ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι σηματοδοτεί για το Χ.Α. το χθεσινό πάρτι

09:30 - 10 Φεβ 2010 | Σχόλια Αγοράς
Aντίδραση μέχρι τις 1.990 με 2.000 μονάδες σηματοδοτεί το χθεσινό πάρτι στο Χ.Α., σχολιάζουν οι χρηματιστές που έχουν πλέον στραμμένη την προσοχή τους στις επαφές του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου στο Παρίσι σήμερα που θα συναντηθεί με το Γάλλο πρόεδρο κ. Νικολά Σαρκοζί και στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Εφόσον λοιπόν, επαληθευτεί το σενάριο της στήριξης, θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι μπορεί να δικαιολογηθεί αντίδραση της τάξης των 100 - 150 μονάδων και μέχρι εκεί. Διότι στη συνέχεια η επιχειρηματολογία που θα θέλει τη «διόρθωση» έχει ήδη αρχίσει να δομείται. Στην αγορά υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για τα αποτελέσματα των τραπεζών στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Ξένοι οίκοι σε αναλύσεις τους θεωρούν πως αν στο 4ο και τελευταίο 3μηνο του 2009, τα αποτελέσματα των τραπεζών επηρεάστηκαν από τις μεγάλες προβλέψεις για επισφάλειες στο πρώτο 3μηνο του 2010 θα περάσουν σε ζημιές, αφενός λόγω της κρίσης και των κλειστών γκισέ στις χορογήσεις, αφεταίρου λόγω της μεγάλης έκθεσης σε ελληνικές αξίες. Ήδη, οι απώλειες για την αγορά από την αρχή του χρόνου ξεπερνούν το 7% και σε ορισμένες τραπεζικές μετοχές η πτώση πλησιάζει και το 30%. Στο πλαίσιο αυτό, οι συνθήκες που διαμορφώνονται, σχολιάζουν οι ίδιοι είναι εξαιρετικά δύσκολες.

Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Β. Βλασταράκης σημειώνει στο «R» ότι, «μετά την άγρια κερδοσκοπία των τεσσάρων τελευταίων συνεδριάσεων, η αντίδραση που εκδηλώθηκε χθες ήταν τεχνική και βασίστηκε τόσο στις χαμηλές αποτιμήσεις, όσο και στην προοπτική παρέμβασης θεσμικών παραγόντων της Ε.Ε. στην Ελλάδα». Σύμφωνα με τον κ. Βλασταράκη, «θα πάμε καλύτερα αν τελικά υπάρξει παρέμβαση και οι ξένοι», όπως λέει, «έχουν ζωτικά συμφέροντα στην Ελλάδα». Τονίζει μάλιστα ότι, «το κερδοσκοπικό παιχνίδι βασίζεται στην εξαγωγή της χρηματοπιστωτικής κρίσης από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη με αποτέλεσμα τις συνέπειες να υφίστανται περιπτώσεις χωρών, όπως της δικής μας».

Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ κ. Εμ. Χατζηδάκης, μιλώντας στο «R» παραμένει προβληματισμένος για την πορεία της αγοράς. Ο ίδιος θεωρεί ότι θα υπάρξει παρέμβαση από την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των ελληνικών δημοσιονομικών προβλημάτων και από εκεί και πέρα είναι στο θέμα των αγοραστών να πάρουν έκθεση στην αγορά. Επειδή όμως, κατά την άποψή του, τα προβλήματα στην Ελλάδα παραμένουν μεγάλα, δεν είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει και η τάση, που σημαίνει δηλαδή, ότι η αντίδραση δεν θα είναι διατηρίσιμη. Κατά την άποψή του η αντίδραση είναι δυνατό να εξαντληθεί στην περιοχή των 1.990 - 2.000 μονάδων, πριν αρχίσει η σπέκουλα των αποτελεσμάτων του πρώτου 3μήνου.

Ο χρηματιστηριακός εκπρόσωπος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ κ. Κ. Φέγγος υποστηρίζει ότι, «υπάρχει πολύ μεγάλη επιφυλακτικότητα στην αγορά και πως οι σκιές θα συνεχίσουν να υπάρχουν μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο, αφού οι ξένοι θα περιμένουν να αποδώσουν τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση». Ο ίδιος εκτιμά ταυτόχρονα πως, «σε αυτή τη συγκυρία θα μπορούσε να δικαιολογηθεί αντίδραση της τάξης των 100 μονάδων από τα τρέχοντα επίπεδα, προσεγγίζοντας τις 2.000 μονάδες, αλλά μέχρι εκεί». Σύμφωνα με τον ίδιο απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή από την πλευρά των ιδιωτών επενδυτών, καθώς το κερδοσκοπικό παιχνίδι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Στ.Χαρίτος

Τελευταία τροποποίηση στις 14:34 - 10 Φεβ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.