ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πτώση στο Χ.Α. - Στις 504 μ.β. το spread -Υψηλό 12 ετών - Πάνω η Ευρώπη

11:54 - 21 Απρ 2010 | Σχόλια Αγοράς
(upd) O Γιάννης φοβάται το θεριό και το θεριό το Γιάννη! Η παροιμία αυτή αποτυπώνει πλήρως το κλίμα επιφυλακτικότητας που υπάρχει και σήμερα στο Χ.Α., μία μέρα ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς ξεκινούν οι επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με το ΔΝΤ, την Ε.Ε. και την ΕΚΤ για τους όρους προκειμένου να δοθεί οικονομική ενίσχυση. Σύμφωνα μάλιστα με αναλυτές της Daiwa Capital Markets και της KBC η μεγάλη άνοδος των spreads - πάνω από τις 500 μονάδες βάσης- και η παραμονή του σε υψηλά 12ετίας προεξοφλεί όχι μόνο την ένταξη της χώρας στο μηχανισμό βοήθειας, αλλά και ενδεχόμενη επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους, το οποίο δεν φαίνεται να μπορεί να εξυπηρετηθεί με την παρούσα μορφή του.
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα πλέον δανείζεται με επιτόκιο πενταπλάσιο από αυτό της Πορτογαλίας και τριπλάσιο από αυτό της Ισπανίας, δύο χώρες - αδύναμοι κρίκοι της Ευρωζώνης.

Οι επενδυτές παραμένουν συγκρατημένοι και η αγορά κάνει λόγο πλέον για συσσώρρευση στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, ενώ αποφεύγεται η προοπτική να "δει" το Χ.Α. νέα χαμηλά. Κάποιες εντολές αγορών έχουν βγει στη ΔΕΗ και λιγότερο στην Εθνική και την ΑΤΕ που ενισχύονται οριακά. Απωλειες, έπειτα από τη χθεσινή αντίδραση, παρατηρούνται στη Βιοχάλκο και τον Τιτάνα, ενώ σε αρνητικό πεδίο και με πτώση άνω του 2% διαπραγματεύονται Πειραιώς (στα όρια των 6 ευρώ) και Alpha (στα 6,44 ευρώ). Οι συναλλαγές παραμένουν υποτονικές, λίγο πάνω από τα 31 εκατ. ευρώ.

Prodi:"H έλλειψη αλληλεγγύης από EE έφερε την πτώση των ελληνικών ομολόγων"


Η έλλειψη αλληλεγγύης από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτή που έχει προκαλέσει την ραγδαία πτώση στα ελληνικά ομόλογα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Romano Prodi.

Αναλυτικά,  ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, σε δηλώσεις του στο Bloomberg, αναφέρει ότι οι πιέσεις στα ομόλογα είναι αποτέλεσμα της αποτυχίας των χωρών της ΕΕ να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας.

Σχολιάζοντας «την έλλειψη αλληλεγύης από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης» εν μέσω της πιο σοβαρής πρόκλησης σοβαρότερης πρόκλησης που αντιμετώπισε το ευρώ στην 11χρονη ιστορία του, δήλωσε ότι οι εβδομάδες αντικρουόμενων απόψεων από την ΕΕ και τη Γερμανία έχουν φέρει την Ελλάδα σε χειρότερη δημοσιονομική κατάσταση.

«Εάν συνεχίσεις να το συζητάς για εβδομάδες επί εβδομάδων και δίνεις το μήνυμα ότι δεν υπάρχει συμφωνία, ασφαλώς και η διάσωση της ελληνικής οικονομίας, η ‘διόρθωση’ του ελληνικού προϋπολογισμού θα είναι όλο και πιο δύσκολη, για τον απλό λόγο ότι το επιτόκιο θα είναι υψηλότερο, όπως συμβαίνει τώρα», επισήμανε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Τέλος, υπογράμμισε ότι δεν εντοπίζει κίνδυνο παύσης πληρωμών, προσθέτοντας ότι «είμαι ακόμα βέβαιος ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί. Η Ελλάδα είναι το 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Η Ελλάδα δεν είναι μεγάλη ποσότητα».


Ανοδικές τάσεις στην Ευρώπη

Ανοδικά κινούνται την Τετάρτη οι κυριότεροι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές, με φόντο τα βελτιωμένα εταιρικά κέρδη και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600, που χθες έκλεισε με κέρδη 1,4%, ενισχύεται σήμερα 0,1% στις 270,11 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,07% στις 5.778 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κερδίζει 1,65% στις 6.2564 μονάδες και στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 ενισχύεται 0,07% στις 4.029 μονάδες.

Κέρδη 2,7% για την Peugeot. Αύξηση κατά 28% σημείωσαν κατά το πρώτο τρίμηνο χρήσης τα έσοδα της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας, τα οποία και διαμορφώθηκαν στα 14 δισ. ευρώ (18,8 δισ. δολάρια), από 10,9 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 22% στα 10,6 δισ. ευρώ.

Ανοδικά κινούνται και οι αεροπορικές εταιρείες, οι περισσότερες από τις οποίες ανακοινώνουν ότι προχωρούν κανονικά στη διεξαγωγή πτήσεων. Κέρδη 1,4% για την British Airways και 2,2% για την Air Berlin.

Πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο. Απώλειες 1% για την Credit Suisse.

Απώλειες 0,2% για τη Heineken. Κατά 3,5% μειώθηκαν στο πρώτο τρίμηνο χρήσης τα έσοδα του ολλανδικού κολοσσού, τα οποία και διαμορφώθηκαν στα 2,94 δισ. ευρώ, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Οι τελευταίες προβλέψεις έκαναν λόγο για έσοδα ύψους 2,98 δισ. ευρώ. Στα 218 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη προ εκτάκτων και αποσβέσεων.

Κέρδη 1,3% για τη γερμανική BASF, μετά την αναβάθμιση της μετοχής της σε buy από hold από τη Citigroup.

Κατά 32.900 άτομα μειώθηκε ο αριθμός των Βρετανών που δέχονται τα οφέλη ενός επιδόματος ανεργίας το Μάρτιο, όπως προκύπτει από σημερινά στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. Ο αριθμός των Βρετανών που βρίσκονται στα μητρώα των ανέργων και λαμβάνουν επίδομα ανέρχεται συνολικά σε 1,54 εκατ. Στο τρίμηνο που έληξε το Φεβρουάριο, η ανεργία στη Βρετανία αυξήθηκε στο 8% από 7,9% στο προηγούμενο τρίμηνο.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:11 - 21 Απρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.