ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: H πρώτη ανοδική εβδομάδα της χρονιάς! - "Ράλι" στην Ευρώπη - Ανοδικά η Wall

20:09 - 05 Μαρ 2010 | Σχόλια Αγοράς
Έσπασε η… γκαντεμιά; Τα περισσότερα κέρδη σε εβδομαδιαία βάση από την αρχή του χρόνου κατέγραψε η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά με το γενικό δείκτη του Χ.Α. να κλείνει με κέρδη 8,83%, περιορίζοντας τις απώλειες τις 4/2 στο 5,20%.

Μόνο την Παρασκευή, τα κέρδη της αγοράς διαμορφώθηκαν σε 1,66%, κλείνοντας στις 2.082,06 μονάδες. Ένας – ένας οι ευρωπαίοι ‘εταίροι» βγαίνουν και στηρίζουν τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση για τη μείωση των ελλειμμάτων και την αντιμετώπιση του χρέους, λέγοντας λίγο, πολύ, ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να προσφύγει στο ΔΝΤ ή τέλος πάντων, να τύχει ευρωπαϊκής βοήθειας, που σημαίνει δηλαδή ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν οικονομικά ούτε οι Γερμανοί, ούτε οι Γάλλοι. Άλλωστε, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΔΔΗΧ αναφορικά με τη χθεσινή έκδοση 10ετούς ομολόγου, οι μεγαλύτερες αγορές προήλθαν από το Ηνωμένο Βασίλειο και ακολούθως από τη… Γερμανία.

Όπως και να ‘χει πάντως, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας παραμένει κρίσιμη, σχολιάζουν οι χρηματιστές, καθώς, όπως φαίνεται και από τους δρόμους της Αθήυνας, τα μέτρα πολύ δύσκολα θα γίνουν αποδεκτά από την κοινωνία και τις… τσέπες των εργαζομένων. Το spread, παρά τις δηλώσεις «συμπόνοιας» των ευρωπαίων και τις αναφορές του τύπου ότι, «ο Γ. Παπανδρέου έπιασε τον ταύρο από τα κέρατα», παραμένει πέριξ της περιοχής των 300 μονάδων βάσης. Όλα δείχνουν ότι η αποκλιμάκωση θα έρθει αργότερα, όταν και διασφαλίσουν οι ξένοι αποδόσεις από τα ομόλογα περασμένων ετών που λήγουν στην επόμενη άμεση περίοδο…

Το κλίμα ήταν ενθαρρυντικό στο Χ.Α., με αποτέλεσμα οι περισσότερες μετοχές να κλείσουν με κέρδη, 117, έναντι 64 που υποχώρησαν, με τις συναλλαγές να διαμορφώνονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, μόλις στα 158,9 εκατ. ευρώ, ενδεικτικό της ανησυχίας των επενδυτών ως προς την τάση. «Επόμενο επίπεδο αντίστασης στο διορθωτικό ανοδικό ράλι», γράφει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ κ. Εμ. Χατζηδάκης, «βρίσκεται στην περιοχή των 2.200 – 2.220 μονάδων όπου και θεωρούμε ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες για μια τοπική κορυφή αρχικά στην λογική μιας κατοχύρωσης κερδών.

Από την άλλη πλευρά στο αρνητικό σενάριο γύρισμα του Γενικού Δείκτη κάτω από τις 1.950 μονάδες θα σημάνει και το τέλος της ανοδικής αντίδρασης και θα τοποθετούσαμε την εν λόγω ζώνη τιμών ως το σημείο περικοπής ζημιών σε μια ενδεχόμενη υποχώρηση της αγοράς. Ωστόσο δίνουμε προβάδισμα στους αγοραστές οι οποίοι φαίνεται να έχουν έλεγχο της κατάστασης και των ειδήσεων που αφορούν την αγορά».

Ανόδος στην Ευρώπη

 Με κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους οι μεγαλύτεροι δείκτες στις ευρωαγορές, μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, τα οποία έδωσαν το στίγμα της ανάκαμψης.Στο Λονδίνο ο FTSE  100 ενισχύθηκε 1,31% στις 5.599,76 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κέρδισε 1,42% στις 5.877,36 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC κινήθηκε στο +2,14% στις 3.910 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 1,4%. Ο δείκτης έχει κερδίσει 3,2%, μετά τα νέα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση.

Κέρδη σημειώνει ο κλάδος των βασικών υλών, με τη Rio Tinto Group να οδηγεί την άνοδο μετά την ενίσχυση των τιμών του χαλκού. Συγκεκριμένα, η Rio Tinto, η τρίτη μεγαλύτερη μεταλλουργία παγκοσμίως ενισχύθηκε κατά 2,9%, ενώ η Xstrata σημείωσε κέρδη κατά 4,9%.

Κέρδη 3,1% για την Tate & Lyle, καθώς η Credit Suisse αναβάθμισε την σύσταση για τη μετοχή σε “outperform” από “neutral”.

«Άλμα» 7,9% για τη United Business Media, καθώς κέρδισε τη «μάχη» με τις βρετανικές εφοραικές αρχές, εισπράττοντας 46,5 εκατ. στερλίνες.

Στο +3,2% η Volkswagen, μετά τη σύσταση «αγορά» της μετοχής της από τη Citigroup.

«Άλμα» 12% για την Allied Irish Banks, καθώς αναμένεται να προχωρήσει σε πώληση παγίων.

Στον αντίποδα, στο -4,2% βρέθηκε η Salzgitter.λόγω των μεγαλύτερων των αναμενόμενων ζημιών της.

Στο -3,8% βρίσκεται η Veolia Environnement, μετά τα κατώτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματά της.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, άνοδο 0,3% κατέγραψε ο δείκτης τιμών παραγωγού στη Βρετανία κατά το μήνα Φεβρουάριο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε ετήσια βάση ανήλθε κατά 4,1%. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Οι τιμές παραγωγού, εξαιρουμένων αυτών των τροφίμων, ποτών, καπνών και πετρελαίου, σημείωσαν άνοδο 0,3% σε μηνιαία και 2,9% σε ετήσια βάση.

Αυξημένες κατά 4,3% εμφανίστηκαν οι νέες βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία, κατά το μήνα Ιανουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ εμφάνισαν αύξηση 19,6% σε ετήσια βάση. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία ήταν ανώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, που έκαναν λόγο για άνοδο 1,3%.

Με κέρδη η Wall

Ανοδικά κινούνται οι μεγαλύτεροι δείκτες στην αμερικάνικη αγορά, μετά τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ. Την άνοδο στηρίζει και η αύξηση στις τιμές των εμπορευμάτων.Αναλυτικά, ο Dow Jones ενισχύεται 0,82% στις 10.529 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει κέρδη 0,99% στις 1.134 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κερδίζει 1,09% στις 2.317 μονάδες.

Με κέρδη τουλάχιστον 1% κινούνται οι JPMorgan Chase & Co. και Google, στον απόηχο των μικρότερων των αναμενόμενων μισθολογίων.

Στο +1,3% βρίσκεται η Freeport-McMoRan και στο 1,1% η Alcoa, με φόντο της ανοδικές τιμές των μεταλλευμάτων. Σημειώνεται ότι ο χαλκός κερδίζει, καθώς η Κίνα δήλωσε ότι θα αυξήσει τα κρατικά αποθέματά της.

Ανοδικά κατά 4,7% κινείται η TiVo, μετά την αναβάθμιση της σύστασης της μετοχής της από τη JPMorgan.

Οριακά πτωτικά κατά 0,1% κινείται η Marvell Technology Group, καθώς τα έσοδα της απογοήτευσαν τους αναλυτές, ενώ στο -1% βρίσκεται η Capitol One Financial Corp., λόγω της υποβάθμισης της μετοχής της από τη Goldman Sachs Group.

Στο -1,7% κινείται η Tyson Foods, καθώς η BB&T Corp. υποβάθμισε τη σύσταση της μετοχής της σε “hold” από “buy”.

Αμετάβλητο στο 9,7% παρέμεινε το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ κατά το μήνα Φεβρουάριο, ενώ, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης, χάθηκαν 36.000 θέσεις εργασίας κατά το εξεταζόμενο διάστημα. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο της ανεργίας και πτώση κατά 90.000 των θέσεων εργασίας, ενώ πρόκειται για την 25η φορά σε διάστημα 26 μηνών που μειώνονται τα μισθολόγια εκτός αγροτικού τομέα. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο τα μισθολόγια διαμορφώθηκαν στα 129,5 εκατομμύρια.

 

Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]

Αλκμήνη Χατζηνάσιου
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.