ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σημαντικά κέρδη στη Wall- Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη- Καθαρές εντολές πώλησης σε ΕΤΕ και Alpha έριξαν το Χ.Α.

18:41 - 13 Ιαν 2010 | Σχόλια Αγοράς
(upd 2) Σημαντικά κέρδη σημείωσε σήμερα η Wall, αφού ο Dow Jones έκλεισε στο +0,50% στις 10.680,92 μονάδες, ο S&P κινήθηκε στο +0,83% στις 1.145,69 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημείωσε κέρδη 1,12% στις 2.307,9 μονάδες. Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι δείκτες στην Ευρώπη, καθώς στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,46% στις 5.473,48 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε 0,34% στις 5.963,14 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC κατέγραψε άνοδο κατά 0,02% στις 4.000,86 μονάδες. Ο γενικός δείκτης του ΧΑ έκλεισε με απώλειες 1,18% στις 2.173,67 μονάδες.
Ανοδικά η Wall

U.S. stocks rose, rebounding from the first loss of the year for the Standard & Poor’s 500 Index, as optimism about earnings and analyst upgrades lifted consumer companies, drugmakers and real-estate trusts.

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι μεγαλύτεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, καθώς η αναπάντεχη αύξηση των αποθεμάτων του πετρελαίου, αντισταθμίστηκε από τα θετικά στοιχεία που αναφέρθηκαν στην Beige Book της Fed, και τα βελτιωμένα ετήσια μεγέθη της Kraft, τα οποία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Στο -1% βρέθηκε ο ενεργειακός κλάδος του δείκτη S&P 500, καθώς το αργό δέχτηκε ισχυρότατες πιέσεις μετά την αναπάντεχη αύξηση των αποθεμάτων, γεγονός που δημιούργησε ανησυχίες για την πορεία της ζήτησης του. Η Exxon Mobil και η Chevron βρέθηκαν στο -0,8%.

Από την άλλη μεριά, η Kraft ενισχύθηκε κατά 1,4%, καθώς τα αποτελέσματα του 2009, διέψευσαν θετικά τους αναλυτές, προκαλώντας θετικά σχόλια για την πορεία της εταιρείας, ακόμα και αν «ναυαγήσει» το deal με την Cadbury.

Η αναβάθμιση της σύστασης της Merck από την Credit Suisse, σε outperform από neutral προηγουμένως, οδήγησε την εταιρεία σε κέρδη της τάξεως του 1,3%. Επιπλέον, η Credit Suisse αύξησε την εκτίμηση της για την τιμή της μετοχής σε 47 δολάρια από 35 προηγουμένως.

Ράλι 13% σημείωσε η Baidu, ενώ η Google υποχώρησε κατά 1,2%, καθώς η αμερικανική εταιρεία προσανατολίζεται στο κλείσιμο του site και των γραφείων της στην Κίνα, ενώ σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως τουλάχιστον άλλες 20 εταιρείες από διάφορους κλάδους έχουν δεχτεί την επίθεση χάκερ.

Κέρδη 0,9% σημείωσε ο τραπεζικός κλάδος του δείκτη S&P 500, την ώρα που οι CEO των Bank of America, Morgan Stanley και JPMorgan Chase υπεραμύνονται των ενεργειών και των μέτρων που έλαβαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, στα πλαίσια της κατάθεσης τους ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του Κογκρέσου. Η Bank of America ενισχύθηκε κατά 13%, η Morgan Stanley κατά 1% και η JPMorgan κατά 1,6%.

Ανοδικά κατά 1,1% κινήθηκε η Symantec, μετά την αναβάθμισης της σύστασης της μετοχής της σε «outperform» από «market perform» από τη Wells Fargo.

Κέρδη 2,1% και για τη MetroPCS, καθώς η Deutsche Bank αναβάθμισε τη σύσταση της μετοχής της σε «hold» από «sell».

Ελαφρώς βελτιωμένες ήταν οι οικονομικές συνθήκες στο τέλος του 2009, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση οικονομικών συνθηκών που εκδίδει η Federal Reserve, η οποία ονομάζεται «Φαιά Βίβλος» (Beige Book). Πιο συγκεκριμένα, 10 από τις 12 περιφέρειες της Fed ανέφεραν μικρή ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των συνθηκών, σε σχέση με την εικόνα που είχε παρουσιαστεί στις αρχές Δεκεμβρίου.

Η εορταστική περίοδος που προηγήθηκε ήταν καλύτερη από πέρσι, αλλά παρέμεινε κάτω από τα επίπεδα του 2007, αναφέρει η Φαιά Βίβλος. Ο τομέας των υπηρεσιών βελτιώθηκε, ενώ σε μερικές περιπτώσεις η βελτίωση ήταν ιδιαίτερα αισθητή, όμως ο τομέας της μεταποίησης παρέμεινε στάσιμος. Η αγορά εργασίας βρίσκεται ακόμη σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ οι πιστωτική επέκταση ακολουθεί πτωτική πορεία.

Περαιτέρω βελτίωση εμφάνισε η εμπιστοσύνη στην παγκόσμια οικονομία, καθώς η επιτάχυνση των κλάδων της μεταποίησης και των υπηρεσιών δείχνει ισχυροποίηση της ανάκαμψης, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg σε χρήστες στις έξι ηπείρους.

Ειδικότερα, ο σχετικός δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης ανήλθε στις 66,6 μονάδες τον Ιανουάριο από 58,9 το Δεκέμβριο, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, όπου διεξάγεται η έρευνα.

Παράλληλα, ο δείκτης ξεπέρασε τις 50 μονάδες για έκτο διαδοχικό μήνα, που σημαίνει ότι οι αισιόδοξοι υπερβαίνουν τους απαισιόδοξους.

Στο +1,4% κινείται η Kraft, μετά την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων της, τα οποία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σημειώνεται ότι η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα παρουσίασει θετική πορεία με ή χωρίς την εξαγορά της Cadbury.

Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι κυριότεροι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς το «ράλι» στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και των μεταλλευμάτων αντισταθμίστηκε από τα μικρά κέρδη της Societe Generale κατά το τέταρτο τρίμηνο.

Με οριακές απώλειες 0,1% έκλεισε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600, κλείνοντας στις 256,29 μονάδες.

Πτώση 4,4% για την Societe Generale. 'Μικρά κέρδη' εκτιμά ότι εμφάνισε το τέταρτο τρίμηνο του 2009 η Societe Generale, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας βάσει χρηματιστηριακής αξίας, με φόντο διαγραφές και επισφάλειες συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ (2,03 δισ. δολάρια).

Ωστόσο, το γαλλικό τραπεζικό ίδρυμα - με έδρα το Παρίσι - δεν ανακοίνωσε περαιτέρω στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο του 2009. Υπενθυμίζεται ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2008 είχε εμφανίσει κέρδη της τάξης των 87 εκατ. ευρώ.

Απώλειες 1,4% για την ΒNP Paribas, 1,6% για τη UBS, 2% για τη Natixis και 1,5% για τη Deutsche Bank.

Άνοδος 1,2% για την Ericsson. Άνοδος 1,6% για την Eurasian Natural Resources.

Με κέρδη άνω του 2,9% κινήθηκε η Infineon Technologies, μετά την αναβάθμιση της σύστασης της μετοχής της από τη Goldman Sachs. Ακόμη, η Goldman αναβάθμισε τη σύσταση της μετοχής της ASML Holding σε «buy». Η μετοχή έκλεισε με κέρδη  1,1%.

Ανοδικά κατά 1,5% κινήθηκε η ArcelorMittal, καθώς η BofA Merrill Lynch θεωρεί ότι η μετοχή της θα έχει μεγαλύτερη απόδοση από αυτή της αγοράς μέσα στο χρόνο. Μάλιστα, δήλωσε ότι η μετοχή της εταιρεία θα σημειώσει σημαντικά κέρδη αυτό το χρόνο, ενώ η ThyssenKrupp βρέθηκε στο +1,7% και στο +1,2% η Outokumpu.

Στο +7,6% έκλεισε και η Rheinmetall, η μεγαλύτερη βιομηχανία όπλων της Γερμανίας, καθώς η Standard & Poor’s την ενέταξε στη λίστα «strong buy», ενώ την προηγούμενη μέρα είχαν αναβαθμίσει τη σύσταση της και οι Commerzbank και DZ Bank.

«Άλμα» 9,7% για τη SIG, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του έτους. Σημειώνεται ότι τα προ-φόρων κέρδη της, εξαιρουμένων των έκτατων στοιχείων, επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Πτωτικά κατά 2,1% κινήθηκε η Freenet, καθώς η Telco Holdings προχωρά σε πώληση του υπόλοιπου μεριδίου της, ύψους 10,1%, στην εταιρεία.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, συρρίκνωση για πρώτη φορά σε έξι χρόνια εμφάνισε το 2009 η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η γερμανική, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε την Τετάρτη η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της χώρας. Ειδικότερα, το γερμανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 5% συγκρινόμενο με το ΑΕΠ του προηγούμενου έτους, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μείωση από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5% ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για συρρίκνωση της τάξης του 4,8%. Το 2008, το γερμανικό ΑΕΠ είχε καταγράψει αύξηση 1,3%, ενώ το 2007 ενίσχυση 2,5%.

Αμετάβλητη παρέμεινε το Νοέμβριο του 2009, συγκρινόμενη με ένα μήνα νωρίτερα, η βιομηχανική παραγωγή της Βρετανίας, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας. Συγκρινόμενη με το Νοέμβριο του 2008, η βιομηχανική παραγωγή εμφανίστηκε μειωμένη κατά 5,4%. Σημειώνεται εδώ ότι οι τελευταίες προβλέψεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 0,3% σε μηνιαία βάση και μείωση κατά 5% σε ετήσια βάση.

Διέψευσε τις προσδοκίες για ισχυρή ανάκαμψη η μεταποιητική παραγωγή της Βρετανίας, καθώς παρέμεινε αμετάβλητη για δεύτερο συνεχόμενο μήνα το Νοέμβριο. Παράλληλα, σημείωσε πτώση 5,4% σε ετήσια βάση. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση κατά 0,3% σε μηνιαία βάση και πτώση κατά 5% σε ετήσια.

Καθαρές εντολές πώλησης σε ΕΤΕ και Alpha έριξαν το Χ.Α.

Καθαρές εντολές πώλησης και όχι short selling στιγμάτισαν τη σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α. Οι εντολές πώλησης εντάθηκαν και κορυφώθηκαν στην Εθνική και την Alpha Bank, σχολιάζουν κύκλοι της αγοράς, αποτέλεσμα της δεινής θέσης στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τους ίδιους, μπορεί οι τραπεζικές μετοχές να είναι φθηνότερες σε σχέση με τις ευρωπαϊκές, αλλά στις αποτιμήσεις τους «ενσωματώνουν» τα δομικά προβλήματα της οικονομίας της χώρας. Παράλληλα, για μία ακόμα συνεδρίαση κυκλοφόρησαν φήμες για την επιβολή νέας φορολογίας στις τράπεζες, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το ασφαλιστικό. Από εκεί και πέρα στις δύο αυτές τραπεζικές μετοχές έγινε το 44,85% του ημερήσιου τζίρου, με την ΕΤΕ να κλείνει με απώλειες 4,63%, στα 17,72 ευρώ και με όγκο 4,395 εκατ. τεμαχίων και η Alpha κατά 4%, στα 7,68 ευρώ και συναλλαγές 3,453 εκατ. τεμαχίων. Ο συνολικός τζίρος, που ήταν και ο μεγαλύτερος από τότε που ξεκίνησε το 2010, διαμορφώθηκε στα 239 εκατ. ευρώ. Οι αναλυτές σχολιάζουν ότι η κατάσταση στην αγορά είναι κρίσιμη. Κι αυτό διότι τα περιθώρια στενεύουν για την ελληνική οικονομία.

Η κυβέρνηση απέσυρε δύο τροπολογίες για τη φορολογία στα τσιγάρα και τις γονικές παροχές, η ΕΚΤ γνωμοδότησε αρνητικά στο ν/σ του υπουργείου Οικονομίας για τα χρέη προς στις τράπεζες, η Moody’s απειλεί με νέα υποβάθμιση, το ΔΝΤ, όπως όλα δείχνουν, αναλαμβάνει ενεργό ρόλο σε φορολογικό και ασφαλιστικό, μετά από πρόταση και της κυβέρνησης. Πρόκειται για εξελίξεις που δημιουργούν σκηνικό τραγωδίας για την οικονομία, με άμεσες επιπτώσεις σε Χ.Α. και spread. Ο γενικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,18%, στις 2.173,67 μονάδες και το spread, πριν από λίγο είχε σκαρφαλώσει στις 253 μονάδες βάσης, ενώ είχε βρεθεί και στις 257.

Μεγάλες εξάλλου, ήταν οι απώλειες για Πειραιώς και Eurobank, καθώς υποχώρησαν πάνω από 3%. Από τον 20άρη ξεχώρισαν μόνο ο ΟΤΕ (5,91%, φήμες για άμεση πώληση του 10% στους Γερμανούς), Coca Cola (1,95%) και Βιοχάλκο. Η εικόνα στο ταμπλό για μία ακόμα συνεδρίαση ήταν απογοητευτική, καθώς τα περισσότερα χαρτιά έκλεισαν με απώλειες, 104, έναντι 85 που ενισχύθηκαν και 110 αμετάβλητα. Από την περιφέρεια ξεχώρισαν Ελφίκο και Λανακάμ, που για μία ακόμα συνεδρίαση «κλείδωσαν» στο limit up, λόγω των γνωστών σεναρίων για εξαγορά από την πλευρά του κ. Λ. Λαυρεντιάδη. Η κατάσταση στην αγορά είναι κρίσιμη και τεχνικά, με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στις 2.150 μονάδες.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Αλεξάνδρα Τόμπρα

Τελευταία τροποποίηση στις 00:05 - 14 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.