ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κέρδη στις διεθνείς αγορές- Μεταβλητότητα και ΕΤΕ έστειλαν το δείκτη χαμηλότερα

18:26 - 01 Φεβ 2010 | Σχόλια Αγοράς
(upd 2) Ανοδικά έκλεισαν οι δείκτες στη Wall, αφού ο Dow Jones ενισχύθηκε 1,18% στις 10.186 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 1,43% στις 1.089 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κέρδισε 1,43% στις 2.171 μονάδες. Ίδιο το κλίμα και στους ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο FTSE 100 ενισχύθηκε 1,01% στις 5.240,81 μονάδες, στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο DAX κέρδισε 0,82% στις 5.654,63 μονάδες και στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, ο CAC σημείωσε κέρδη της τάξης του 0,59% στις 3.761,64 μονάδες. Αντίθετα, ο γενικός δείκτης του ΧΑ υποχώρησε οριακά κατά 0,24%, στις 2.043,40 μονάδες.

Κέρδη στη Wall

Σημαντικά κέρδη σημείωσαν οι δείκτες στην αμερικάνικη αγορά, καθώς το ευρώ ενισχύεται έναντι του δολαρίου, εν μέσω εικασιών ότι η μεταποίηση θα ανακάμψει σε παγκόσμιο επίπεδο.  Επικουρικά λειτούργησαν αφενός το άλμα που σημείωσε ο δείκτης ISM Ιανουαρίου, και αφετέρου τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα της Exxon Mobil.

Ιδιαίτερα «δυσμενής» θα είναι η προοπτική της αμερικάνικης οικονομίας, σύμφωνα με δηλώσεις του Nouriel Roubini, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ενώ σύμφωνα με τον οικονομικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου Lawrence Summers, η ανάκαμψη ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει βυθισμένη σε μια "κατασκευασμένη από ανθρώπους" ύφεση.

Σύμφωνα με τον Roubini, σχετικά με την απρόσμενη ανάπτυξη του ΑΕΠ των ΗΠΑ στο δ΄τρίμηνο, ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 50% της ανάπτυξης οφείλεται στην ανανέωση των αποθεμάτων και τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών, με αποτέλεσμα στο β' εξάμηνο του 2010 που θα έχουν υποχωρήσει να επιβραδυνθεί η ανάπτυξη στο 1,5%. Ο Roubini προέβλεψε μεταξύ άλλων ότι η ανεργία θα ξεπεράσει το 10%, λόγω της μετριοπαθούς ανάπτυξης.

Alcoa και McDonald’s σημείωσαν άνοδο μεγαλύτερη του 1,6%, ενώ και η Exxon βρέθηκε στο +2,9%, καθώς τα κέρδη τετάρτου τριμήνου υποχώρησαν πολύ λιγότερο του αναμενομένου, επηρεασμένα από τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν κατά 23% στα 6,05 δισ. δολάρια ή 1,27 δολ. ανά μετοχή, από 7,82 δισ. δολάρια ή 1,54 δολ. ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Τα έσοδα ανήλθαν στα 89,8 δισ. δολ. από 84,7 δισ. δολάρια. Η παραγωγή αυξήθηκε πάνω από 3%. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για 1,17 δολ. ανά μετοχή για τον πετρελαϊκό γίγαντα.

Σημαντικά κέρδη σημείωσε και ο ενεργειακός κλάδος του δείκτη S&P 500 στον απόηχο του ράλι της τάξεως του 2,1% που σημείωσε το αργό.

Στο +2% βρέθηκε η Ford, καθώς αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση στο μερίδιο αγοράς της τον Ιανουάριο, ειδικά μετά το «πάγωμα» των πωλήσεων της Toyota.

Στον αντίποδα, απώλειες 8,2% σημείωσε ο εκδοτικός οίκος Gannett, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση του δείκτη S&P 500, καθώς ανακοίνωσε πτώση των εσόδων μεγαλύτερη του αναμενομένου. Στο -4,9% και η New York Times.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, άνοδο 0,1% κατέγραψαν οι προσωπικές δαπάνες στις ΗΠΑ, σε προσαρμοσμένη βάση, κατά το μήνα Δεκέμβρη, σημειώνοντας το μικρότερο ρυθμό ανόδου από το Σεπτέμβρη, έναντι αυξήσεως ύψους 0,4% το Νοέμβρη. Ωστόσο, τα πραγματικά μετά φόρων εισοδήματα ανήλθαν κατά 0,3% το Δεκέμβρη, τα οποία ενισχύθηκαν από τις δημόσιες κοινωνικές πληρωμές, τα μικρά εταιρικά κέρδη, τα εισοδήματα από επενδύσεις και τα μικρά κέρδη από τους μισθούς. Επιπλέον, το ποσοστό προσωπικής καταναλωτικής δαπάνης ανήλθε στο 4,8%.

Στις 58,4 μονάδες διαμορφώθηκε ο δείκτης ISM στις ΗΠΑ κατά το μήνα Ιανουάριο, από 54,9 μονάδες που είχε διαμορφωθεί το Δεκέμβριο. Οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 56 μονάδες. Σημειώνεται ότι πάνω από τις 50 μονάδες ο δείκτης δείχνει ότι η οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης.

Ανοδικά η Ευρώπη

Με κέρδη έκλεισαν οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών, μετά τα ενθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ. Οι πιέσεις που δέχτηκαν οι δείκτες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης γρήγορα εξαλειφθήκαν καθώς θετική ήταν η επίδραση που ήλθε από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Στο «πράσινο» βρέθηκε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600, που έχει χάσει 3,2% από την αρχή του έτους, κλείνοντας στο +0,5% και στις 248,27 μονάδες.

Απώλειες 2,5% για τη Vivendi. Σύμφωνα με αμερικανικό δικαστήριο, η γαλλική εταιρεία είναι υπόλογη για τα οικονομικά της μεγέθη κατά τα έτη 2001 και 2002.

Πτώση 1,5% για την PSA Peugeot Citroen, τη δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι προχωρά στην ανάκληση 97.000 οχημάτων, τα οποία μπορεί να εμφανίσουν το ίδιο πρόβλημα (στη λειτουργία του γκαζιού) με τα οχήματα της Toyota Motor.

Πτωτικά 1,4% κινήθηκε η Fresenius και κατά 1,1% η Bayer, καθώς ο Γερμανός υπουργός Υγείας Philipp Roesler ανακοίνωσε ότι θα αναθεωρήσει τις πρακτικές τιμολόγησης των φαρμάκων.

Στο -2,9% βρέθηκε η Tenaris, ύστερα από πτώση 30% των εσόδων της Il Sole 24 Ore.

Στον αντίποδα, άλμα 6,9% για τον ιρλανδικό αερομεταφορέα Ryanair, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας για συρρίκνωση των ζημιών το τρίτο τρίμηνο χρήσης.

Αλμα 7,4% σημείωσε και η Krones, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον περασμένο Οκτώβριο. Ο γερμανικός όμιλος κυτιοποιίας δέχτηκε την αναβάθμιση της μετοχής σε buy από sell προηγουμένως, από την Equinet, και σε buy από hold προηγουμένως από την Bankhaus Lampe.

Στο +3,3% βρέθηκε η Barratt Developments, καθώς η Deutsche Bank δήλωσε ότι οι μετοχές της κατασκευαστικών εταιρειών θα αυξηθούν κατά 35% το 2010.

Κέρδη ύψους 12% για τη Northumbrian Water Group, μετά από δημοσίευμα της Sunday Times ότι η Ontario Teachers’ Pension Plan θα προχωρήσει σε πρόταση εξαγοράς ύψους 1,7 δισ. στερλινών της εταιρείας.

Στα μακροοικονομικά νέα της ημέρα, στις 52,4 μονάδες διαμορφώνεται τον Ιανουάριο ο δείκτης PMI στη μεταποίηση στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο, από τις 51,6 μονάδες το Δεκέμβριο, σύμφωνα με το Markit. Ο δείκτης ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών και ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων ετών. Οι τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών τον τοποθετούσαν στις 52,0 μονάδες.

Mεταβλητότητα και ΕΤΕ έστειλαν το δείκτη χαμηλότερα

Ήπιες διακυμάνσεις στην εγχώρια χρηματιστηρική αγορά, αλλά με τη μετοχή της Εθνικής να συνεχίζει να κινείται στο δρόμο των απωλειών επηρεάζοντας αρνητικά το γενικό δείκτη που υποχώρησε οριακά κατά 0,24%, στις 2.043,40 μονάδες.

Οι απώλειες για τη μετοχή της Εθνικής ανήλθαν σε 1,94%, στα 15,70 ευρώ και με όγκο 3,8 εκατ. τεμαχίων. Οι αναλυτές θεωρούν ως ημέρες κλειδί για την τάση στο Χρηματιστήριο την ερχόμενη Τετάρτη, που η Κομισιόν θα γνωμοδοτήσει για το ΠΣΑ και την 16η Φεβρουαρίου που συνέρχεται το EcoFin, κατά το οποίο η ελληνική οικονομία θα περάσει από ένα ακόμα κρίσιμο τεστ. Οι αναλυτές θεωρούν ότι είναι επιβεβλημένη η λήψη πρόσθετων μέτρων εκ μέρους της κυβέρνησης. Όχι φορολογικών, αλλά εξοικονόμησης δαπανών, με τις φήμες από τις Βρυξέλλες να κάνουν λόγο για μία ακόμα επιπλέον περικοπή στις δαπάνες ύψους 2 δισ. ευρώ.

Κυβερνητικά στελέχη πάντως, όπως μετέδιδαν νωρίτερα τη Δευτέρα εγχώρια μέσα ενημέρωσης δεν πέκλειαν το ενδεχόμενο αυτό. Πάντως, η αποκλιμάκωση του spread στα επίπεδα των 340 -345 μ.β. δημιουργεί ελπίδες, δεδομένου ότι στο Νταβός καταβλήθηκε πολύ μεγάλη προσπάθεια, τόσο από τη κυβέρνηση, όσο και από κοινοτικούς αξιωματούχους, να αλλάξει το δυσμενές κλίμα κατά της Ελλάδα, το οποίο «μεταφράστηκε» σε κερδοσκοπικές επιθέσεις, τόσο στα ελληνικά ομόλογα, όσο και στο ευρώ. Ενδιαφέρουσα αντίδραση στη MIG, που ενισχύθηκε σχεδόν κατά 5% και τη Eurobank, που ενισχύθηκε κατά 3,52%.

Αντιθέτως, μεγάλες ήταν οι απώλειες για τη μετοχή της Τιτάν (που συνδέεται με τις εξελίξεις από το μέτωπο της αμερικάνικης οικονομίας) σε ποσοστό 3,54%, Κύπρου 2,81%, ΕΛΠΕ 2,24%, Marfin Popular 1,86% και ΟΠΑΠ 1,45%. Οι αναλυτές κάνουν λόγο για μία χλιαρή, άχρωμη και άοσμη συνεδρίαση, με τις συναλλαγές να «προσγειώνονται» κάτω από τα 200 εκατ. ευρώ (συγκεκριμένα στα 186,6 εκατ. ευρώ), ενδεικτικό της επιφυλακτικότητας των επενδυτών. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν παρατηρήθηκε σχεδόν ισορροπία, αφού 95 ενισχύθηκαν, αλλά 82 υποχώρησαν.

Η τεχνική ανάλυση του γενικού δείκτη θέλει συνεχόμενα και μάλιστα 3 για την ακρίβεια κλεισίματα του γενικού δείκτη πάνω από τις 2.100 μονάδες για να επανέλθει στο προσκήνιο το σενάριο των 2.225 μονάδων

Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]

Αλεξάνδρα Τόμπρα

Τελευταία τροποποίηση στις 00:04 - 02 Φεβ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.