τη σύσταση «πώλησης» της μετοχής της από τη Goldman Sachs.

Στο -1,7% βρέθηκε η Air France-KLM, καθώς είχε ανακοινώσει τις προθέσεις της να επενδύσει στην Japan Airlines. Υποχώρηση 2,4% για τη Deutsche Lufthansa.

Απώλειες 2,7% για τη European Aeronautic, Defence & Space, μετά τα αποθαρρυντικά ετήσια αποτελέσματα της εταιρείας.

Στον αντίποδα, ανοδικά 1,1% κινήθηκε η βρετανική Tesco, μετά την ανακοίνωση για αύξηση των συγκρίσιμων πωλήσεών της - χωρίς να περιλαμβάνονται τα καύσιμα – της τάξης του 5,1% σε διάστημα έξι εβδομάδων (έως και τις 9 Ιανουαρίου).

Κέρδη 1,8% για τη Heineken, ύστερα από αναβάθμιση της σύστασης της μετοχής της σε «buy» από «hold» από τη Royal Bank of Scotland.

«Άλμα» 4,5% για τη SGL Carbon, μετά την αναβάθμιση της σύστασης της μετοχής της σε «neutral» από Goldman Sachs, ενώ την εισήγαγε στην «conviction buy» λίστα της.

Αύξηση 1,6% και για τις μετοχές της γερμανικής Metro, οι πωλήσεις της οποίας κατέγραψαν άνοδο 0,2% το 2009 σε σχέση με την περασμένη χρονιά.

X.A.: Επιστροφή στο... 2009

Δύο μόνο συνεδριάσεις ήταν αρκετές για να χάσει το Χ.Α. ότι κατέκτησε στις πρώτες μέρες του 2010. Πτώση 5% (στρογγυλό) κατέγραψε στη συνεδρίαση της Τρίτης ο γενικός δείκτης του Χ.Α. και διαμορφώθηκε κάτω από τις 2.000 μονάδες.

Το ενδεχόμενο να επιβάλλει κυρώσεις η Κομισιόν στην Ελλάδα για τα πλασματικά στοιχεία που έστελνε στις Βρυξέλλες η ελληνική κυβέρνηση, η παρουσία υπαλλήλων του ΔΝΤ στην Αθήνα για υποδείξεις προς τη κυβέρνηση, η αναζωπύρωση φημών για πιθανή έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ, τα περίεργα σχέδια της ΕΚΤ για τη δυναότητα εξόδου χώρας – μέλους από την Ε.Ε., είναι θέματα που απασχολούν και όπως φαίνεται διώχνουν τους ξένους από το Χ.Α. Ταυτόχρονα, από τη στιγμή που δεν έχει ξεκαθαριστεί τίποτε ακόμα ως προς το φορολογικό καθεστώς στα μερίσματα και τις συναλλαγές, η αύξηση των φορολογικών συντελεστών στα κέρδη των τραπεζών και βεβαίως η άνοδος του spread, επιδεινώνουν το ήδη επιβαρυμένο αρνητικό κλίμα.

Η ατμόσφαιρα όμως, δε δείχνει καλή και για τα διεθνή χρηματιστήρια που την Τρίτη φαίνεται να χάνουν έδφος και να διευρύνουν τις απώλειές τους, ενώ ξένοι οίκοι εκδίδουν εκθέσεις τονίζοντας ότι η έξοδο από τη φάση W των αγορών θα γίνει στο πρώτο εξάμηνο του 2011.

Η αγορά υποχώρησε την Τρίτη με υψηλό όγκο για τα δεδομένα της εποχής, αγγίζοντας τα 270,566 εκατ. ευρώ. Μεγάλη ήταν η πτώση για τον τραπεζικό κλάδο, καθώς αν και φθηνότερες σε αποτιμήσεις σε σχέση με τις ευρωπαϊκές έχουν ενσωματώσει τους κινδύνους που διέπουν την ελληνική οικονομία. Πτώση 8,385 για τη Eurobank, με κλείσιμο κάτω από τα 8 ευρώ και όγκο 1,7 εκατ. τεμάχια.

Πτώση 8,12% για την Πειραιώς, στα 7,81 ευρώ με 1,189 εκατ. τεμάχια, 8,05% υποχώρησε η Alpha, με κλείσιμο στα 8 ευρώ και όγκο 3,874 εκατ. τεμάχια και 6,265 για την ΕΤΕ, στα 18,58 ευρώ με 5,1 εκατ. τεμάχια. Στις τέσσερις μεγάλες τράπεζες έγιναν σχεδόν οι μισές συναλλαγές στο Χ.Α., με περίπου 160 εκατ. ευρώ. Το σύνολο του ταμπλό έκλεισε στο «κόκκινο», καθώς 184 μετοχές κατέγραψαν απώλειες, έναντι 27 που ενισχύθηκαν και 88 αμετάβλητες.

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Αλεξάνδρα Τόμπρα

Τελευταία τροποποίηση στις 00:02 - 13 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.