ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Oι πολλές δηλώσεις κάνουν κακό σε Χ.Α. και spread - Κέρδη στις διεθνείς αγορές- Εξαίρεση η Dow

17:26 - 06 Απρ 2010 | Σχόλια Αγοράς
(upd 3) Με μεικτά πρόσημα ολοκλήρωσε τις συναλλαγές η Wall, αφού ο Dow Jones υποχώρησε οριακά 0,03% στις 10.970 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 0,2% στις 1.189 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε άνοδο 0,3% στις 2.436 μονάδες. Ανοδικά έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, αφού στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε 0,58% στις 5.778,10 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κέρδισε 0,27% στις 6.252,21 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC-40 κατέγραψε κέρδη 0,49% στις 4.053,94 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ έκλεισε στις 2.048,69 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 2,21%.

Μεικτά πρόσημα η Wall

Με εξαίρεση τις οριακές απώλειες του δείκτη Dow Jones, η Wall Street έκλεισε με κέρδη, καθώς μετά την ανακοίνωση των πρακτικών από την τελευταία συνάντηση της Νομισματικής Επιτροπής της FED, η οποία έδωσε «σήμα» για περεταίρω διατήρηση των ιστορικών χαμηλών επιτοκίων, το μέχρι εκείνη την ώρα αρνητικό κλίμα αντιστράφηκε περιορίζοντας τις πιέσεις που άσκησαν οι ανησυχίες σχετικά με τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας, οι οποίες δεν επέτρεψαν στο δείκτη Dow να κλείσει στο «πράσινο»

Διαφωνίες υπήρξαν για ακόμη μία συνεδρίαση στους κόλπους της Fed σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα, ενώ στο κείμενο της συνεδρίασης δεν προσδιορίστηκε η «εκτενής» περίοδος χαμηλών επιτοκίων.

Σύμφωνα με τις εκθέσεις των μελών της Νομισματικής Επιτροπής της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (FOMC) δεν υπάρχουν σημάδια που να προειδοποιούν ότι κάποιος τομέας της οικονομίας παρουσιάζει υπεραποδόσεις (φούσκες), ενώ μικρές ανησυχίες εκφράστηκαν για τον κατώτερο των εκτιμήσεων πληθωρισμό που παρουσιάζει η αμερικανική οικονομία.

Ενώ υπήρξαν σημαντικά θετικά σημάδια σχετικά με την κατανάλωση κατά τη διάρκεια του πρώτου τρίμηνου του έτους, η σταθεροποίηση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα άσκησε σημαντικές πιέσεις στο εισόδημα των νοικοκυριών, αποδεικνύουν τα πρακτικά της συνεδρίασης της 16ης Μαρτίου.

Κέρδη σημείωσαν σήμερα οι περιφερειακές τράπεζες, καθώς η ανακοίνωση της Credit Suisse ότι η SunTrust ίσως να αποτελέσει στόχος εξαγοράς ξένων τραπεζικών ιδρυμάτων, οδήγησε τη μετοχή της τράπεζας στο +3,6%, ενώ ο δείκτης των περιφερειακών τραπεζών σημείωσε κέρδη 6,1%. Κέρδη σημείωσε και ο χρηματοοικονομικός κλάδος του δείκτη S&P 500, καθώς και η Wells Fargo αναβάθμισε τον κλάδο σε market weight από underweight προηγουμένως.

«Βουτιά» 11% κατέγραψε η Massey Energy, μετά από έκρηξη που σημειώθηκε σε ανθρακωρυχείο άνθρακα στη Δυτική Βιρτζίνια, προκαλώντας το θάνατο σε 25 εργάτες.

Πτώση 3,1% κατέγραψε η Brigham Exploration, καθώς σκοπεύει να προβεί σε πώληση 13 εκατ. μετοχών μέσω δημόσιας προσφοράς.

Απώλειες 1,8% για την CA, η οποία ανακοίνωσε ότι τα κέρδη του 2010 αναμένονται να είναι στο χαμηλότερο όριο των προβλέψεών της, ενώ ταυτόχρονα δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε περικοπές 1.000 θέσεων εργασίας.

Με απώλειες 6,8% κινήθηκε η Teekay Tankers, η οποία αναμένεται να προσφέρει 7 εκατ. μετοχές για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά τριών βυτιοφόρων, συνολικής αξίας 168,7 εκατ. δολαρίων, από την Teekay.

Σε αρνητικό έδαφος βρέθηκαν και οι κατασκευαστικές εταιρείες, με την KB Home να κλείνει στο -2,9%, μετά την υποβάθμιση της από την Credit Suisse σε neutral από outperform προηγουμένως. Η Credit Suisse υποβάθμισε και την Pulte Group σε underperform από neutral προηγουμένως, η οποία σημείωσε απώλειες 2,5%.

Στο -8,1% βρέθηκε η Cedar Fair Entertainment μετά την αρνητική, όπως την χαρακτήρισαν οι αναλυτές, συγχώνευση της με την Apollo Global Management.

Απώλειες 0,7% και για την Intel, για την οποία η FBR Capital Markets έγραψε ότι τα έσοδα του πρώτου τριμήνου του έτους θα είναι ελαφρά χαμηλότερα από αυτό που αρχικά είχε εκτιμηθεί.

Κέρδη στην Ευρώπη

Με κέρδη έκλεισαν οι κυριότεροι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς τα θετικά μακροοικονομικά και εταιρικά αποτελέσματα υπερκέρασαν τη νευρικότητα που προκάλεσε το δημοσίευμα που θέλει την Ελλάδα να επιθυμεί παράκαμψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) από το μηχανισμό στήριξής της. Επιπλέον, πληροφορίες κάνουν λόγο για αποκλίσεις στον υπολογισμό του ελλείμματος του προϋπολογισμού του 2009 μεταξύ Βρυξελλών και Αθήνας .

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύθηκε 0,6% στις 269,29 μονάδες, διευρύνοντας τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας. Υπενθυμίζεται ότι τη Μεγάλη Πέμπτη ο δείκτης έκλεισε στις 267,62 μονάδες, επίπεδα που δεν είχε συναντήσει από τις 25 Σεπτεμβρίου του 2008.

Το δολάριο κερδίζει έδαφος έναντι του ευρώ, με το κοινό νόμισμα να υποχωρεί 0,9% στα 1,3360 δολάρια, μετά τα δημοσιεύματα που θέλουν την Ελλάδα να ζητά παράκαμψη του ΔΝΤ από το μηχανισμό στήριξής της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχου της ελληνικής κυβέρνησης στο Market News International, η Ελλάδα επιθυμεί τροποποίηση του μηχανισμού διάσωσης που αποφάσισαν στις 25 Μαρτίου οι Ευρωπαίοι ηγέτες, προκειμένου να «παρακαμφθεί» η εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τα σκληρά μέτρα που το τελευταίο ενδεχομένως να επιβάλλει στην ελληνική κυβέρνηση.

Ακόμη, πληροφορίες κάνουν λόγο για αποκλίσεις στον υπολογισμό του ελλείμματος του προϋπολογισμού του 2009 μεταξύ Βρυξελλών και Αθήνας, καθώς τα στελέχη της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat διαπιστώνουν ότι ενδεχομένως έκλεισε την περασμένη χρονιά πάνω από το 14% του ΑΕΠ, αντί του 12,7%, όπως υπολογίζει επισήμως το υπουργείο Οικονομικών. Διαφορές υπάρχουν και στις προβλέψεις για τη συρρίκνωση της οικονομίας το 2010. Το υπουργείο Οικονομικών δείχνει να αναπροσαρμόζει την πρόβλεψη για ύφεση στο 2% περίπου, από 0,3% προηγουμένως. Στελέχη της Κομισιόν εκτιμούν ότι η μείωση του ΑΕΠ ίσως και να ξεπεράσει φέτος το 3% του ΑΕΠ.

Ανοδικά κατά 2,7% κινήθηκε η Lafarge, καθώς η οικογένεια Sawiris 6 εκατ. «options» στην εταιρεία. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες του μεριδίου που κατέχει ο Sawiris στη Lafarge.

Οι εταιρείες εμπορευμάτων κινήθηκε ανοδικά με φόντο τις ελπίδες για αύξηση της ζήτησης. Κέρδη 2,1% για την Vedanta Resources και 1,5% για την BG Group. Στο +2,5% η Boliden και στο 1,7% η Xstrata.

Άνοδος 3,8% για τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault και απώλειες 0,1% για τη γερμανική Daimler, μετά τη δημοσιοποίηση ανακοίνωσης που κάνει λόγο για απόκτηση μετοχών μεταξύ των δύο εταιρειών, καθώς και με τη συμμετοχή της Nissan Motor.

Κέρδη 1,9% για τη Crucell και 1,5% για τη Ryanair, ύστερα από την αναβάθμιση της σύστασης της μετοχής της "buy” from “hold»  από τη Deutsche Bank.

Κατά 4,2% ενισχύθηκε η Allied Irish Banks, η οποία θα προχωρήσει σε άμεση πώληση παγίων της, αξίας 5 δισ. ευρώ, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Oι πολλές δηλώσεις κάνουν κακό σε Χ.Α. και spread

H Mεγάλη Εβδομάδα συνεχίζεται για το Χ.Α. Με το spread στα ύψη - έφτασε στις 407 μονάδες βάσης-  ο γενικός δείκτης του Χ.Α. κατέρρευσε για μία ακόμα συνεδρίαση, κλείνοντας στις 2.048,69 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 2,21%. Πλέον στην αγορά εγείρεται θέμα ως προς την «πολυφωνία» που διατυπώνεται από την κυβέρνηση και τα στελέχη της ή της «κυβερνητικές πηγές» που δίνουν τροφή στον ξένο Τύπο αναφορικά με το πρόγραμμα ή την ικανότητα δανεισμού της χώρας, χρησιμοποιώντας διάφορες απειλητικές διατυπώσεις επί του θέματος. Η "άποψη" που κυκλοφόρησε σήμερα, προερχόμενη ασφαλώς από ανώνυμη κυβερνητική πηγή στην Ελλάδα, ότι η χώρα μας καταβάλλει προσπάθειες για να παρακαμφθεί το ΔΝΤ ή άλλα δημοσιεύματα περί έκδοσης ομολόγων σε δολάρια, αποσυντονίζει τις αγορές και τους δανειστές μας. Καλά ενημερωμένες οικονομικές πηγές θεωρούν ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι διαίτερα λεπτοί. Θα πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις οι οποίες θα πρέπει να ανακοινώνονται με την εφαρμογή τους και όχι να αναπτύσσεται πανσπερμία δηλώσεων.

Στο Χρηματιστήριο η αντανάκλαση της κατάστασης ήταν άμεση. Όμως, όχι μόνο στην Ελλάδα. Το ευρώ υποχώρησε κάτω από το 1,34 σε σχέση με το δολάριο και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άρχισαν να «λυγίζουν» από τα υψηλά έτους. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. «αναζήτησε» τη στήριξη στις 2.030 μονάδες, αν κι έκλεισε ελαφρώς παραπάνω. Οι τραπεζικές μετοχές πλήρωσαν και πάλι το μάρμαρο. Πτώση πάνω από 5% «σημείωσε» η με5τοχή της Πειραιώς, που έκλεισε στα 6,18 ευρώ. Απώλειες 4,775 για τη μετοχή της Εθνικής, στα 14,37 ευρώ και με όγκο 2,6 εκατ. τεμαχίων, κατά 4,29% υποχώρησε η Eurobank, στα 6,70 και πτώση 2,27% για τη μετοχή της Alpha, στα 6,90 ευρώ. Ευτυχώς που οι συναλλαγές, λόγω της εορταστικής ραστώνης, ήταν υποτονικές, στα 141,692 εκατ. ευρώ. Η μικρή συμμετοχή όμως, δεν αλλάζει το κλίμα, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, που βλέπουν ότι η τάση είναι πτωτική. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 113 έκλεισαν με απώλειες, έναντι 53 που ενισχύθηκαν και 132 που έμειναν αμετάβλητες, μεταξύ των οποίων, σε πολλές δεν έγιναν καν πράξεις...

Τελευταία τροποποίηση στις 23:10 - 06 Απρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.