ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στις 350 μονάδες το spread- Υποχωρούν ευρωπαϊκές αγορές και ΧΑ- Χαμηλό 7 μηνών για το ευρώ

12:27 - 04 Φεβ 2010 | Σχόλια Αγοράς
(upd2) Κάτω από 1,3832 διαπραγματεύεται το ευρώ έναντι του δολαρίου -στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών- λόγω των ανησυχιών γύρω από την πορεία των οικονομιών της Ελλάδος, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Τα ομόλογα των χωρών αυτών βλέπουν σήμερα τα spreads του να αυξάνονται έναντι του γερμανικού. Το spread του ελληνικού δεκαετούς σκαρφάλωσε ξανά πάνω από τις 350 μονάδες βάσης.

Σημαντική υποχώρηση καταγράφει το ελληνικό χρηματιστήριο ενώ και οι ευρωπαϊκές αγορές υποχωρούν. Κρίσιμη χαρακτηρίζεται από παράγοντες της αγοράς η συνεδρίαση της ΕΚΤ και κυρίως οι δηλώσεις που θα γίνουν από τον κ.Τρισέ.

Βουτιά στο ΧΑ

Ο γενικός δείκτης χάνει 1,88% και βρίσκεται κάτω από τις 1.981 μονάδες με την αξία των συναλλαγών να ξεπερνά τα 53 εκατ. ευρώ. Η πλειονότητα των μετοχών βρίσκεται στο κόκκινο. Οι τραπεζικές μετοχές δέχονται και σήμερα πιέσεις. Υποχωρεί και η Coca Cola που ανακοίνωσε νωρίτερα αποτελέσματα. Η Εθνική Τράπεζα υποχωρεί 2,34%, η Eurobank 3,91%, η Πειραιώς 3,23%, ενώ οριακές απώλειες καταγράφει η Alpha Bank. Πτωτικά κινείται η ΔΕΗ και η Τιτάν. Ο FTSE 20 βρίσκεται κάτω από τις 1.000 μονάδες με απώλειες 2,04% και ο τραπεζικός δείκτης 2,69%. Η  ΜΕΤΚΑ που ανακοίνωσε νέο έργο στην Τουρκία και ανέβασε το ανεκτέλεστο υπόλοιπο πάνω από τα 2 δισ. ευρώ υποχωρεί 2.5% .

Υποχωρεί η Ευρώπη

Αρνητικά πρόσημα καταγράφουν αυτή την ώρα οι κυριότεροι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές, χάνοντας τα μικρή κέρδη που σημείωναν κατά την έναρξη της συνεδρίασης. Τα ταμπλό ‘κοκκινίζουν’ υπό τους φόβους που εγείρουν οι οικονομίες της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο Marketwatch. Απώλειες 0,5% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο FTSE 100 υποχωρεί 0,77% στις 5.212 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX χάνει 0,65% στις 5.635 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Παρισιού ο CAC σημειώνει απώλειες 0,71% στις 3.766 μονάδες.

Η Πορτογαλία ανεβάζει τα CDS

Τα Credit-default swaps στην Πορτογαλία ανέβηκαν πάνω από το επίπεδο των 200 μονάδων για πρώτη φορά, δίνοντας συνέχεια στη χθεσινή υποχώρηση, η οποία αποδόθηκε στην απόφαση του υπουργού Οικονομικών να μειώσει το ύψος του δανεισμού στα 300 από 500 εκατ. ευρώ.

Τα swaps πενταετίας της Πορτογαλίας ανέβηκαν στις 200,51 μονάδες βάσης και τα ελληνικά στις 405,05 μονάδες βάσης. Οι Banco Comercial Portugues και Banco Espiritio Santo, δανειστές της χώρας, είδαν επίσης τα CDS να χειροτερεύουν.

Περιμένοντας ΕΚΤ και BoE

Το δολάριο υποχωρεί έναντι του γιεν, αλλά ενισχύεται έναντι των υπολοίπων νομισμάτων, εν αναμονή των σημερινών συνεδριάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Bank of England. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδιδε λίγο νωρίτερα το Bloomberg, η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει στο χαμηλό του 1% το επιτόκιο, ενώ η Bank of England στο χαμηλό του 0,5%.

Άνοδος 3,8% για τη Vodafone Group μετά τη δημοσιοποίηση των εσόδων της για το τρίτο τρίμηνο χρήσης, τα οποία και εμφανίζονται αυξημένα κατά 10,3%.

Απώλειες 1,9% για τη Royal Dutch Shell. Η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη κατώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:42 - 04 Φεβ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.