ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οριακές μεταβολές στη Wall - Μικρές απώλειες στην Ευρώπη - Πάρτι στο Χ.Α. - Περιορίστηκαν οι απώλειες από την αρχή του χρόνου

23:26 - 26 Μαρ 2010 | Σχόλια Αγοράς
Με οριακές μεταβολές «έκλεισαν» τη βδομάδα οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, με το Dow Jones να ενισχύεται κατά 0,08% στις 10.850,36 μονάδες, ο Nasdaq υποχώρησε 0,10% στις 2.395,13 μονάδες και ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,07% στις 1.166,58 μονάδες. Με απώλειες ολοκλήρωσαν τη βδομάδα οι κυριότεροι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά από τέσσερις εβδομάδες κερδών. Ειδικότερα, στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε 0,56% στις 5.695,82 μονάδες, στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο δείκτης DAX «έχασε» 0,21% στις 6.120,05 μονάδες και στο Χρηματιστήριο του Παρισιού ο δείκτης CAC 40 σημείωσε πτώση 0,29% στις 3.988,05 μονάδες. "Άλμα" 4,12% στις 2.147,83 μονάδες για το Χ.Α.

Οριακές μεταβολές στη Wall

Με οριακές μεταβολές ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις τους οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, εν μέσω ανησυχιών για την ένταση μεταξύ Νοτίου και Βορείου Κορέας, μετά τη βύθιση πολεμικού σκάφος της Νοτίου Κορέας στην Κίτρινη Θάλασσα. Ωστόσο, στίγμα στις αγορές έδωσε και η αναθεώρηση της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας στο δ' τρίμηνο του 2009.

Σε επίπεδο εβδομάδας, οι αμερικανικοί δείκτες σημείωσαν κέρδη. Πιο συγκεκριμένα, ο Dow κέρδισε 1%, ο S&P ενισχύθηκε κατά 0,6% και Nasdaq κατά 0,9%.

Ειδικότερα, σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού της Νοτίου Κορέας βυθίστηκε μετά από έκρηξη κοντά στη διαφιλονικούμενη ζώνη της Κίτρινης Θάλασσας. Το σκάφος, το οποίο αριθμούσε πλήρωμα 104 ατόμων, φημολογείται ότι ανατινάχθηκε από βορειοκορεατική επίθεση με τορπίλη. Τουλάχιστον 58 άνθρωποι έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με στρατιωτική πηγή της Νότιας Κορέας και αμερικανό αξιωματούχου. Ο νοτιοκορεάτης αξιωματούχος δήλωσε ότι αμερικανικές δυνάμεις δεν μετείχαν στις προσπάθειες διάσωσης.

Σημειώνεται ότι αυτή την ώρα πραγματοποιείται έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη στη Σεούλ, ενώ οι δυνάμεις της αστυνομίας τέθηκαν σε «κόκκινο» συναγερμό.

Ειδικότερα, το πλοίο, βάρους 1.200 τόνων, βυθίστηκε κοντά στην ελεγχόμενη από τη Νότιο Κορέα νήσο Μπαενγκνιεόνγκ, στα ανοιχτά της Βορείου Κορέας, ενώ εκτελούσε περίπολο ρουτίνας.

Τα ακριβή αίτια της βύθισης του πλοίου δεν έχουν αποσαφηνιστεί. Το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε ότι σημειώθηκε έκρηξη στο πίσω τμήμα του πολεμικού σκάφους και ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο επίθεσης από τη Βόρειο Κορέα.

Με χαμηλότερο ρυθμό από τις προηγούμενες εκτιμήσεις της κυβέρνησης και των αναλυτών αναπτύχθηκε η αμερικανική οικονομία το τέταρτο τρίμηνο του 2009. Συγκεκριμένα, το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε 5,6% σε ετήσια βάση, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 5,9%. Για το σύνολο του 2009, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 2,4%, σημειώνοντας τη χειρότερη ''επίδοση'' από το 1946.

Κατά 8,9% ενισχύθηκε η RadioShack Corp. οδηγώντας σε κέρδη τον κλάδο λιανικής, καθώς η αλυσίδα ηλεκτρονικών ειδών φέρεται να αναζητά εναλλακτικές, μεταξύ των οποίων και διάθεση μετοχών που θα απέφερε πάνω από 3 δισ. δολάρια.

Ανοδικά κατά 1,5% «έκλεισε» η Apple, μετά την αύξηση της τιμής-στόχου της στα 300 δολάρια από τη Credit Suisse Group.

Στο +4,1% διαμορφώθηκε η Progressive, μετά την αναβάθμιση της σύστασης της μετοχής της από τη FBR Capital Markets και JPMorgan Chase.

Στο +4% βρέθηκε η Genworth Financial, στο +11% η MGIC Investment, στο +8,2% η Radian και στο +8,6% η PMI.

Κατά 7,1% ενισχύθηκε η Finish Line Inc. μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων δ’ τριμήνου που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις.

Ανοδικά κατά 0,9% κινήθηκε η Alcoa.

«Βουτιά» 22% εμφάνισε η ATC Technology, η οποία ανακοίνωσε ότι τα κέρδη του α’ τριμήνου και του έτους 2010 θα είναι κατώτερα των εκτιμήσεων.

Με απώλειες 1,9% κινήθηκε η Oracle, καθώς τα κέρδη του γ΄τριμήνου της ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, αμετάβλητο παρέμεινε το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ, κατά το μήνα Μάρτιο, εν μέσω ενδείξεων ότι η αγορά εργασίας αν και βελτιώνεται, παραμένει αδύναμη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του University of Michigan – Reuters.

Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος παρέμεινε σταθερός στις 73,6 μονάδες το Μάρτιο. Στα μέσα Μαρτίου οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση στις 72,5 μονάδες. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 73 μονάδες.

Επιπλέον, στα ίδια επίπεδα για δεύτερο μήνα παρέμεινε η ανεργία στις ΗΠΑ το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Ειδικότερα, το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε σταθερό στο 9,7%. Η ανεργία αυξήθηκε σε 27 πολιτείες και μειώθηκε σε επτά.

Πτωτικά η Ευρώπη

Με απώλειες κινήθηκαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση οι ευρωαγορές, εξαιτίας της αυξανόμενης ανησυχίας των επενδυτών ότι τα χρέη σε πολλές χώρες της ευρωζώνης θα καθυστερήσουν την ανάκαμψη, ακόμη και μετά τη συμφωνία παροχής στήριξης στην Ελλάδα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχώρησε 0,3% στις 263,93 μονάδες, μετά από τρεις συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ο δείκτης έκλεισε σε νέο ετήσιο υψηλό – τόσο υψηλά επίπεδα είχε να «δει» από τις 26 Σεπτεμβρίου 2008. Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωσε άνοδο 1%.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,8%, ο DAX σημείωσε κέρδη 2,3%, ενώ ο CAC κατέγραψε κέρδη ύψους 1,6%.

Απώλειες 1,4% για την Ericsson. Η σύσταση της μετοχής της εταιρείας υποβαθμίστηκε σε «sell» από «hold» από την Deutsche Bank.

‘Βουτιά’ 7,1% για τη Unipol Gruppo Finanziario SpA, καθώς η τρίτη μεγαλύτερη ασφαλιστική στην Ιταλία, σκοπεύει να συγκεντρώσει 500 εκατ. ευρώ μέσω διάθεσης μετοχών, αφού ανακοίνωσε ζημιές για το 2009.

Απώλειες 3,1% για την Abertis Infraestructuras SA, καθώς η Caja de Ahorros del Mediterraneo πούλησε 1,68% μερίδιο στην εταρεία.

Στο -1,7% ‘εκλεισε’ η Stada Arzneimittel και στο -1,3% η GlaxoSmithKline.

Πτωτικά κινήθηκε και ο τραπεζικός κλάδος με τη Bank of Ireland να υποχωρεί 3,8% και τη Allied Irish Banks κατά 5,3%.

Με απώλειες 2,9% κινήθηκε η Volkswagen, η οποία ανακοίνωσε ότι η τιμή των «προτιμητέων» υπό πώληση μετοχών της ανέρχεται στα 65 ευρώ.

Πάρτι στο Χ.Α.

Εξανεμίζονται οι απώλειες από την αρχή του χρόνου στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Έπειτα από το κλείσιμο στα υψηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα της Παρασκευής, δηλαδή τις 2.147,83 μονάδες, που σημαίνει άνοδο 4,12% για το γενικό δείκτη, η εικόνα της εβδομάδας άλλαξε σημαντικά.

Σε εβδομαδιαία βάση, η άνοδος του δείκτη ανήλθε σε 4,8% και από την αρχή του χρόνου, οι απώλειες περιορίστηκαν σε μόλις 2,2%! Οι χθεσινές διαβεβαιώσεις από την Ε.Ε. και την ΕΚΤ για το δανεισμό της χώρας και την παροχή ρευστότητας στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, αναπτέρωσε το πεσμένο ηθικό των επενδυτών.

Βγήκαν σημαντικές εντολές αγορών στον τραπεζικό κλάδο, ενώ ταυτόχρονα παρατηρήθηκε κλείσιμο short θέσεων, εξαιτίας της αρνητικής φημολογίας που είχε προηγηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα γύρω από το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας. Προς στο παρόν, η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει θετική, ενώ το επόμενο δυνατό crash test της οικονομίας και κατ’ επέκταση της αγοράς τοποθετείται για την περίοδο που η Ελλάδα βγει στις αγορές να δανειστεί. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, ο κ. Γ. Προβόπουλος δίνοντας το στίγμα των διαθέσεων των ξένων, είπε ότι η Ελλάδα δεν θα κάνει χρήση του μηχανισμού που αποφασίστηκε από κοινού χθες μεταξύ των 27 ηγετών στις Βρυξέλλες. Το spread διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 300 μονάδων βάσης, ενώ άρχισε ταυτόχρονα η ανάκαμψη, έστω και χλιαρά, του ευρωπαϊκού κοινού νομίσματος. Οι ξένοι θέτους ζήτημα άμεσης εφαρμογής των μέτρων που έχουν ληφθεί στην Ελλάδα.

Κερδισμένος της ημέρας δεν ήταν άλλος από τον τραπεζικό κλάδο με τον αναπληρωτή CEO της Eurobank κ. Ν. Καραμούζη να εκτιμά ότι από το καλοκαίρι θα αποκατασταθεί η ομαλή ροή των χορηγήσεων, ενώ στο σύνολό τους οι παράγοντες της αγοράς και τα τραπεζικά στελέχη στέκονται στο πόσο θετικά επιδρά στην ψυχολογία των επενδυτών το κοινό ανακοινωθέν στις Βρυξέλλες. Κέρδη 8,44% για τον τραπεζικό κλάδο, με τη μετοχή της Eurobank να τινάζει την... μπάνκα στον αέρα καταγράφοντας κέρδη 12,68%, στα 7,20 ευρώ. Κέρδη 9,65% για την Alpha, 8,06% για την Πειραιώς και 8,115 για την ΕΤΕ που επανήλθε στα 16 ευρώ, πραγματοπιώντας όγκο μεγαλύτερο των 6,4 εκατ. τμαχίων.

Από τον 20άρη μόνο η μετοχή της Coca Cola έκλεισε με απώλειες (2,76%), αν και η μετοχή παραμένει σε απόσταση αναπνοής από τα υψηλά 14 μηνών.Κέρδη 1,87% για τον ΟΤΕ, 2,19% για τον ΟΠΑΠ και 4,96% για τη ΔΕΗ. Οι συναλλαγές ήταν σημαντικές, προσέγγισαν τα 286 εκατ. ευρώ, με τα περισσότερα χαρτιά να κλείνουν στο «συν» 166, έναντι 34 που υποχώρησαν. Για την ερχόμενη εβδομάδα τα πάντα θα εξαρτηθούν από τη ρευστότητα στο σύστημα, καθώς ξεκινούν οι διακοπές του Πάσχα.

Τι λέει η αγορά

Μικρό καλάθι κρατάει η αγορά, παρά την αποφασιστικότητα που επέδειξε χθες η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθώντας μηχανισμό στήριξης για τις υποχρεώσεις των κρατών μελών σε συνεργασία με το ΔΝΤ, αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που παρατείνει για έναν ακόμα χρόνο, μέχρι το 2011 τις εγγυήσεις της προς στις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με κορυφαίο Έλληνα διαχειριστή, η αποκλιμάκωση των spreads δεν θα γίνει εύκολα.

Κι αυτό, διότι απαιτείται πιστή εφαρμογή του προγράμματος σύγκλισης και του προϋπολογισμού. Για το λόγο αυτό, στη συμφωνία έχει εμπλακεί το όνομα του ΔΝΤ, το οποίο θα λειτουργεί ως «μπαμπούλας». Από την άλλη, σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία μέσα από το χρόνο να πείσει τους εταίρους και τους δανειστές της για τις προσπάθειες που κατβάλλονται. Όμως, οι τομές που προωθεί η κυβέρνηση δεν πρέπει να πάνε πίσω. Δηλαδή, η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να αναβληθεί για τον Σεπτέμβριο. Έπρεπε, κατά την άποψή του, να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και να αποφασιστεί τον Μάιο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακή κ. Β. Χαρατσής, κάνει λόγο για ένα καλό νέο που ήρθε έπειτα από καιρό, αλλά θα ήθελα να δώ, όπως υποστηρίζει, αποκλιμάκωση στα spreads. Η αντίδραση της αγοράς είναι κάτι πρόωρο για να ενθουσιαστεί κανείς ότι άλλαξε η τάση. Όλο το «παιχνίδι» παίζεται στα spreads, να πειστούν οι αγορές ότι ξεπερνούμε το πρόβλημα.

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ κ. Εμ. Χατζηδάκης υποστηρίζει ότι είναι πολύ νωρίς για «πανηγυρισμούς». Πρόκειται για μιά πολύ καλή υπόσχεσή και μένει να δούμε αν θα έχει αντίκρυσμα στην πράξη, όταν πάει η χώρα να δανειστεί. Στα της αγοράς, η εκτόνωση στο ταμπλό δε σημαίνει απαραίτητα και πάρτι.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.