ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με κέρδη πάνω από 4% υποδέχτηκαν οι διεθνείς αγορές τον ευρωπαϊκό μηχανισμό

23:03 - 10 Μαϊ 2010 | Σχόλια Αγοράς
Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι δείκτες στη Wall, αφού ο Dow Jones ενισχύθηκε 3,92% ήτοι 407 μονάδες στις 10.787 μονάδες, ο Nasdaq κινήθηκε στο +4,8% στις 2.374 μονάδων και ο S&P 500 κατέγραψε άνοδο 4,4% στις 1.159 μονάδες. Ίδια η εικόνα και στις ευρωπαϊκές αγορές, αφού στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε 4,59% στις 5.358,07 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κέρδισε 4,80% στις 5.989,42 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC σημείωσε άνοδο 9,08% στις 3.700,78 μονάδες. Στο +12,6% ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία, στο +9,4% ο δείκτης PSI 20 στην Πορτογαλία.

Αλματώδης η άνοδος στη Wall

«Άλμα» κατέγραψαν οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, επιστρέφοντας σε θετικό έδαφος για το 2010, ωθούμενοι από το «ράλι» των δεικτών στην Ευρώπη, μετά την επίτευξη συμφωνίας για τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης. Ο δείκτης Standard & Poor’s 500 κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Απρίλιο του 2009.

Σημειώνεται ότι η μεταβλητότητα, η οποία προκαλείται από το φόβο των επενδυτών για επικείμενο sell-off, υποχώρησε στις 30 μονάδες, καταγράφοντας πτώση από τα επίπεδα της Παρασκευής κατά37%.

Ανοδικά 7,1% κινήθηκε η General Electric, ενώ με κέρδη 6,7% έκλεισε η Bank of America και 6,9% η Boeing, μετά την αναβάθμιση τη σύσταση της μετοχής της από τη Goldman Sachs.

Πάνω από 5,5% ενισχύθηκε η Citigroup, στο 3,9% η Morgan Stanley και η Bank of America κατά 6,1%. Μάλιστα, ο τραπεζικός κλάδος της Wall έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 4,7%. Στον απόηχο της ανοδικής πορείας της τιμής του αργού, η Alcoa (4,5%), η Chevron (3,1%) και η Schlumberger (+5,1%) κατέγραψαν σημαντική άνοδο.

Στο +6,2% βρέθηκε η Boeing, μετά την αναβάθμιση της από την Goldman Sachs σε conviction buy από neutral.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της OppenheimerFunds, Michael Levine, το σημερινό ράλι ήταν ανακουφιστικό για τις αγορές, καθώς το sell-off της προηγούμενης εβδομάδας ήταν υπερβολικό. Η Ευρώπη φαίνεται να παίρνει σημαντικά μέτρα για την προώθηση των λύσεων των δημοσιονομικών προβλημάτων της, και αυτό έχει αρχίσει να φαίνεται στις αγορές.

Δράση έχει αναλάβει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έναντι της Moody’s (-8,2%) η μετοχή της οποίας έφτασε να χάνει ακόμα και 10%, εν μέσω κλίμα ευφορίας στη Wall, καθώς υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι οι εκθέσεις της προκάλεσαν ουκ ολίγες φορές το φόβο στους επενδυτές.

Πιο συγκεκριμένα, η SEC απέστειλε επιστολή στο διεθνή οίκο υπό τη βάση ότι δεν τηρεί τις εγκεκριμένες μεθόδους αξιολόγησης, αν και ο οίκος επικαλέστηκε ότι έγινε κατάχρηση των κανόνων της από συγκεκριμένους υπαλλήλους. Ωστόσο, η επιτροπή έχει αρχίσει να «ξεσκονίζει» τις πρακτικές αξιολόγησης του οίκου από την εποχή της κρίσης των subprime δανείων εστιάζοντας στην ανεπάρκεια των μεθόδων αξιολόγησης.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το δικαστήριο της Καλιφόρνια έδωσε έγκριση στο συνταξιοδοτικό fund CalPERS να προχωρήσει τη δικαστική διαμάχη έναντι της Moody's, αφού όπως ισχυρίζεται έχασε περίπου 1 δισ. δολάρια εξαιτίας των αξιολογήσεων της.

Σε υψηλό 17 μηνών η Ευρώπη

Σε υψηλό 17 μηνών έφτασαν οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης, όπου και επετεύχθη συμφωνία για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο οποίος θα μπορούσε να διαθέσει έως και 720 δισ. ευρώ στις χώρες που απειλούνται με χρεοκοπία.

Σημειώνεται ότι μετά την υποχώρηση σε χαμηλό 14 μηνών, το ευρωπαϊκό νόμισμα ενισχύθηκε σχεδόν 2% κοντά στα επίπεδα των 1,30 δολαρίων. Ωστόσο, το ευρώ αυτή την ώρα υποχωρεί 0,73% στα 1,2823 δολάρια, ενώ νωρίτερα κατέγραψε την μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 18 μηνών.

Η εν λόγω συμφωνία επετεύχθη μόλις δυο μέρες μετά τη λήξη της χειρότερης εβδομάδας σε διάστημα 18 μηνών για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, καθώς οι ανησυχίες για την ελληνική κρίση και μια πιθανή διάδοσή της σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης δημιούργησαν ένα άνευ προηγούμενου κλίμα πιέσεων στις ευρωαγορές τις προηγούμενες ημέρες. Ο Stoxx 600 που απώλεσε 8,7% την περασμένη εβδομάδα, σήμερα ενισχύθηκε 6,1% στις 251,75 μονάδες.

Επιπλέον, την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αγοράσει κρατικά ομόλογα δίχως να υπάρχουν πολιτικών πιέσεων, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Ο Τρισέ διαβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες θα κάνουν ό,τι χρειάζεται στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς ομολόγων, ωστόσο δεν αποκάλυψε το ποσό που είναι διατεθειμένες να διαθέσουν.

Αμετάβλητο στο 0,5% διατηρεί τα βασικό επιτόκιο η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας, η Bank of England, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που ακολούθησαν τη σημερινή συνεδρίαση. Παράλληλα, παραμένει ως έχει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων συνολικής αξίας 200 δισ. στερλινών.

Κέρδη 18% για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Άλμα 11,5% για την Credit Agricole, 15,2% για τη Barclays, 5,6% για τη BNP Paribas, 13,2% για τη SocGen, 12% για τη Deutsche Bank και τη Lloyds, 5,3% για την Credit Suisse και την UBS.

«Ράλι» 21% για την Allied Irish Banks. Στο +21% βρέθηκε η Santader, ενώ στo +18% η Dexia. «Άλμα» 7,8% για τη HSBC Holdings. Στο 20% βρέθηκε η Bank of Ireland.

Ανοδικά κινήθηκε και ο κλάδος των μεταλλουργιών, με την Rio Tinto να ενισχύθηκε κατά 6,1% και τη Xstrata κατά 8,6%. Στο +6,5% η BHP Billiton.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.