ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα spreads υποχωρούν, το ΧΑ ανεβαίνει - Με μεικτές τάσεις 'υποδέχονται' το Φλεβάρη οι ευρωαγορές - Ανοδικά τα αμερικανικά παράγωγα

14:59 - 01 Φεβ 2010 | Σχόλια Αγοράς
Συνεχίζεται η ανοδική κίνηση της αγοράς λόγω της νέας υποχώρησης των spreads των ελληνικών ομολόγων. Το spread του ελληνικού δεκαετούς έχει υποχωρήσει στις 350 μονάδες βάσης έναντι 405 μονάδων που είχε χτυπήσει την προηγούμενη εβδομάδα. Η εντύπωση που έχουν σχηματίσει επενδυτές και χρηματιστές είναι πως η κατάσταση στη χώρα με τα αρνητικά δημοσιεύματα και σχόλια αποφορτίζεται ενώ και το πρόγραμμα σταθερότητας θα εγκριθεί.

Η μεταβλητότητα στο ΧΑ διατηρείται αλλά ο γενικός δείκτης ενισχύεται την ώρα που στην Ευρώπη παρατηρούνται σταθεροποιητικές τάσεις μετά την διόρθωση που καταγράφθηκε νωρίτερα.

Στις τραπεζικές μετοχές εστιάζεται το ενδιαφέρον με την Alpha Bank να συνεχίζει έντονα ανοδικά μετά και τα μεγάλα κέρδη της Παρασκευής και την Εθνική Τράπεζα να είναι… ασανσέρ. Ανοδικά κινούνται Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς.

Η τεχνική ανάλυση του γενικού δείκτη θέλει συνεχόμενα και μάλιστα 3 για την ακρίβεια κλεισίματα του γενικού δείκτη πάνω από τις 2.100 μονάδες για να επανέλθει στο προσκήνιο το σενάριο των 2.225 μονάδων. Ωστόσο σήμερα βρίσκεται λίγο πάνω από τις 2.060 μονάδες με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ.

Από τις ανοδικές ξεχωρίζουν Alapis, MIG και Coca Cola.

Μεικτές τάσεις στην Ευρώπη - Ανοδικά τα παράγωγα στη Wall

Μεικτές τάσεις επικρατούν στους κυριότερους δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών, στον απόηχο των ανησυχιών σχετικά με τις κινήσεις της κινεζικής κυβέρνησης να εμποδίσει την «υπερθέρμανση» της οικονομίας. Ανοδικά κινούνται τα παράγωγα στη Wall.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο FTSE 100 ενισχύεται 0,07% στις 5.192 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο DAX χάνει οριακά 0,04% στις 5.606 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, ο CAC σημειώνει απώλειες της τάξης του 0,25% στις 3.730 μονάδες.

Απώλειες 0,3% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Dow Jones Stoxx 600, που έχει χάσει 3,2% από την αρχή του έτους, ενώ στο -0,3% διαμορφώθηκε MSCI Asia Pacific Index.

Ιδιαίτερα «δυσμενής» θα είναι η προοπτική της αμερικάνικης οικονομίας, σύμφωνα με δηλώσεις του Nouriel Roubini, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ενώ σύμφωνα με τον οικονομικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου Lawrence Summers, η ανάκαμψη ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει βυθισμένη σε μια "κατασκευασμένη από ανθρώπους" ύφεση.

Σύμφωνα με τον Roubini, σχετικά με την απρόσμενη ανάπτυξη του ΑΕΠ των ΗΠΑ στο δ΄τρίμηνο, ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 50% της ανάπτυξης οφείλεται στην ανανέωση των αποθεμάτων και τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών, με αποτέλεσμα στο β' εξάμηνο του 2010 που θα έχουν υποχωρήσει να επιβραδυνθεί η ανάπτυξη στο 1,5%. Ο Roubini προέβλεψε μεταξύ άλλων ότι η ανεργία θα ξεπεράσει το 10%, λόγω της μετριοπαθούς ανάπτυξης.

Απώλειες 3,1% για τη Vivendi. Σύμφωνα με αμερικανικό δικαστήριο, η γαλλική εταιρεία είναι υπόλογη για τα οικονομικά της μεγέθη κατά τα έτη 2001 και 2002.

Πτώση 1,5% για την PSA Peugeot Citroen, τη δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι προχωρά στην ανάκληση 97.000 οχημάτων, τα οποία μπορεί να εμφανίσουν το ίδιο πρόβλημα (στη λειτουργία του γκαζιού) με τα οχήματα της Toyota Motor Corp.

Πτωτικά 1,4% κινείται η Fresenius και κατά 1,1% η Bayer, καθώς ο Γερμανός υπουργός Υγείας Philipp Roesler ανακοίνωσε ότι θα αναθεωρήσει τις πρακτικές τιμολόγησης των φαρμάκων.

Στο -3,8% βρίσκεται η Tenaris, ύστερα από πτώση 30% των εσόδων της Il Sole 24 Ore.

Στον αντίποδα, άλμα 5,5% για τον ιρλανδικό αερομεταφορέα Ryanair, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας για συρρίκνωση των ζημιών το τρίτο τρίμηνο χρήσης.

Κέρδη ύψους 9,6% για τη Northumbrian Water Group, μετά από δημοσίευμα της Sunday Times ότι η Ontario Teachers’ Pension Plan θα προχωρήσει σε πρόταση εξαγοράς ύψους 1,7 δισ. στερλινών της εταιρείας.

Στα μακροοικονομικά νέα της ημέρα, στις 52,4 μονάδες διαμορφώνεται τον Ιανουάριο ο δείκτης PMI στη μεταποίηση στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο, από τις 51,6 μονάδες το Δεκέμβριο, σύμφωνα με το Markit. Ο δείκτης ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών και ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων ετών. Οι τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών τον τοποθετούσαν στις 52,0 μονάδες.

 

Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Αλκμήνη Χατζηνάσιου
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.