ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συσσώρευση και το βλέμμα στη… βοήθεια - Μεικτά πρόσημα σε Wall και Ευρώπη

18:28 - 12 Μαρ 2010 | Σχόλια Αγοράς
(upd 2) Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι δείκτες στη Wall Street, αφού ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,12% στις 10.624,69 μονάδες, ο Nasdaq σημείωσε πτώση 0,03% στις 2.367,66 μονάδες, ενώ ο S&P 500 έχασε 0,02% στις 1.149,98 μονάδες. Ίδια η εικόνα και στις ευρωαγορές, καθώς στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 κέρδισε 0,15% στις 5.625,65 μονάδες, στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 0,28% στις 5.945,11 μονάδες και στο Χρηματιστήριο του Παρισιού ο δείκτης CAC 40 σημείωσε κέρδη 0,04% στις 3,927,40 μονάδες. Με απώλειες κατά 0,42% έκλεισε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας για το Γενικό Δείκτη του ΧΑ στις 2.115,65 μονάδες.

Απώλειες στη Wall

Σχεδόν σταθεροποιητικά έκλεισαν οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, μετά από μία συνεδρίαση που υπήρξαν συνεχείς εναλλαγές προσήμων και ιδιαίτερη νευρικότητα. Η απρόσμενη άνοδος των λιανικών πωλήσεων, δεν κατάφερε να επικρατήσει στις προσδοκίες των επενδυτών και αντισταθμίστηκε από την πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Ανοδικά έκλεισαν την εβδομάδα οι αμερικανικοί δείκτες, καθώς ο Dow έκλεισε με κέρδη 0,6%, ενώ ο Nasdaq και ο S&P 500 ενισχύθηκαν κατά 1,8% και 1% αντίστοιχα.

Με κέρδη άνω του 0,3% κινήθηκε η Google και η Target, ύστερα από την ανακοίνωση των στοιχείων των λιανικών πωλήσεων.

Στο +1,3% βρέθηκε η National Semiconductor, μετά τα μεγαλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη της.

Στο +1,6 έκλεισε η Terra. Η Yara, η μεγαλύτερη εταιρεία – παραγωγός αζωτούχων λιπασμάτων παγκοσμίως ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει στην αύξηση της προσφοράς της για την εξαγορά της αμερικανικής Terra Industries. Η προσφορά την οποία είχε καταθέσει είναι της τάξης των 4,1 δισ. δολαρίων.

Κέρδη 5,7% σημείωσε η Supervalu, καθώς έντονη είναι η φημολογία περί εξαγοράς της.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, η Yara γνωστοποίησε στην Terra ότι δεν προτίθεται να αυξήσει την προσφορά της περισσότερο από τα 41,10 δολάρια ανά μετοχή, όπως δηλαδή είχε ανακοινώσει το περασμένο διάστημα.

Πτωτικά κατά 3,6 κινήθηκε η CF Industries Holdings, καθώς η Agrium ανακοίνωσε ότι θα αφήσει την προσφορά της ύψους 5,43 δισ. δολαρίων να λήψει.

Στο -4,8% έκλεισε η Pall, η παραγωγός εταιρεία φίλτρων σε φαρμακοβιομηχανίες και διυλιστήρια, καθώς ανακοίνωσε ότι εκτιμά τα κέρδη του 2010 στα 2,05 δολάρια, κατώτερα δηλαδή από αυτά που εκτιμούσαν οι αναλυτές.

Ξεχώρισε ο κλάδος της υγείας στις πτωτικές τάσεις που επικρατούν στη Wall Street καθώς οι γερουσιαστές εκτιμούν ότι η μεταρρύθμιση στον κλάδο της υγείας θα ψηφιστεί εντός του μήνα. Η Pfizer υποχώρησε κατά 1%, η Abbott Laboratories σημείωσε απώλειες 2,5%, καθώς η Citigroup υποβάθμισε τη σύσταση της σε sell από hold.

Ανοδικά κατά 0,3% κινήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ κατά το μήνα Φεβρουάριο, παρά τις τρεις μεγάλες χιονοθύελλες που σημειώθηκαν στην Ανατολή, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου. Οι πωλήσεις έχουν καταγράψει άνοδο 3,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν να παραμείνουν αμετάβλητες.

Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων και των φορτηγών, οι λιανικές πωλήσεις ανήλθαν κατά 0,8%, από άνοδο 0,1% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ το μήνα Μάρτη, καθώς ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Reuters/University of Michigan βρέθηκε στις 72,5 μονάδες από 73,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο στις 74 μονάδες.

Ανοδος στις ευρωαγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι κυριότεροι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές τήρησαν στάση αναμονής στα δημοσιεύματα που έκαναν λόγω ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να «ξελασπώσει» την Ελλάδα, δίνοντας της οικονομική βοήθεια ύψους  55 δισ. ευρώ.

Σε επίπεδο εβδομάδα τα κέρδη των ευρωπαϊκών δεικτών ήταν περιορισμένα. Ο FTSE κέρδισε 0,6%, και οι CAC και DAX ενισχύθηκαν κατά 0,7%

Κέρδη 0,3% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 Europe στις 258,41 μονάδες, που ενισχύθηκε για δεύτερη φορά σε διάστημα πέντε συνεδριάσεων, ενώ στο +0,5% βρέθηκε o MSCI Asia Pacific Index. Ενίσχυση για το ευρώ που διαπραγματεύεται στα 1,3728 δολάρια.

Το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας είναι έτοιμο και θα συζητηθεί στις συνεδριάσεις του Eurogroup και Ecofin την ερχόμενη εβδομάδα. Το Κολέγιο των Επιτρόπων έλαβε ένα έγγραφο από τον αρμόδιο επίτροπο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις της ΕΕ, Όλι Ρεν, το οποίο και αφορά στο σχέδιο «διάσωσης» της Ελλάδας, αναφέρει σε δημοσίευμά της η γαλλική εφημερίδα Le Monde, κάνοντας λόγο για οικονομική βοήθεια 20 έως 25 δισ. ευρώ.

Ακόμη, η Ελλάδα είναι πιθανό να λάβει οικονομική βοήθεια ύψους 55 δισ. ευρώ από την Κομισιόν, μεταδίδει την ίδια ώρα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας Kurier. Ωστόσο, πρόκειται για ένα δημοσίευμα που δεν αναφέρει τις πηγές από τις οποίες άντλησε την εν λόγω είδηση. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Γερμανία μπορεί να συνεισφέρει στο σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας έως 20 δισ. ευρώ και η Γαλλία 10 δισ. ευρώ.

Ενίσχυση για τον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών σήμερα, στο 2% τα εβδομαδιαία κέρδη του. Από τις αρχές του έτους, ο κλάδος έχει απωλέσει 4,2%.

Άλμα 1,9% για τη Volkswagen, καθώς περιμένει την έγκριση των μετοχών της για την πώληση μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων ύψους 5 δισ. ευρώ.

Κέρδη 0,6% για τη BMW, άνοδος 1,7% για τη Renault, 2,2% για τη Porsche και 1,3% για την Peugeot.

Κέρδη 6,6% για τη νορβηγική Yara.

Θετικά κινήθηκε και ο τραπεζικός κλάδος, με τη Royal Bank of Scotland να ενισχύθηκε 4,9%, τη Bank of Ireland 6,7% και τη Dexia 2,9%.

Με κέρδη και ο στεγαστικός κλάδος, με τη Barratt Developments στο +1,3%, τη Taylor Wimpey στο +4,3% και τη Persimmon στο +2,7%.

«Ράλι» 1,6% για τη Siemens και 3,7% για τη Nexans.

Στον αντίποδα, στο -2,9% βρέθηκε η Roche Holding, στο -2,7% η Carrefour, ύστερα από υποβάθμιση της σύστασης της μετοχής της από τη Credit Suisse Group.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα οκτώ ετών «έτρεξαν» οι τιμές κατοικίας το Φεβρουάριο στη Βρετανία, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο στοιχεία της Acadametrics.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το μέσο κόστος μιας κατοικίας το Φεβρουάριο σε Αγγλία και Ουαλία διαμορφώθηκε στις 222,008 στερλίνες (334,033 δολάρια), ήτοι άνοδος 1,9% σε σχέση με τον Ιανουάριο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ενίσχυση των τιμών από το Σεπτέμβριο του 2002.

Αύξηση ρεκόρ - κατά 1,7% - κατέγραψε σε μηνιαία βάση η βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο στην Ευρωζώνη, ήτοι το υψηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των εν λόγω στατιστικών στοιχείων το 1990.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, η βιομηχανική παραγωγή σε ετήσια βάση (σε σχέση με τον Ιανουάριο του περασμένου έτους) αυξήθηκε τον Ιανουάριο κατά 1,4%.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής της Ευρωζώνης κατά 0,7% σε μηνιαία βάση.

Συσσώρευση και το βλέμμα στη… βοήθεια

Με απώλειες έκλεισε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας  κατά 0,42%, στις 2.115,65 μονάδες, αν και στο σύνολο του πενθημέρου η αγορά εμφανίζεται όχι απλώς ενισχυμένη κατά 1,61%, αλλά έχουν περιοριστεί και οι απώλειες από την αρχή του χρόνου σε 3,67%.

Από τις συναλλαγές όμως, που κινούνται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, καταλαβαίνει κανείς ότι οι ιδιώτες επενδυτές, είτε παραμένουν «κουμπωμένοι» απέναντι στο Χ.Α., είτε φυλούν τα χρήματά τους για τις δύσκολες ώρες της κρίσης. Ο τζίρος, σε εβδομαδιαία βάση, εμφανίζεται μειωμένος κατά 7%, με τις μέσες ημερήσιες συναλλαγές στα 178 εκατ. ευρώ. Η ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται ότι θα είναι το ίδιο κρίσιμη, όπως όλες οι προηγούμενες από τον Οκτώβριο κι έπειτα. Το γύρο του κόσμου έκαναν νέα δημοσιεύματα του Ευρωπαϊκού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία υπάρχει τελικά συγκεκριμένο σχέδιο για την βοήθεια της ελληνικής οικονομίας, ύψους 50 δις. ευρώ. Στα δημοσιεύματα υπάρχουν αναφορές σε πηγές τόσο από την Κομισιόν, όσο και από τα «στρατηγεία» σε Βερολίνο και Παρίσι. Ταυτόχρονα, κάποια καλά νέα από το μέτωπο των εσόδων, έρχονται να αμβλύνουν τις αρνητικές εντυπώσεις ως προς τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Πάντως, οι δανειστές μας δεν στέκονται στις δηλώσεις συμπάθειας και διατηρούν το spread σταθερά πάνω από τις 300 μονάδες βάσης.

Κι αυτό διότι εκείνο που ενδιαφέρει είναι πως θα βρει η Ελλάδα λύση να πληρώσει τα δάνεια άνω των 20 δις. ευρώ που λήγουν στο επόμενο δίμηνο. Η επιφυλακτικότητα της αγοράς καταδεικνύεται από το σημερινό τζίρο, που μετά βίας προσέγγισε τα 133 εκατ. ευρώ. Οι επενδυτές ανησυχούν για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και, όπως σχολιάζουν χρηματιστές, παραμένουν ανήσυχοι, όσο κυκλοφορούν εκθέσεις ξένων οίκων, όπως της Deutsche Bank, που προβλέπει παρατεταμένη ύφεση για την ελληνική οικονομία, τουλάχιστον για τρία χρόνια. Απώλειες 0,37% για τον 20άρη και κέρδη 0,235 για τον τραπεζικό δείκτη.

Σημειώνεται ότι το ενδιαφέρον θα στραφεί στις τράπεζες την ερχόμενη εβδομάδα, ενόψει των αποτελεσμάτων σε Alpha και ΕΤΕ. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 89 ενισχύθηκαν, έναντι 87 που υποχώρησαν και 54 αμετάβλητες. Στα σημαντικά νέα της χώρας, είναι η δημόσια πρόταση στην ΑΒ Βασιλόπουλος.
Τελευταία τροποποίηση στις 00:19 - 13 Μαρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.