ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βουτιά στο ΧΑ - Στις 462 μ.β. σκαρφάλωσε το spread - Σε αρνητικό έδαφος ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παράγωγα στη Wall

11:13 - 19 Απρ 2010 | Σχόλια Αγοράς
(upd) Πιέσεις με το καλημέρα στο ΧΑ. Ο γενικός δείκτης μετά από 35 λεπτά συναλλαγές χάνει 2,65% με την αξία των συναλλαγών να προσεγγίζει τα 30 εκατ. ευρώ. Ο γενικός δείκτης βρίσκεται στις 1.942 μονάδες απειλώντας στηρίξεις ενώ αναλυτές περιμένουν αντίδραση ανάλογη με αυτή που έχει γίνει και τις προηγούμενες φορές που προσέγγισε το συγκεκριμένο σημείο.

Το spread του ελληνικού δεκαετούς έναντι του γερμανικού καταγράφει νέα άνοδο και βρίσκεται στις 462 μονάδες βάσης, παρά το γεγονός  ότι οι ξένοι βλέπουν θετικές τις τελευταίες εξελίξεις. Συγκεκριμένα η Citigroup αναφέρει πως η Ελλάδα έκανε σημαντικά βήματα την προηγούμενη εβδομάδα. Κρίσιμο είναι το αυριανό τεστ. Το ελληνικό δημόσιο εκδίδει έντοκα γραμμάτια διάρκειας 3 μηνών.

Στο ΧΑ η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται κάτω από τα 13 ευρώ και χάνει 4,14%, ενώ πιέζονται σημαντικά και οι μετοχές των Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς στον απόηχο και της υποβάθμισης του ελληνικού κλάδου από τη Nomura. Πιέζεται επίσης ο ΟΠΑΠ και η ΔΕΗ. Συνολικά 80 μετοχές υποχωρούν και μόλις 18 ενισχύονται.

Απωλειών συνέχεια για την Ευρώπη – Πτωτικά τα αμερικανικά παράγωγα

Με αρνητικά πρόσημα συνεχίζουν να κινούνται οι κυριότεροι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές, εν μέσω έντονων πιέσεων. Τόσο τα τεράστια προβλήματα που έχουν ανακύψει στις αερομεταφορές, εξαιτίας της ηφαιστειακής τέφρας, όσο και η υπόθεση της Goldman Sachs έχουν δημιουργήσει ένα άκρως εκρηκτικό μείγμα! Πτωτικά κινούνται τα αμερικανικά παραγώγα.

Κατά 1,2% υποχωρεί ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600, διευρύνοντας τις απώλειες της Παρασκευής, οπότε και έκλεισε στο -1,6%. Ενισχύεται έναντι του ευρώ το δολάριο. Στα 1,3430 δολάρια το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, ήτοι πτώση κατά 0,5%.

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,55% στις 5.712 μονάδες, στη τη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX σημειώνει απώλειες 0,38% στις 6.157 μονάδες και στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 χάνει 0,67% στις 3.960 μονάδες.

Στο «κόκκινο» βρίσκονται τόσο οι τραπεζικές μετοχές, όσο και εκείνες των αεροπορικών εταιρειών.

Απώλειες 2,6% για τη Deutsche Bank και 3,6% για τη UBS, εν μέσω ανησυχιών ότι οι επιπτώσεις από την οικονομική κρίση δεν έχουν τελειώσει ακόμα. Πτώση 4,4% για το γερμανικό αερομεταφορέα Lufthansa και για την Air France-KLM και 3,8% για τη British Airways. Στο -5,3% βρίσκεται η Deutsche Lufthansa. Πτωτικά 4,9% και η Ryanair Holdings.

Με οριακά κέρδη 0,4% κινείται η Goldman Sachs, παρά την διενέργεια ερευνών τόσο από την πλευρά της Βρετανίας, όσο και από εκείνη της Γερμανίας, μετά τη «βόμβα» που έσκασε την Παρασκευή, ότι η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC) μηνύει την επενδυτική τράπεζα για απάτη των επενδυτών, εξέλιξη που προκάλεσε ισχυρούς τριγμούς σε όλες τις αγορές.

Χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, ζήτησε από την αρμόδια αρχή της χώρας (Financial Services Authority) να ξεκινήσει έρευνα, δηλώνοντας ότι «είναι σοκαρισμένος από την ηθική χρεοκοπία», αναφερόμενος στη μήνυση.

Άλμα 2,1% για τη Philips Electronics. Τα καθαρά κέρδη του κολοσσού άγγιξαν τα 200 εκατ. ευρώ (269 εκατ. δολάρια), όταν κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου έτους, ο όμιλος κατέγραψε ζημιές της τάξης των 59 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι, μέχρι πρόσφατα, οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για κέρδη ύψους μόλις 82,3 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν στα 5,7 δισ. ευρώ, έναντι των 5,1 δισ. ευρώ πέρυσι.

Κατά 4,5% υποχώρησαν κατά το πρώτο τρίμηνο χρήσης οι τιμές ακινήτων στην Ισπανία, συγκρινόμενες με τα επίπεδα της αντίστοιχης περιόδου του περασμένου έτους.

Οι τιμές ακινήτων υποχώρησαν κατά 6,2% στο τέταρτο τρίμηνο και κατά 7% στο τρίτο τρίμηνο, ανακοίνωσε σήμερα το αρμόδιο υπουργείο της χώρας.

Εν τω μεταξύ, πριν από μια εβδομάδα, η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας ανακοίνωσε την αύξηση κατά 7,2% των πωλήσεων ακινήτων για το μήνα Φεβρουάριο, σε σχέση με τα επίπεδα του προηγούμενου μήνα και κατά 18,7% σε ετήσια βάση.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:14 - 19 Απρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.