ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταθεροποίηση και στο βάθος ύφεση… - Θετικό κλίμα σε ευρωαγορές και παράγωγα στη Wall

15:05 - 12 Μαρ 2010 | Σχόλια Αγοράς
Αν κάτι μπορεί να βγει από τη συνεδρίαση της Παρασκευής είναι ότι η αγορά «κρατάει» άμυνα ενόψει αυτών που έρχονται.  
Όταν η Deutsche Bank «βλέπει» ύφεση για την επόμενη τριετία με απογοητευτικούς ρυθμούς ανάπτυξης κι έκρηξη της ανεργίας. Όταν δεν έχει αποσαφηνιστεί το τοπίο ως προς τη στήριξη των ευρωπαίων εταίρων. Όταν μέχρι το Μάιο λήγουν δάνεια που ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ. Και παράλληλα, την επόμενη εβδομάδα φίδια ζώνουν την αγορά ως προς τα αποτελέσματα της Εθνικής και της Alpha Bank,  οι μικρές διακυμάνσεις του δείκτη θα πρέπει να θεωρούνται πολύ καλή εξέλιξη.

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. κινείται στις 2.125 μονάδες με ανεπαίσθητα κέρδη, τονίζοντας την ανάγκη συγκέντρωσης των επενδυτών λίγο πριν σχηματιστεί η τάση, η όποια τάση. Οι συναλλαγές μόλις που ξεπερνούν τα 35 εκατ. ευρώ και γενικότερα η ανάληψη ρίσκου προβληματίζει παρά το γεγονός ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα χαμηλά – τουλάχιστον δεν θα γίνει εύκολα αυτό- και η χώρα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει, όπως σχολιάζουν οι χρηματιστές.

Ανοδικά Ευρώπη και αμερικανικά παράγωγα

Με κέρδη συνεχίζουν να κινούνται στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι κυριότεροι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά από δημοσίευμα αυστριακής εφημερίδας ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να «ξελασπώσει» την Ελλάδα, δίνοντάς της οικονομική βοήθεια ύψους  55 δισ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται τα παράγωγα στη Wall.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 κερδίζει 0,29% στις 5.633 μονάδες, στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο δείκτης DAX ενισχύεται κατά 0,62% στις 5.965 μονάδες και στο Χρηματιστήριο του Παρισιού ο δείκτης CAC 40 σημειώνει κέρδη 0,48% στις 3,947 μονάδες.

Κέρδη 0,5% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 Europe, που ενισχύεται για δεύτερη φορά σε διάστημα πέντε συνεδριάσεων, ενώ στο +0,4% βρέθηκε o MSCI Asia Pacific Index. Ενίσχυση για το ευρώ που διαπραγματεύεται στα 1,3728 δολάρια.

Η Ελλάδα είναι πιθανό να λάβει οικονομική βοήθεια ύψους 55 δισ. ευρώ από την Κομισιόν, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας Kurier. Ωστόσο, πρόκειται για ένα δημοσίευμα που δεν αναφέρει τις πηγές από τις οποίες άντλησε την εν λόγω είδηση.

Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, η Γερμανία μπορεί να συνεισφέρει στο σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας έως 20 δισ. ευρώ και η Γαλλία 10 δισ. ευρώ.

Ενίσχυση 0,4% για τον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών σήμερα, στο 2% τα εβδομαδιαία κέρδη του. Από τις αρχές του έτους, ο κλάδος έχει απωλέσει 4,2%.

Άλμα 2,8% για τη Volkswagen, καθώς περιμένει την έγκριση των μετοχών της για την πώληση μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων ύψους 5 δισ. ευρώ.

Κέρδη 0,6% για τη BMW, άνοδος 1,7% για τη Renault, 1,8% για τη Porsche και 1,3% για την Peugeot.

Κέρδη 5,9% για τη νορβηγική Yara. Η μεγαλύτερη εταιρεία – παραγωγός αζωτούχων λιπασμάτων παγκοσμίως ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει στην αύξηση της προσφοράς της για την εξαγορά της αμερικανικής Terra Industries. Η προσφορά την οποία είχε καταθέσει είναι της τάξης των 4,1 δισ. δολαρίων. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Yara γνωστοποίησε στην Terra ότι δεν προτίθεται να αυξήσει την προσφορά της περισσότερο από τα 41,10 δολάρια ανά μετοχή, όπως δηλαδή είχε ανακοινώσει το περασμένο διάστημα.

Θετικά κινείται και ο τραπεζικός κλάδος, με τη Royal Bank of Scotland να ενισχύεται 4,6%, τη Bank of Ireland 6,7% και τη Dexia 2,3%.

Με κέρδη και ο στεγαστικός κλάδος, με τη Barratt Developments στο +1%, τη Taylor Wimpey στο +2,7% και τη Persimmon στο +2,2%.

Στον αντίποδα, στο -2,2% βρίσκεται η Roche Holding, στο -1,8% η Carrefour, ύστερα από υποβάθμιση της σύστασης της μετοχής της από τη Credit Suisse Group.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα οκτώ ετών «έτρεξαν» οι τιμές κατοικίας το Φεβρουάριο στη Βρετανία, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο στοιχεία της Acadametrics.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το μέσο κόστος μιας κατοικίας το Φεβρουάριο σε Αγγλία και Ουαλία διαμορφώθηκε στις 222,008 στερλίνες (334,033 δολάρια), ήτοι άνοδος 1,9% σε σχέση με τον Ιανουάριο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ενίσχυση των τιμών από το Σεπτέμβριο του 2002.

Αύξηση ρεκόρ - κατά 1,7% - κατέγραψε σε μηνιαία βάση η βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο στην Ευρωζώνη, ήτοι το υψηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των εν λόγω στατιστικών στοιχείων το 1990.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, η βιομηχανική παραγωγή σε ετήσια βάση (σε σχέση με τον Ιανουάριο του περασμένου έτους) αυξήθηκε τον Ιανουάριο κατά 1,4%.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής της Ευρωζώνης κατά 0,7% σε μηνιαία βάση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.