ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Βουτιά» σημείωσε η Wall Street -Αλμα οι ευρωαγορές- Eπιφυλακτικότητα παρά το ράλι στο Χ.Α.

18:36 - 29 Ιαν 2010 | Σχόλια Αγοράς
(upd 3) Σημαντικές απώλειες σημείωσε η Wall, αφού ο Dow Jones υποχώρησε 0,52% στις 10.067,1 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε απώλειες ύψους 0,98% στις 1.073,82 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε πτωτικά κατά 1,45% στις 2.147,35 μονάδες Σημαντικά κέρδη σημείωσαν οι ευρωαγορές, καθώς στο Λονδίνο, ο FTSE 100 ενισχύθηκε 0,83% στις 5.188,52 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κέρδισε 1,24% στις 5.608,79 μονάδες, το Παρίσι ο CAC σημείωσε κέρδη 1,37% στις 3.739,46 μονάδες. Ο γενικός δείκτης του ΧΑ έκλεισε με κέρδη 3,15% στις 2.048,32 μονάδες.

Σημαντικές απώλειες στη Wall

Βουτιά σημείωσαν οι δείκτες στη Wall Street, επηρεασμένοι από τα απογοητευτικά αποτελέσματα στις εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου και την είδηση ότι η επιμονή της Google για αποχώρηση από την Κίνα σε περίπτωση που δεν αρθεί η νομοθεσία περί λογοκρισίας. Στην αρχή της συνεδρίασης, οι δείκτες βρίσκονταν σε θετικό έδαφος, μετά την ανάπτυξη-ρεκόρ της αμερικανικής οικονομίας στο δ’ τρίμηνο, τάσεις όμως οι οποίες γρήγορα εξανεμίστηκαν, αφού οι επενδυτές φάνηκαν ότι στην παρούσα φάση δίνουν μεγαλύτερο βάρος στα εταιρικά αποτελέσματα.

Σημαντικές απώλειες σημείωσαν οι δείκτες σε επίπεδο μήνα, με τον Dow Jones να κλείνει στο -3,5%, o S&P 500 στο -3,7% και ο Nasdaq στο -5,4%.

Απώλειες 4,6% σημείωσε η Microsoft, η μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού στον κόσμο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση του δείκτη S&P 500. Τα καθαρά κέρδη και τα έσοδα της εταιρείας για το δεύτερο τρίμηνο χρήσης δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Βουτιά 13% σημείωσε και η SanDisk, καθώς ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της διαμορφώθηκαν στα 875 εκατ. δολάρια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν στα 931 εκατ. δολάρια.

Με κέρδη τουλάχιστον 1,1% κινήθηκαν οι Intel, Bank of America και General Electric, ύστερα από την ανακοίνωση των στοιχείων του ΑΕΠ, το οποία έφτασε στα «ύψη», σημειώνοντας άνοδο 5,7%.

Από την άλλη μεριά, κέρδη 2,7% για την Amazon.com, καθώς οι πωλήσεις της ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ στο +1,2% βρέθηκε η Microsoft, η οποία ανακοίνωσε ενθαρρυντικά κέρδη, λόγω των υψηλών πωλήσεων που έκαναν τα Windows 7.

Σημειώνεται εδώ ότι η Google, παραμένει στην αρχική της θέση περί απόσυρσης από την αγορά της Κίνας, δια στόματος του CEO, Eric Schmidt, καθώς θεωρεί απαράδεκτη τη λογοκρισία που επιβάλλουν οι κινεζικοί νόμοι, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η Wall Street Journal. Η μετοχή της εταιρείας κινείται πτωτικά κατά 0,4%

Ανοδικά 1,6% κινήθηκε η Mattel, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, τα οποία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Στο +2,2% βρέθηκε η Wal-Mart Stores, ύστερα από τη σύσταση «αγοράς» της μετοχής της από τη Goldman Sachs.

Στον αντίποδα, πτώση 4,5% κατέγραψε η Honeywell International, λόγω της μειωμένης κερδοφορίας της στο δ’ τρίμηνο.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, με το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων έξι χρόνων 'έτρεξε' η αμερικανική οικονομία στο δ΄ τρίμηνο, λόγω της ραγδαίας πτώσης των αποθεμάτων, παρά τις ήπιες καταναλωτικές δαπάνες και επιχειρηματικές επενδύσεις. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, το ΑΕΠ των ΗΠΑ ανήλθε κατά 5,7% σε ετήσια βάση, από αύξηση 5,4% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Σημειώνεται ότι ακόμα και με "υγιή" ανάπτυξη το β' εξάμηνο του 2009, η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 2,4% το 2009, καταγράφοντας τη χειρότερη πτώση από το 1946.

Σε ιστορικό χαμηλό του 1,5% έφτασε το κόστος απασχόλησης των ΗΠΑ το 2009, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, δεδομένου του υψηλού ποσοστού ανεργίας. Στο δ’ τρίμηνο, το κόστος ανεργίας ανήλθε κατά 0,5%, από 0,4% τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Το κόστος επιδομάτων, που αντιστοιχούν στο 30% των συνολικών αμοιβών, ενισχύθηκε 0,5%.

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2008 αναρριχήθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Reuters/Michigan ανήλθε στις 74,4 μονάδες τον Ιανουάριο από 72,5 το Δεκέμβριο. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση στις 73 μονάδες.

Ανοδικά η Ευρώπη

Με τα μεγαλύτερα κέρδη του τελευταίου μήνα έκλεισαν οι κυριότεροι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές, συρρικνώνοντας την εβδομαδιαία πτώση, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων του ΑΕΠ στις ΗΠΑ. Κινητήριος μοχλός της ανόδου ήταν και οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών και των εταιρειών τεχνολογίας.

Απώλειες σημειώθηκαν στις ευρωαγορές σε επίπεδο εβδομάδας, καθώς ο FTSE υποχώρησε κατά 2,1%, ο DAX κατά 1,5% και ο CAC κατά 2,1%.

Κέρδη 1,3% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Dow Jones Stoxx 600 στις 247,82 μονάδες, ο οποίος από την αρχή του έτους έχει απωλέσει 3,4%, ενώ ο MSCI Asia Pacific Index υποχώρησε 1,7%.

Υψηλότερα κινήθηκαν οι μετοχές στον κλάδου του αυτοκινήτου. Άνοδος 5,3% για τη BMW που – αν και ανακοίνωσε μείωση κατά 4,7% στα έσοδα το 2009 – γνωστοποίησε επίσης ότι αναμένει αύξηση των προ φόρων κερδών.

Κέρδη 4,6% για τη Daimler, μετά την αναβάθμιση από την HSBC της σύστασης της μετοχής της σε ‘neutral’ από ‘underweight’.

Άνοδος 4,3% για την Infineon Technologies. Η εταιρεία γνωστοποίησε την Παρασκευή ότι επιστρέφει στην κερδοφορία το πρώτο τρίμηνο, ανακοινώνοντας καθαρά κέρδη της τάξης των 66 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών της τάξης των 404 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Στο +2,5% έκλεισε η JCDecaux, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία υπαίθριας διαφήμισης στον κόσμο, καθώς ανακοίνωσε ότι τα έσοδα από τρέχουσες δραστηριότητες αυτό το τρίμηνο έχουν αυξηθεί, ενώ δεν έχει αποκλείσει και το ενδεχόμενο να προβεί σε εξαγορές εταιρειών του κλάδου.

Κέρδη και για τις εταιρείες σιδηρομεταλλευμάτων. Η Xstrata ενισχύθηκε κατά 3,2%, η Anglo American κατά 2,1% και η BHP Billiton κατά 2,3%.

Αύξηση 1,8% για τη Henkel. Αργά την Πέμπτη η εταιρεία ανακοίνωσε για το τέταρτο τρίμηνο προ φόρων κέρδη 1,08 δισ. ευρώ, ήτοι άνοδος κατά 39% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Στον αντίποδα, στο -3,6% βρέθηκε η Finmeccanica, η οποία υποβάθμισε τους στόχους για κερδοφορία για το έτος 2010.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, σε υψηλό 11 μηνών στο 1% διαμορφώθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη κατά το μήνα Ιανουάριο, από 0,9% το Δεκέμβρη. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία είναι κατώτερα των στόχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat.

Οι εκτιμήσεις της Eurostat δεν περιλαμβάνουν στοιχεία για τη μηνιαία μεταβολή ή περισσότερες λεπτομέρειες, οι οποίες θα ανακοινωθούν στις 26 Φεβρουαρίου.

Ακόμα, στο 10% ανήλθε το ποσοστό της ανεργίας στην ευρωζώνη κατά το μήνα Δεκέμβρη, από το αναθεωρημένο 9,9% τον προηγούμενο μήνα, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τη δημιουργία του ενιαίου νομίσματος πριν από 11 χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η ανεργία στην Ισπανία διαμορφώθηκε στο 19,5% από 19,4% τον προηγούμενο μήνα, ενώ στην Ολλανδία "άγγιξε" το 4% από 3,9%.

Επιφυλακτικότητα παρά το ράλι στο Χ.Α.

Περισσότερο προβλημάτισε, παρά ικανοποίησε το ράλι στην αγορά, στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα. Κι αυτό διότι, η προσφορά που βγήκε σε ορισμένες μετοχές, όπως στην Εθνική, που άλλαξαν χέρια περισσότερα από 7,8 εκατ. τεμάχια, ήταν μεγάλη.

Για ορισμένους χρηματιστές, αυτό δείχνει ότι η σημερινή άνοδος μπορεί να αποτέλεσε το «όχημα» για να «ξεφορτωθούν» ισχυρά χαρτοφυλάκια μετοχές σε καλύτερες αποτιμήσεις. Κι αυτό, διότι, παρά την υποχώρηση του spread από τα υψηλά  των 405 μ.β. στις 370 και 365 μ.β. την Παρασκευή, δεν παύει να κινείται σε «απαγορευτικά» για το μελλοντικό δανεισμό της χώρας επίπεδα. Επίσης, προβληματίζει το γεγονός ότι η αντίδραση ήρθε στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα, παραπέμποντας σε σενάρια τεχνικής ανόδου μόνο και μόνο για να βγουν πωλητές σε καλύτερες τιμές, εν όψει άλλων δεινών (;) που μάς περιμένουν. Το τι από τα δύο ισχύει θα φανεί στις επόμενες συνεδριάσεις, σχολιάζουν οι χρηματιστές.

Η άνοδος της αγοράς βασίστηκε αφενός στα σενάρια επέμβασης της Ε.Ε. για τη «διάσωση» της ελληνικής οικονομίας και αφετέρου στην καλύτερη των προβλέψεων αύξηση του ΑΕΠ στις ΗΠΑ κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2009. Πάντως, ο πρώτος μήνας του 2010 έκλεισε με απώλειες 6,73%, ενώ η άνοδος κατά 3,15% του γενικού δείκτη, στις 2.048,32 μονάδες  άλλαξε την εικόνα της αγοράς σε εβδομαδιαία βάση, δίνοντας κέρδη 0,72%. Στις μετοχές των τεσσάρων μεγάλων μετοχών που διαπραγματεύονται στον ASE 20 οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 180 εκατ. ευρώ, όταν συνολικά στην αγορά ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 278 εκατ. ευρώ.

Μεγάλη ήταν η άνοδος στη μετοχή της Alpha που ενισχύθηκε κατά 8,80%, επανερχόμενη πάνω από τα 7 ευρώ και με όγκο 3,7 εκατ. τεμαχίων. Κέρδη 4,17% για τη Eurobank, 2,99% για την Πειραιώς και 4,98% για την ΕΤΕ, με κλείσιμο στα 16,01 ευρώ. Με εξαίρεση τη μετοχή του ΟΠΑΠ, που υποχώρησε οριακά (-0,44%), οι υπόλοιπες μετοχές του 20άρη έκλεισαν με κέρδη. Κέρδη πάνω από 7% για τη Βιοχάλκο, 6,88% για την ΑΤΕ, 6,44% για τη Marfin Popular, 6,32% για τη MIG, 4,68% για την Ελλάκτωρ, 4,23% για τη ΔΕΗ, 3,69% για την Coca Cola, 3,56% για την Ιντραλότ και 3,35% για την Κύπρου επιβεβαιώνουν τη σύμπλευση του γενικού δείκτη με τον ASE 20 (κέρδη 3,8% και επιστροφή πάνω από τη στήριξη των 1.000 μονάδων).

Στ.Χαρίτος
[email protected]

Αλεξάνδρα Τόμπρα

Τελευταία τροποποίηση στις 00:22 - 30 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.