ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το βαρύ κλίμα στην οικονομία και οι παλινωδίες ρίχνουν το Χ.Α. - Μεικτά πρόσημα σε Wall και Ευρώπη

17:55 - 13 Ιαν 2010 | Σχόλια Αγοράς
Στη δίνη των δυσμενών οικονομικών εξελίξεων στην Ελλάδα βρίσκεται η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Η αγορά υποχωρεί για μία ακόμα μέρα, με υψηλό όγκο για τα δεδομένα της εποχής, αφού ο τζίρος ανέρχεται σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, αγγίζοντας τα 150 εκατ. ευρώ, με την αγορά να παραδέρνει στα όρια των 2.180 μονάδων. Η πλειονότητα των μετοχών πέρασε και πάλι στο «κόκκινο».

Οι εξελίξεις είναι πλεόν καταιγιστικές. Η Moody’s αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα υποβάθμιση στο μέλλον. Το ΔΝΤ, όπως έγινε γνωστό μετά τη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποί του με το υπουργείο Οικονομικών, θα έχει το πρώτο λόγο σε ζητήματα που άπτονται της φορολογίας και του ασφαλιστικού. Η ΕΚΤ γνωμοδότησε αρνητικά για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και η κυβέρνηση απέσυρε τις τροπολογίες για την αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα και τις γονικές παροχές.

Μέσα σε όλα αυτά το spread έχει αγγίξει τις 250 μονάδες βάσης! Ο τραπεζικός κλάδος που ενσωματώνει στις τιμές του τις οικονομικές εξελίξεις της Ελλάδας, ως ο κλάδος εκείνος του Χ.Α. που επενδύουν οι ξένοι, υφίσταται νέες απώλειες. Πάνω από 2% ανέρχονται οι απώλειες σε ΕΤΕ, Πειραιώς, Eurobank και Alpha. Από τον 20άρη «αξιόμαχη» εμφανίζεται μόνο η μετοχή του ΟΤΕ λόγω της φημολογίας περί πώλησης επιπλέον ποσοστού 10% στους Γερμανούς.

Μεικτά πρόσημα στη Wall

Με μεικτά πρόσημα κινούνται οι μεγαλύτεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, με φόντο τα βελτιωμένα ετήσια μεγέθη της Kraft, τα οποία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αλλά και την άνοδο των αιτήσεων υποθηκών.  Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ανακοινώνεται η τελευταία έκθεσης(Beige Book) της Federal Reserve για τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες.

Αναλυτικά, ο Dow Jones κινείται ανοδικά 0,16% στις 10.643 μονάδες, ο S&P κινείται ορικά στο +0,05% στις 1.137 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημείωνει απώλειες 0,09% στις 2.280 μονάδες.

Περαιτέρω βελτίωση εμφάνισε η εμπιστοσύνη στην παγκόσμια οικονομία, καθώς η επιτάχυνση των κλάδων της μεταποίησης και των υπηρεσιών δείχνει ισχυροποίηση της ανάκαμψης, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg σε χρήστες στις έξι ηπείρους.

Ειδικότερα, ο σχετικός δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης ανήλθε στις 66,6 μονάδες τον Ιανουάριο από 58,9 το Δεκέμβριο, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, όπου διεξάγεται η έρευνα.

Παράλληλα, ο δείκτης ξεπέρασε τις 50 μονάδες για έκτο διαδοχικό μήνα, που σημαίνει ότι οι αισιόδοξοι υπερβαίνουν τους απαισιόδοξους.

Στο +1,4% κινείται η Kraft, μετά την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων της, τα οποία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σημειώνεται ότι η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα παρουσίασει θετική πορεία με ή χωρίς την εξαγορά της Cadbury.

«Ράλι» 13% για τη Rival Baidu, ενώ η Google υποχωρεί 2%, καθώς αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την αγορά της Κίνας, στον απόηχο της επίθεσης χάκερ στους λογαριασμούς e-mail δεκάδων χρηστών, που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ανοδικά κατά 2,1% κινείται η Symantec, μετά την αναβάθμισης της σύστασης της μετοχής της σε «outperform» από «market perform» από τη Wells Fargo.

Κέρδη 2,1% και για τη MetroPCS, καθώς η Deutsche Bank αναβάθμισε τη σύσταση της μετοχής της σε «hold» από «sell» .

Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη

Με μεικτά πρόσημα κινούνται οι κυριότεροι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς το «ράλι» στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και των μεταλλευμάτων αντισταθμίστηκε από τα μικρά κέρδη της Societe Generale κατά το τέταρτο τρίμηνο.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,27% στις 5.484 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,39% στις 5.966 μονάδες. Στο Παρίσι ο CAC καταγράφει οριακές απώλειες κατά 0,06% στις 3.997 μονάδες.

Ενίσχυση 0,2% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Dow Jones Stoxx 600.

Υποχώρηση 4% για την Societe Generale. 'Μικρά κέρδη' εκτιμά ότι εμφάνισε το τέταρτο τρίμηνο του 2009 η Societe Generale, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας βάσει χρηματιστηριακής αξίας, με φόντο διαγραφές και επισφάλειες συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ (2,03 δισ. δολάρια).

Ωστόσο, το γαλλικό τραπεζικό ίδρυμα - με έδρα το Παρίσι - δεν ανακοίνωσε περαιτέρω στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο του 2009. Υπενθυμίζεται ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2008 είχε εμφανίσει κέρδη της τάξης των 87 εκατ. ευρώ.

Απώλειες 1,4% για την ΒNP Paribas, 1,6% για τη UBS και 1,7% για τη Deutsche Bank.

Ενίσχυση 1,2% για την Ericsson. Άνοδος 1,6% για την Eurasian Natural Resources.

Με κέρδη άνω του 3,8% κινείται η Infineon Technologies, μετά την αναβάθμιση της σύστασης της μετοχής της από τη Goldman Sachs. Ακόμη, η Goldman αναβάθμισε τη σύσταση της μετοχής της ASML Holding σε «buy». Η μετοχή κινείται αυτή την ώρα με κέρδη  2,3%.

Ανοδικά κατά 1,5% κινείται η ArcelorMittal, καθώς η BofA Merrill Lynch θεωρεί ότι η μετοχή της θα έχει μεγαλύτερη απόδοση από αυτή της αγοράς μέσα στο χρόνο.

οδήλωσε ότι η μετοχή της εταιρεία θα σημειώσει σημαντικά κέρδη αυτό το χρόνο, ενώ η ThyssenKrupp βρίσκεται στο +1,7% και στο +1,2% η Outokumpu.

«Αλμα» 9,4% για τη SIG, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του έτους. Σημειώνεται ότι τα προ-φόρων κέρδη της, εξαιρουμένων των έκτατων στοιχείων, επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Πτωτικά κατά 2,1% κινείται η Freenet, καθώς η Telco Holdings προχωρά σε πώληση του υπόλοιπου μεριδίου της, ύψους 10,1%, στην εταιρεία.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, συρρίκνωση για πρώτη φορά σε έξι χρόνια εμφάνισε το 2009 η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η γερμανική, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε την Τετάρτη η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της χώρας. Ειδικότερα, το γερμανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 5% συγκρινόμενο με το ΑΕΠ του προηγούμενου έτους, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μείωση από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.Η συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5% ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για συρρίκνωση της τάξης του 4,8%. Το 2008, το γερμανικό ΑΕΠ είχε καταγράψει αύξηση 1,3%, ενώ το 2007 ενίσχυση 2,5%.

Αμετάβλητη παρέμεινε το Νοέμβριο του 2009, συγκρινόμενη με ένα μήνα νωρίτερα, η βιομηχανική παραγωγή της Βρετανίας, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας. Συγκρινόμενη με το Νοέμβριο του 2008, η βιομηχανική παραγωγή εμφανίστηκε μειωμένη κατά 5,4%. Σημειώνεται εδώ ότι οι τελευταίες προβλέψεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 0,3% σε μηνιαία βάση και μείωση κατά 5% σε ετήσια βάση.

Διέψευσε τις προσδοκίες για ισχυρή ανάκαμψη η μεταποιητική παραγωγή της Βρετανίας, καθώς παρέμεινε αμετάβλητη για δεύτερο συνεχόμενο μήνα το Νοέμβριο. Παράλληλα, σημείωσε πτώση 5,4% σε ετήσια βάση. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση κατά 0,3% σε μηνιαία βάση και πτώση κατά 5% σε ετήσια.


 

Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Αλκμήνη Χατζηνάσιου
[email protected]
Τελευταία τροποποίηση στις 18:18 - 13 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.