ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απώλειες στο ΧΑ μετά το ράλι των δύο ημερών - Ανοδικά τα spreads - Οριακή πτώση στα ευρωπαϊκά ταμπλό

11:33 - 13 Απρ 2010 | Σχόλια Αγοράς
Μετά από δύο έντονα ανοδικές συνεδριάσεις που έδωσαν κέρδη στο γενικό δείκτη 7,02% σήμερα η αγορά υποχωρεί περί το 1% με την αξία των συναλλαγών να είναι πάντως αισθητά μειωμένη έναντι των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων.

Η σημερινή συνεδρίαση κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική από τους τεχνικούς αναλυτές, ενώ σημειώνεται πως τα βλέμματα της επενδυτικής κοινότητας είναι στραμμένα στη σημερινή έκδοση εντόκων γραμματίων. Τονίζεται πως σήμερα το spread του ελληνικού δεκαετούς ενισχύεται στις 352 μονάδες βάσης.

Σύμφωνα με την Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ κομβικής σημασίας για την εξέλιξη της βραχυχρόνιας ανοδικής αντίδρασης κρίνεται η σημερινή συνεδρίαση καθώς η αγορά απέχει οριακά από το να ενεργοποιήσει μια σειρά από τεχνικά σήματα αγορών που συνήθως αφορούν πιο μεσοπρόθεσμες κινήσεις της αγοράς. Ωστόσο τα σημαντικά κέρδη των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων σε συνδυασμό με την σχεδόν μονόπλευρη τραπεζική άνοδο της αγοράς ενδεχομένως να αυξήσουν την προσφορά μετοχών αποδυναμώνοντας την ορμή της ανόδου. «Ως εκ τούτου ανοδικό άνοιγμα θα μας έβρισκε πωλητές σε ότι βραχυπρόθεσμες θέσεις ή τοποθετήσεις έχουν ανοιχτεί στο προηγούμενο τριήμερο καθώς δεν αποκλείεται να υπάρξει γύρισμα ακόμα και εντός της ημέρας το οποίο να δώσει κάποια ευκαιρία ακόμα και για επαναγορές σε χαμηλότερα επίπεδα με προτεινόμενο όριο τις 2.010 μονάδες», σημειώνει η ΑΧΕ. Η τάση θα εξακολουθεί να επηρεάζεται από την διακύμανση του spread το οποίο παρά την σημαντική απόκλιση από τα πρόσφατα υψηλά του εξακολουθεί να διαπραγματεύεται σε απαγορευτικά υψηλά επίπεδα. Ο λόγος αυτός είναι και η βασική αιτία διατήρησης της επιφυλακτικής στάσης της Πήγασος η οποία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις τοποθετήσεις σε βραχυπρόθεσμη λογική.  

Ο γενικός δείκτης χάνει 1,02% και βρίσκεται στις 2.039 μονάδες με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 35 εκατ. ευρώ. Μικρές απώλειες καταγράφουν οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες. Η Εθνική Τράπεζα υποχωρεί 2,55%, ενώ ανάλογες είναι οι απώλειες της Alpha Bank και άνω του 3% της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς. Ανοδικά κινείται ο ΟΠΑΠ και η Motor Oil. Συνολικά 26 μόλις μετοχές ενισχύονται και 68 υποχωρούν. 

Οριακές απώλειες στα ευρωπαϊκά ταμπλό

Μικρή υποχώρηση καταγράφουν στη διάρκεια της συνεδρίασης της Τρίτης οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι απώλειες του μεταλλουργικού κλάδου, μετά τα οικονομικά μεγέθη της Alcoa για το 2009 που ανακοινώθηκαν χθες και αποδείχθηκαν κατώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, παρόλο που αφορούν σε συρρίκνωση των ζημιών συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχωρεί κατά 0,2% στις 268,80 μονάδες. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη δεύτερη συνεχή συνεδρίαση που ο δείκτης καταγράφει μικρές απώλειες. Κέρδη 0,1% για το ευρώ που διαπραγματεύεται στα 1,3597 δολάρια.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,11% στις 5.771 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 0,18% στις 6.239 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC σημειώνει κέρδη 0,06% στις 4.047 μονάδες.

Η Rio Tinto – της οποίας η Alcan είναι ανταγωνίστρια της Alcoa - υποχωρεί 1,2%. Απώλειες 1,9% για την Antofagasta. Η σύσταση της μετοχής της υποβαθμίστηκε σε «hold» από «buy», από τη Citigroup.

Κέρδη 3,1% για τη γαλλική LVMH. Οι πωλήσεις πρώτου τριμήνου σημείωσαν αύξηση 11% στα 4,47 δισ. ευρώ (6,1 δισ. δολάρια).

Άνοδος 1,7% για την Telecom Italia. Μείωση 27% παρουσίασε η κερδοφορία της εταιρείας το 2009, συγκρινόμενη με τα επίπεδα του περασμένου έτους. Τα καθαρά κέρδη του ομίλου υποχώρησαν στα 1,58 δισ. ευρώ (2,15 δισ. δολάρια), από 2,18 δισ. ευρώ το 2008. Τα έσοδα μειώθηκαν κατά 6,3% στα 27,16 δισ. ευρώ, έναντι των 29 δισ. ευρώ. Για το 2010, η Telecom Italia αναμένει μείωση 2-3% στα έσοδα.

Απώλειες 2,3% για την ολλανδική Heineken. Η .P. Morgan Cazenove υποβάθμισε τη σύσταση της μετοχής σε «underweight» από «neutral».

Τελευταία τροποποίηση στις 11:52 - 13 Απρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.