ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μία από τα ίδια στο ΧΑ - Πτωτικές τάσεις στις ευρωαγορές - Όγδοη ημέρα απωλειών στην Ασία

10:21 - 27 Ιαν 2010 | Σχόλια Αγοράς
(upd) Δύσκολες θα είναι και οι επόμενες συνεδριάσεις παρά το θετικό μήνυμα από τον πρόσφατο δανεισμό της χώρας, σημειώνουν χρηματιστές και εκτιμούν πως το ΧΑ θα δοκιμάσει εκ νέου στηρίξεις που εντοπίζονται σε χαμηλότερα επίπεδα. Χρειάζεται χρόνος και κυρίως αποτελέσματα τονίζουν παράγοντες της αγοράς για να επιστρέψουν στο ταμπλό ως αγοραστές οι ξένοι, οι οποίοι χθες βγήκαν πωλητές στις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, οδηγώντας το γενικό δείκτη σημαντικά χαμηλότερα.

Η αποκατάσταση της επαφής με τις ξένες αγορές δε φαίνεται να έχει γίνει. Την εγχώρια αγορά συνεχίζουν να την ταλανίζουν τα δικά της προβλήματα. Πρέπει να φανούν άμεσα αποτελέσματα, αλλά στην παρούσα φάση οι συνθήκες ευνοούν τους shorts. Κλεισμένοι δρόμοι, υψηλά spreads, επικείμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, κακή ψυχολογία συνθέτουν ένα πολύ δύσκολο σκηνικό για το ΧΑ .

Έτσι και για σήμερα οι αναλυτές περιμένουν πτωτική ή στην καλύτερη περίπτωση σταθεροποιητική συνεδρίαση. Πτωτικό άνοιγμα αναμένεται και στην Ευρώπη, ενώ στην Ασία επικράτησαν πτωτικές τάσεις.

Proton
Σήμερα, οι ευρωπαϊκές αγορές αναμένεται να ανοίξουν χαμηλότερα με τους επενδυτές να εστιάζουν το βλέμμα τους στην απόφαση της FED για το ύψος των επιτοκίων (αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητα) καθώς και στα στοιχεία για τις πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ. Περιμένουμε σταθεροποιητικό προς πτωτικό άνοιγμα για την εγχώρια αγορά.

Marfin
Η μεταβλητότητα θα παραμείνει στο ΧΑ, το οποίο θα προσπαθήσει να συσσωρεύσει γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών αλλά το ρίσκο είναι πτωτικό. Όλα τα βλέμματα θα στραφούν στον τραπεζικό κλάδο.

Beta
Σήμερα οι επενδυτές θα εστιάσουν το βλέμμα τους στην απόφαση της FED για τα επιτόκια και στα στοιχεία του γερμανικού πληθωρισμού.

Πήγασος
Διατήρηση της μεταβλητότητας, ενδεχόμενως σε μικρότερο εύρος, αναμένουμε για την σημερινή συνεδρίαση καθώς ο χαμηλός όγκος συναλλαγών που παρατηρήθηκε χθες να μετριάσει τις πιέσεις στο σύνολο της αγοράς. Η χθεσινή διορθωτική κίνηση εν μέρει είναι δικαιολογημένη ως αποτέλεσμα κατοχύρωσης κερδών των προηγούμενων τριών συνεδριάσεων αλλά και ως αποτέλεσμα της τοπικής υπερβολής στην βραχυπρόθεσμη τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη. Η κρατούσα τάση είναι πτωτική, οι ενδείξεις των τεχνικών σημάτων παραμένουν απαισιόδοξες και επί του παρόντος απαιτείται υπομονή και αυτοπειθαρχία στην αποφυγή βεβιασμένων κινήσεων στο κομμάτι των τοποθετήσεων στην αγορά. Ειδικά στην περίπτωση βραχυπρόθεσμων «στοιχημάτων» θα συνιστούσαμε την άμεση περικοπή ζημιών όταν μια κίνηση δεν αποδίδει άμεσα και αποκλίνει από την τιμή κτήσης. Οι αποτιμήσεις είναι χαμηλές αλλά διατηρούμε ακόμα την επιφυλακτικότητα μας λόγω της έλλειψης βασικών εγχώριων καταλυτών στο επιχειρηματικό κομμάτι, της διατήρησης υψηλών περιθωρίων στην αγορά ομολόγων αλλά και της αδύναμης εικόνας των ξένων αγορών. Υπό αυτές τις συνθήκες η αγορά δύσκολα θα αποφύγει μια υποχώρηση προς την περιοχή των προηγούμενων τοπικών χαμηλών (1.950 μονάδες) και ως εκ τούτου ένα ανοδικό άνοιγμα προς την περιοχή των 2070 μονάδων εκτιμούμε ότι αποτελεί ευκαιρία πωλήσεων ή μερικής μείωσης θέσεων.

Πτωτικές τάσεις στις ευρωαγορές

Πτωτικά κινούνται στο άνοιγμά τους την Τετάρτη οι κυριότεροι δείκτες στις ευρωαγορές. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 1,17% στις 5.214 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 1,02% στις 5.611 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC σημειώνει απώλειες της τάξης του 1,31% στις 3.756 μονάδες.


Όγδοη ημέρα απωλειών στην Ασία

Αρνητικά πρόσημα κατέγραψαν για όγδοη συνεχή ημέρα οι κυριότεροι δείκτες στις ασιατικές αγορές, στον απόηχο της απόφασης της Κίνας να προχωρήσει στη λήψη μέτρων προκειμένου να ‘χαλιναγωγήσει’ την οικονομική της ανάκαμψη. Απώλειες κατέγραψαν τα συμβόλαια των μετάλλων. Υποχώρηση 0,7% για τον MSCI Asia Pacific Index, που οδεύει προς τις μεγαλύτερες συνεχείς απώλειες από το Μάιο του 2005.

Κέρδη για το δολάριο Αυστραλίας μετά την ανακοίνωση στοιχείων της κυβέρνησης για ταχύτερη του αναμενομένου ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας. Υποχωρεί για δεύτερη συνεχή ημέρα ο χαλκός.

Υποχώρηση 0,95% για τον Topix στην Ιαπωνία στις 907 μονάδες. Απώλειες 0,71% για τον Nikkei στις 10.252 μονάδες. Κέρδη 0,29% για τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, στις 20.167 μονάδες. Ο CSI 300 κατέγραψε απώλειες 0,76% στις 3.218 μονάδες.

Στη Σιγκαπούρη ο Straits ενισχύθηκε 0,49% στις 2.753 μονάδες. Ο Taiex στην Ταιβάν υποχώρησε 0,51% στις 7.560 μονάδες, ενώ απώλειες 0,72% κατέγραψε ο Kospi στη Νότιο Κορέα για να κλείσει στις 1.625 μονάδες.

Η BHP Billiton Ltd., η μεγαλύτερη μεταλλευτική εταιρεία του κόσμου έχασε 2,3%, ενώ βουτιά 4,7% πραγματοποίησε η Rio Tinto Group. Σημειώνεται εδώ ότι οι εταιρείες μετάλλων και ενέργειας είναι εκείνες που δημιουργούν τα μεγαλύτερα ‘προβλήματα’ στον MSCI Asia Pacific Index, στον απόηχο ότι οι προσπάθειες της Κίνας για συγκράτηση της οικονομικής ανάκαμψης θα πλήξουν τη ζήτηση για τα εμπορεύματα.

Τρίτη

Στο «κόκκινο» έκλεισαν χθες οι δείκτες στη Wall, αφού ο Dow Jones υποχώρησε 0,03% στις 10.194,6 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 0,32% στις 1.091,91 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε πτωτικά κατά 0,34% στις 2.204,69 μονάδες.


Τελευταία τροποποίηση στις 11:44 - 27 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.