ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το ταμπλό πιέζει για αποκρατικοποιήσεις εδώ και τώρα - Στο προσκήνιο Τ,Τ, - ΟΤΕ - Δεύτερη μέρα κερδών στις ευρωαγορές

12:06 - 14 Ιαν 2010 | Σχόλια Αγοράς
Εστιασμένο στις μετοχές που το κράτος έχει συμμετοχή και θα κληθεί ή θα αναγκαστεί να ρευστοποιήσει αν προτιμάτε είναι το βλέμμα των επενδυτών. Μετά τη χθεσινή σημαντική άνοδο του ΟΤΕ η οποία συνοδεύτηκε από αυξημένες συναλλαγές, σήμερα τη σκυτάλη έχει πάρει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Το σενάριο της πώλησης του 10% του ΟΤΕ, θεωρείται πολύ πιθανό από παράγοντες της αγοράς αφού όπως σημειώνουν ο αγοραστής υπάρχει και μπορεί να πάρει άμεσα τις μετοχές καταβάλλοντας τίμημα με premium. Στο Τ.Τ. υπάρχουν δημοσιεύματα και πληροφορίες στα χρηματιστηριακά γραφεία που κάνουν λόγο για πλήρη ιδιωτικοποίηση.

Τα θέματα αυτά κινούν σήμερα το ταμπλό, όπου η διακύμανση του γενικού δείκτη είναι πολύ μεγάλη από τα πρώτα λεπτά, λόγω των ξαφνικών ρευστοποιήσεων που εκδηλώθηκαν σε Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank. Ο γενικός δείκτης βρέθηκε γρήγορα στο +0,89% και λίγα λεπτά αργότερα ήταν στο -1,16%. Ο όγκος ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ.

Πλην των ΟΤΕ και Τ.Τ. ενδιαφέρον υπάρχει και για την ΕΒΖ στο ταμπλό. Στο παρελθόν είχε αναζητηθεί αγοραστής χωρίς όμως επιτυχία. Ενδιαφέρον υπάρχει και για τη μητρική ΑΤΕ Bank, για την οποία επίσης έχουν κυκλοφορήσει σενάρια πώλησης. Σημειώνεται πως η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων 2,5 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως η μετοχή του Τ.Τ. ενισχύεται 10,4%, της ΑΤΕ 3,83%, της ΕΒΖ 7,29% . Κέρδη καταγράφει και ο ΟΠΑΠ, ενώ ο ΟΤΕ υποχωρεί οριακά. 

Στο υπόλοιπο ταμπλό υψηλό όγκο κάνει η Ελφίκο που ξεκλείδωσε μετά το ανοδικό σερί αλλά οι αγοραστές μαζεύουν στο limit up την προσφορά. Κέρδη καταγράφει η Λανακάμ, η Τράπεζα Αττικής και η Ιντρακόμ Κατασκευές.

Δεύτερη μέρα κερδών στις ευρωαγορές

Άνοδο σημειώνουν για δεύτερη συνεχή ημέρα οι κυριότεροι δείκτες στις ευρωαγορές, με φόντο τα κέρδη που καταγράφουν οι μεταλλευτικές εταιρείες, αφού οι επενδυτές 'εμπιστεύτηκαν' τις μετοχές τους. Στο επίκεντρο η Rio Tinto που ανακοίνωσε αύξηση 49% της παραγωγής σιδήρου το τέταρτο τρίμηνο χρήσης, με φόντο την αύξηση της ζήτησης. Ενίσχυση 0,6% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Dow Jones Stoxx 600.

Στο Λονδίνο ο FTSE ενισχύεται 0,58% στις 5.505 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX κερδίζει 0,63% στις 6.000 μονάδες. Στο Παρίσι ο CAC καταγράφει κέρδη 0,59% στις 4.023 μονάδες.

Το βλέμμα σήμερα είναι στραμμένο στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια, τα οποία και αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα στο χαμηλό 1%. Στο επίκεντρο και η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Η Rio Tinto κέρδισε 1,9% και η BHP Billiton 2.2%.

Άνοδος 1% για την Cadbury, μετά από δημοσίευμα των Financial Times που αναφέρει ότι η Hershey ερευνά την κατάθεση προσφοράς για τη σοκολατοβιομηχανία.

Βουτιά 3,8% για τη Delhaize, μετά την ανακοίνωση για πτώση των εσόδων της κατά 10,1% το δ’ τρίμηνο

Τελευταία τροποποίηση στις 13:12 - 14 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.