ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αντίκρυσμα στο Χ.Α. η ικανοποίηση των αγορών για τα μέτρα - Στις 293 μ.β. το spread - Τα στοιχεία για την ανεργία στηρίζουν τις διεθνείς αγορές

17:51 - 05 Μαρ 2010 | Σχόλια Αγοράς
"Φορτώνει" η αγορά, με τα κέρδη του γενικού δείκτη να διαμορφώνονται στα επίπεδα της μίας ποσοστιαίας μονάδας, κινούμενη στην περιοχή των 2.066 μονάδων.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έχει αξιόλογη συμπεριφορά, με κέρδη άνω του 1,7% και επαναφορά πάνω από τα 15 ευρώ, ενώ ακολουθεί με θετικό πεδίο, αλλά μικρότερα κέρδη, η μετοχή της Alpha, λίγο πάνω από τα 7,20 ευρώ. Απώλειες για την Πειραιώς και τη Eurobank. Θετικό πρόσημο για Κύπρου, Ιντραλότ, ΟΠΑΠ, Τιτάν και Coca Cola, με τη μετοχή της τελευταίας να πλησιάζει τα υψηλά 20 μηνών. Στα καλά νέα της σημερινής συνεδρίασης είναι η θετική ανταπόκριση των αγορών στα μέτρα της κυβέρνησης, αν και αυτό που θα περίμενε με μεγάλο ενδιαφέρον το Χ.Α. είναι η παροχή βοήθειας από την Ευρώπη. Παρά τις διαψεύσεις, το σενάριο αυτό πάντα "παίζει", ενώ το spread κατηφόρισε πάλι κάτω από τις 300 μονάδες βάσης, στις 293, πριν από λίγο.

Ανοδικά η Wall

Ανοδικά κινούνται οι μεγαλύτεροι δείκτες στην αμερικάνικη αγορά, μετά τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ. Την άνοδο στηρίζει και η αύξηση στις τιμές των εμπορευμάτων.

Αναλυτικά, ο Dow Jones ενισχύεται 0,72% στις 10.518 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει κέρδη 0,84% στις 1.132 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κερδίζει 0,96% στις 2.314 μονάδες.

Με κέρδη τουλάχιστον 1% κινούνται οι JPMorgan Chase & Co. και Google, στον απόηχο των μικρότερων των αναμενόμενων μισθολογίων.

Στο +1,3% βρίσκεται η Freeport-McMoRan και στο 1,1% η Alcoa, με φόντο της ανοδικές τιμές των μεταλλευμάτων. Σημειώνεται ότι ο χαλκός κερδίζει, καθώς η Κίνα δήλωσε ότι θα αυξήσει τα κρατικά αποθέματά της.

Ανοδικά κατά 7,6% κινείται η TiVo, μετά την αναβάθμιση της σύστασης της μετοχής της από τη JPMorgan.

Πτωτικά 1,2% κινείται η Marvell Technology Group, καθώς τα έσοδα της απογοήτευσαν τους αναλυτές.

Αμετάβλητο στο 9,7% παρέμεινε το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ κατά το μήνα Φεβρουάριο, ενώ, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης, χάθηκαν 36.000 θέσεις εργασίας κατά το εξεταζόμενο διάστημα. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο της ανεργίας και πτώση κατά 90.000 των θέσεων εργασίας, ενώ πρόκειται για την 25η φορά σε διάστημα 26 μηνών που μειώνονται τα μισθολόγια εκτός αγροτικού τομέα. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο τα μισθολόγια διαμορφώθηκαν στα 129,5 εκατομμύρια.

Ανόδος στην Ευρώπη

Με κέρδη κινούνται οι μεγαλύτεροι δείκτες στις ευρωαγορές, μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, τα οποία δίνουν το στίγμα της ανάκαμψης. Στο Λονδίνο ο FTSE  100 ενισχύεται 0,84% στις 5.573 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κερδίζει 0,75% στις 5.838 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC κινείται στο +1,18% στις 3.873 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,9%. Ο δείκτης έχει κερδίσει 3,2%, μετά τα νέα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση.

Κέρδη σημειώνει ο κλάδος των βασικών υλών, με τη Rio Tinto Group να οδηγεί την άνοδο μετά την ενίσχυση των τιμών του χαλκού. Συγκεκριμένα, η Rio Tinto, η τρίτη μεγαλύτερη μεταλλουργία παγκοσμίως ενισχύεται κατά 2,8%, ενώ η Xstrata ενισχύονται κατά 4,2%.

Κέρδη 2,9% για την Tate & Lyle, καθώς η Credit Suisse αναβάθμισε την σύσταση για τη μετοχή σε “outperform” από “neutral”.

«Άλμα» 7,9% για τη United Business Media, καθώς κέρδισε τη «μάχη» με τις βρετανικές εφοραικές αρχές, εισπράττοντας 46,5 εκατ. στερλίνες.

Στο +2,3% η Volkswagen, μετά τη σύσταση «αγορά» της μετοχής της από τη Citigroup.

«’Αλμα» 12% για την Allied Irish Banks, καθώς αναμένεται να προχωρήσει σε πώληση παγίων.

Στον αντίποδα, στο -1,1% βρίσκεται η Salzgitter.λόγω των μεγαλύτερων των αναμενόμενων ζημιών της.

Στο -3,8% βρίσκεται η Veolia Environnement, μετά τα κατώτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματά της.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, άνοδο 0,3% κατέγραψε ο δείκτης τιμών παραγωγού στη Βρετανία κατά το μήνα Φεβρουάριο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε ετήσια βάση ανήλθε κατά 4,1%. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Οι τιμές παραγωγού, εξαιρουμένων αυτών των τροφίμων, ποτών, καπνών και πετρελαίου, σημείωσαν άνοδο 0,3% σε μηνιαία και 2,9% σε ετήσια βάση.

Αυξημένες κατά 4,3% εμφανίστηκαν οι νέες βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία, κατά το μήνα Ιανουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ εμφάνισαν αύξηση 19,6% σε ετήσια βάση. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία ήταν ανώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, που έκαναν λόγο για άνοδο 1,3%.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:22 - 05 Μαρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.