ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Καθίζηση 7,86% σε μία εβδομάδα- Κύμα ρευστοποιήσεων σε Wall και Ευρώπη

18:25 - 15 Ιαν 2010 | Σχόλια Αγοράς
(upd 2) Κύμα ρευστοποιήσεων και στη Wall, καθώς ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,94% στις 10.609,65 μονάδες, ο S&P 500 κινήθηκε πτωτικά κατά 1,24% στις 1.136,03 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημείωσε πτώση 1,08% στις 2.287,99 μονάδες. Με απώλειες έκλεισαν και οι μεγαλύτεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, αφού στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο FTSE 100 κινήθηκε στο -0,78 στις 5.455,37 μονάδες, στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο DAX σημείωσε πτώση 1,89% στις 5.875,97 μονάδες και στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, ο CAC υποχώρησε 1,53% στις 3.954,38 μονάδες. Το κλείσιμο της Παρασκευής βρήκε το γενικό δείκτη του ΧΑ στις 2.144,56 μονάδες και με απώλειες της τάξης του 2,32%.

Ρευστοποιήσεις στη Wall

Σημαντική πτώση σημείωσαν οι μεγαλύτεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, καθώς τα αποτελέσματα της JP Morgan, αν και ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, απογοήτευσαν την αγορά. Επιπλέον, τα μεικτά μακροοικονομικά στοιχεία, «στέρησαν» από τους επενδυτές σημάδια ενδεχόμενης βραχυπρόθεσμης ανοδικής πορείας των δεικτών.

Σε αντίθεση με την πρώτη εβδομάδα του έτους οι αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν τη δεύτερη εβδομάδα με απώλειες. Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,1%, ο Nasdaq κατά 1,3% και ο S&P 500 κατά 0,8%.

Στο -2% βρέθηκε η JP Morgan, μετά τα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου, τα οποία δεν ικανοποίησαν τους επενδυτές.

Αναλυτικά, στα 3,3 δισ. δολάρια, ήτοι 0,74 δολάρια ανά μετοχή, διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της JP Morgan κατά το τέταρτο τρίμηνο, έναντι 702 εκατ. ευρώ, ήτοι 0,60 δολάρια ανά μετοχή κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2008. Σημειώνεται ότι τα κέρδη της ξεπέρασαν κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τα τοποθετούσαν στα 0,61 δολάρια ανά μετοχή. Επιπλέον, οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα ύψους 20,03 δισ. δολαρίων.

Ωστόσο, η αγορά φαίνεται δυσαρεστημένη, καθώς τα αποτελέσματα της ήταν κατώτερα των στόχων για την απόδοση κεφαλαίων και τις προοπτικές των κερδών της τράπεζας, ενώ οι πιστωτικές ζημίες της παρέμειναν υψηλές και ο οίκος παρακατέθεσε σχεδόν 2 δισ. δολ. για να καλύψει ζημίες από καταναλωτικά δάνεια.

Επιπλέον, τα έσοδα του τραπεζικού ιδρύματος ανήλθαν τα 23,16 δισ. δολάρια από 17,23 δισ. δολάρια σε ετήσια βάση. Ακόμη, σε ετήσια βάση, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 11,7 δισ. δολάρια, ήτοι 2,26 δολάρια ανά μετοχή από 5,6 δισ. δολάρια, ήτοι 1,35 δολάρια ανά μετοχή το 2008.

Απώλειες που ξεπέρασαν το 2,8% σημείωσε ο τραπεζικός κλάδος του δείκτη S&P 500, καθώς η Citigroup υποχώρησε κατά 2%, η Goldman Sachs Group κατά 1,8% και Bank of America κατά 3,4%. Στο -2,5% βρέθηκε και η Morgan Stanley.

Απώλειες 4% και για την Con-way, τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία βαρέων οχημάτων στις ΗΠΑ, καθώς η JPMorgan υποβάθμισε τη σύσταση της σε neutral από overweight.

Στο -1% βρέθηκε η Exxon Mobil και στο -2% η Freeport-McMoRan Copper & Gold, στον απόηχο της πτωτικής πορείας των εμπορευμάτων.

Στο -2,5% βρέθηκε και η Toll Brothers, η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία πολυτελών κατοικιών στις ΗΠΑ, ύστερα από την υποβάθμιση της από την Goldman Sachs σε neutral από buy.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, θεαματική άνοδο πραγματοποίησε ο δείκτης μεταποίησης Empire τον Ιανουάριο, που ανήλθε στις 15,92 μονάδες από 2,55 μονάδες το Δεκέμβριο. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για άνοδο στις 12 μονάδες.

Στο 0,1% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός του Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ, έναντι ανόδου 0,4% κατά τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία ήταν κατώτερα των προσδοκιών των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν άνοδο 0,2%. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου, οι τιμές ενέργειας ανήλθαν κατά 0,2% από αύξηση 4,1% το Νοέμβρη, ενώ οι τιμές τροφίμων ενισχύθηκαν κατά 0,2% από 0,1%. Επιπλέον, ο δομικός πληθωρισμός ενισχύθηκε κατά 0,1% το Δεκέμβρη, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Στις 73,8 μονάδες διαμορφώθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη Reuters/Michigan κατά το μήνα Ιανουάριο από 72,5 μονάδες κατά το μήνα Δεκέμβρη. Σημειώνεται ότι η άνοδος ήταν κατώτερη των εκτιμήσεων των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 75 μονάδες.

Απώλειες στην Ευρώπη

Με απώλειες έκλεισαν οι μεγαλύτεροι δείκτες στην ευρωαγορά, καθώς τα κέρδη της Carrefour, τα οποία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, υπερκεράστηκαν από τα αποτελέσματα της JP Morgan, τα οποία, αν και ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις, ήταν κατώτερα των στόχων για την απόδοση κεφαλαίων και τις προοπτικές των κερδών της τράπεζας.

Απώλειες σημειώθηκαν στις ευρωαγορές σε επίπεδο εβδομάδας, καθώς ο FTSE υποχώρησε κατά 1,3%, ο DAX κατά 2,6% και ο CAC κατά 2,2%.

Πτώση 1,1% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Dow Jones Stoxx 600, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 256,12 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει ακόμα και το +0,8%.

Πτώση 3,2% για τη Credit Suisse, 4% για την Deutsche Bank και 1,3% για τη BNP Paribas, μετά τα αποτελέσματα της JP Morgan.

«Βουτιά» 8,9% για τη Q-Cells, καθώς, σύμφωνα με δημοσιεύματα, που θέλουν την κυβέρνηση να μειώνει τις ηλιακούς συσσωρευτές κατά 17 με 18%. Στο -5,3% βρέθηκε η Solarworld και στο -5,7% η Renewable Energy.

Απώλειες 7,1% παρουσίασε η Man Group, καθώς παρουσίασε απρόσμενη μείωση παγίων κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2009. «Βουτιά» 12% για την QinetiQ Group.

Με κέρδη 3,5% κινήθηκε η Carrefour, η οποία εμφάνισε λειτουργικά κέρδη ύψους 16% στα 2,78 δισ. ευρώ κατά το 2009, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν κέρδη ύψους 2,6 δισ. ευρώ.

Κέρδη καταγράφουν και οι εταιρείες παραγωγής μικροτσιπ. Ενίσχυση 3% για την Infineon Technologies, ύστερα από την αναβάθμιση της σύστασης της μετοχής από τη UBS και 1,8% για τη STMicroelectronics.

Η εταιρεία χαλκού Antofagasta ενισχύθηκε 1,4%.

Υψηλότερα κινήθηκαν και οι μετοχές στον χώρο της επικοινωνίας, με τη Daily Mail να κλείνει στο +5,4%, μετά την αναβάθμιση της σύστασης των μετοχών της από τη UBS.

Άνοδος 2,6% για τις μετοχές της Hynix και 2,6% για την Celesio, μετά την αναβάθμιση της σύστασης της μετοχής της από τη Cheuvreux.

«Ράλι» 3,1% για τη Allied Irish Banks, μετά τη σύσταση «overweight» από τη Morgan Stanley.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, αύξηση 0,9% κατέγραψε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη κατά το μήνα Δεκέμβριο, έναντι αυξήσεως 0,9% κατά τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωζώνης, Eurostat.

Συρρικνώθηκε το εμπορικό πλεόνασμα στην ευρωζώνη κατά το μήνα Νοέμβρη, με τις εξαγωγές, ωστόσο, να αυξάνονται, υποδηλώνοντας την αστάθεια της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας. Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωζώνης, Eurostat, το εμπορικό πλεόνασμα της τάξης των 4,8 δισ. ευρώ, χαμηλότερα από το αναθεωρημένο πλεόνασμα 6,6 δισ. ευρώ του Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν πλεόνασμα ύψους 7 δισ. ευρώ.

Χ.Α.: Καθίζηση 7,86% σε μία εβδομάδα

Απώλειες που αγγίζουν το 7,86% κατέγραψε ο γενικός δείκτης του Χ.Α. την εβδομάδα που πέρασε , ενώ από την αρχή του χρόνου η «χασούρα» πλησιάζει το 2,35%. Το κλίμα στράβωσε, January effect δεν υπάρχει και η πορεία της αγοράς είναι συνδεδμένη με την ελληνική οικονομία περισσότερο από ποτέ.

Οι χρηματιστές, όπως ο κ. Δ. Παπαριστείδης της Fortius Sec. δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται ούτε καν τις ανοδικές συνεδριάσεις και ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ κ. Εμ. Χατζηδάκης θεωρεί ότι στη ζώνη 2.100 - 2.144 μονάδων το Χ.Α. βρίσκεται στα όρια του stop loss. Από εκεί και κάτω αρχίζουν τα δομικά προβλήματα, σχολιάζει ο ίδιος.

Το κλείσιμο της Παρασκευής βρήκε το γενικό δείκτη στις 2.144,56 μονάδες και με απώλειες της τάξης του 2,32%. Οι συναλλαγές ήταν και πάλι σημαντικές, πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα, στα 226,422 εκατ. ευρώ, όπου 140 χαρτιά υποχώρησαν, έναντι 57 που ενιοσχύθηκαν και 42 που παρέμειναν αμετάβλητα. Το κλίμα «στράβωσε’ και στις αγορές του εξωτερικού, έπειτα από τις αυξημένες προβλέψεις που σχημάτισε στο τελευταίο τρίμηνο του 2009 η JP Morgan. Όπως έγραψε και σήμερα το «R» σε ανάλογες προβλέψεις οδηγούνται και οι ελληνικές τράπεζες, γεγονός το οποίο επέτεινε το αρνητικό κλίμα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Ταυτόχρονα, οι ξένοι αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το ελληνικό πρόβλημα σύγκλησης, με την γερμανίδα καγκελάριο κυρία Αγκέλα Μέρκελ να μιλά για «Ηράκλεια» προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης. Από την άλλη, η αγορά περιμένει από το οικονομικό επιτελείο να ξεκαθαρίσει την πολιτική της στις αποκρατικοποιήσεις, αν και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου διέψευσε τις πληροφορίες για πλήρη πώληση του Τ.Τ. Η μετοχή του Ταχ. Ταμιευτηρίου κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες στον 20άρη σε ποσοστό 5,22%.

Μεγάλη ήταν η πτώση και για τον ΟΠΑΠ σε ποσοστό 4,66%, τη ΔΕΗ 4,41% (δεν πέφτει το ποσοστό του Δημοσίου κάτω από το 51% είπε πριν ο πρόεδρος της Επιχείρησης κ. Α. Ζερβός). Νέα μεγάλη πτώση για την ΕΤΕ κατά 3,69%, στα 16,71 ευρώ και μεγάλο όγκο 4,3 εκατ. τεμαχίων, που σημαίνει ότι οι ξένοι συνεχίζουν τη μείωση θέσεων, Eurobank 3,68% και Κύπρου 3,39%.  Μετά το ράλι από την αρχή του χρόνου και τα αλλεπάλληλα limit up, οι μετοχές των Ελφίκο και Λανακάμ έκλεισε σχεδόν στο limit down την Παρασκευή.

Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected] 

Αλεξάνδρα Τόμπρα

Τελευταία τροποποίηση στις 21:00 - 01 Νοε 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.