ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βυθίζεται το ΧΑ - Πράξεις κάτω από τα 13 ευρώ για ΕΤΕ - Στις 355 μ.β. το spread - Βάλλεται το ευρώ - Κάτω η Wall, πάνω η Ευρώπη

17:52 - 08 Φεβ 2010 | Σχόλια Αγοράς
Πυρ ομαδόν δέχεται η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά από φίλιες και εχθρικές δυνάμεις τα στοιχεία του Χ.Α., που δόθηκαν στη δημοσιότητα πριν από λίγο δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ως προς τη διάρθρωση των πωλητών, που δεν είναι άλλοι από τους εγχώριους θεσμικούς και τους ξένους.

Τα μεγάλα και διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, η σπέκουλα για την έκδοση ευρω/ομόλογου, οι αντιρρήσεις στους κόλπους της Ε.Ε. (π.χ. διαφωνία Σαρκοζί με τη Μέρκελ) και η χρονική υστέρηση στις αποφάσεις της κυβέρνησης, δυναμιτίζουν το αρνητικό κλίμα στο Χ.Α. και τη δευτερογενή αγορά. Οι απώλειες για το Χ.Α. ξεπερνούν το 3,5%, με το γενικό δείκτη στα όρια των 1.7800 μονάδων. Ταυτόχρονα, το spread των ελληνικών ομολόγων σκαρφαλώνει πάνω από τις 355 μονάδες βάσης, ενώ για μία ακόμα βάλλεται το ευρώ από κερδοσκοπικές κινήσεις, καθώς λίγο πιο πριν η ισοτιμία του σε σχέση με το δολάριο υποχωρούσε στο 1,3648. Σχεδόν το 7,8% πλησιάζουν οι απώλειες στην Εθνική που βρίσκεται στα 13 ευρώ, με 69 εκατ. ευρώ, όταν ο συνολικός τζίρος στο Χ.Α. διαμορφώνεται στα 157 εκατ. ευρώ.

Πτωτικά η Wall

Πτωτικά κινούνται οι μεγαλύτεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, με το βιομηχανικό κλάδο να δέχεται πιέσεις και τις ανησυχίες των επενδυτών να εντείνονται, στον απόηχο της συνόδου του G7, η οποία αντιστάθμισε τις αναβαθμίσεις των συστάσεων των μετοχών των Home Depot και Walt Disney.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,19% κάτω από το ψυχολογικό όριο των 10.000 μονάδων, ο S&P 500 σημείωνει πτώση 0,13% στις 1.065 μονάδες, ενώ ο Nasdaq καταγράφει οριακές απώλειες ύψους 0,09 % στις 2.139 μονάδες.

Τη βεβαιότητα των μελών του G7 ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιλύσει τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) φάνηκε αισιόδοξος ότι η χώρα θα περιορίσει το έλλειμμα κάτω από το 3% έως το 2012.

Ωστόσο, οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στα υπέρογκα ελλείμματα της Ελλάδος, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, ασκόντας πιέσεις στους ευρωπαϊκούς δείκτες.

Πτωτικά 1,4% κινείται η JPMorgan Chase & Co. και η Caterpillar.

Ανοδικά 3,5% για τη CIT Group, η οποία διόρισε τον John Thain πρόεδρο και CEO της.

Κέρδη 2,6% για τη Home Depot, μετά την αναβάθμιση της σύστασης της μετοχής της σε «overweight» από «equal-weight» από τη Morgan Stanley.

Στο +2,3% κινείται η Motorola, η οποία μπορεί να καταγράψει άνοδο έως 40% έως το 2011.

Μικρή άνοδος στην Ευρώπη

Μικρή άνοδο συνεχίζουν να καταγράφουν οι μεγαλύτεροι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίοι εξανεμίσανε τα πρωϊνά τους κέρδη, με φόντο τις απώλειες στον τραπεζικό κλάδο. Ωστόσο, οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της G7 δεν κατάφεραν να καθησυχάσουν τους επενδυτές σχετικά με την πορεία των οικονομιών της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο FTSE 100 κινείται σταθεροποιητικά στο -0,10% στις 5.056 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX κερδίζει 0,66% στις 5.470 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Παρισιού ο δείκτης CAC ενισχύεται 0,57% στις 3.584 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 υποχωρεί 0,1%. Την περασμένη εβδομάδα ο δείκτης απώλεσε 3,9%, ήτοι η χειρότερη εβδομάδα του από τον προηγούμενο Μάρτιο.

Πτωτικά 1,4% κινείται η Credit Suisse και 1,2% η ING Group.

Στο -4,7% βρίσκεται η KBC Groep, ύστερα από την υποβάθμιση της σύστασης της μετοχής της από τη Keefe, Bruyette, & Woods Inc., ενώ κατά 3,9% υποχωρεί η Swiss Life Holding και κατά 3,1% η Irish Life & Permanent.

Στο -3,1% βρίσκεται η BG Group, ύστερα από υποβάθμιση της σύστασης της μετοχής της από τη Barclays Capital.

Πτωτικά κατά 1,8% κινείται η SAP, μετά την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της Leo Apotheker.

«Βουτιά» 8,4% για τη Aker Solutions, η οποία δεν κατάφερε να συνάψει συμφωνία, ύψους 1,2 δισ. δολαρίων, με τη Hyundai Heavy Industries.

Άνοδος 5,1% για την Randgold Resources. Τη Δευτέρα η εταιρεία ανακοίνωσε για το τέταρτο τρίμηνο χρήσης κέρδη της τάξης των 32,1 εκατ. δολαρίων, από 9,1 εκατ. δολάρια το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Ανοδικά κατά 1,1% κινείται η Xstrata, παρά την πτώση 97% στην κερδοφορία της, καθώς δήλωσε ότι θα αποκαταστήσει τη διαδικασία πληρωμής μερίσματος στο μέλλον.

Κέρδη 0,95% για την Anglo American, η οποία θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της θυγατρικής της Anglo Platinum, ύψους 1,6 δισ. δολαρίων.

Ανοδος 2,3% για τη International Power, ύστερα από δημοσίευμα της Independent, ότι η GDF Suez μπορεί να αναβαθμίσει την πρόταση προσφοράς της για τη βρετανική εταιρεία κοινής ωφέλειας.

Με κέρδη 2,6 % και η Dexia, η οποία αποφάσισε να μην πουλήσει τη θυγατρική της στην Τουρκία.

Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]

Αλκμήνη Χατζηνάσιου

[email protected]

 

Τελευταία τροποποίηση στις 18:23 - 08 Φεβ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.