ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Περιορισμένης έκτασης διόρθωση στο ΧΑ - Κατοχύρωση κερδών στην Ευρώπη - Πτωτικά τα παράγωγα στη Wall

11:37 - 11 Μαϊ 2010 | Σχόλια Αγοράς
(upd) Μπορούν και απορροφούν τις ρευστοποιήσεις οι αγοραστές στο ΧΑ και δείχνουν πως μετά τα μεγάλα χθεσινά κέρδη η αγορά μπορεί να αντέξει και να μην δείξει πως η άνοδος ήταν ένα ακόμα πυροτέχνημα. Αν και ο γενικός δείκτης βρέθηκε να χάνει μέχρι και 1,39% τώρα υποχωρεί οριακά κατά 0,15%. Στο επίκεντρο βρίσκονται φυσικά οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου.

Πληροφορίες από το εξωτερικό αναφέρουν πως η Ελλάδα θα ζητήσει άμεσα να λάβει 20 δισ. ευρώ από την Τρόικα για να καλύψει τις ανάγκες της, ενώ η πορεία των spreads έχει επιστρέψει στο προσκήνιο. Μετά τη σημαντική υποχώρηση χθες που άγγιξε το 50% για το δεκαετές σήμερα ενισχύεται στις 495 μονάδες βάσης αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερα από τις 950 μ.β. που ήταν την Παρασκευή. 

Μικρές απώλειες καταγράφει η Εθνική Τράπεζα αλλά και οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές και δεν ξεπερνούν το 2%. Κέρδη 3,5% καταγράφει η Coca Cola και λίγο πάνω από 1% ενισχύεται ο ΟΠΑΠ. Στηρίζει και η Τιτάν και η Motor Oil.

Συνολικά 32 μετοχές ενισχύονται και 61 υποχωρούν. Στην ειδησεογραφία της ημέρας ξεχωρίζει από την περιφέρεια η δημόσια πρόταση των βασικών μετόχων της Informer που απορρέει από την πρόσφατη αγορά ποσοστού από την Proton Bank. Όπως φαίνεται η Informer θα είναι μία ακόμα εταιρεία που θα αποχωρήσει από το ΧΑ.

Αναλυτές αναφορικά με την πορεία του ΧΑ σημειώνουν πως η τάση θα φανεί στις 1.910 μονάδες και μέχρι τότε δεν αλλάζει η τάση. Θέλουν ωστόσο διόρθωση με χαμηλό όγκο προκειμένου να πειστούν ότι η χθεσινή άνοδος έχει συνέχεια.

Κατοχυρώνει τα κέρδη η Ευρώπη - Πτωτικά τα παράγωγα στη Wall

Κατοχυρώνουν τα κέρδη τους οι κυριότεροι δείκτες στις ευρωαγορές , μετά το χθεσινό ράλι στον απόηχο της συμφωνίας για τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης. Ωστόσο, «βαρίδι» στις αγορές δημιουργούν και οι ανησυχίες για μη εφαρμογή του, αλλά και η αύξηση του πληθωρισμού στην Κίνα σε υψηλά 18 μηνών. Απώλειες καταγράφουν τα αμερικανικά παράγωγα.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 1,68% στις 5.297 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 0,99% στις 5.958 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC σημειώνει πτώση 1,85% στις 3.651 μονάδες.  Στο -3,82% ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία, στο -2,2% ο δείκτης PSI 20 στην Πορτογαλία.

Απώλειες 1,6% καταγράφει ο Stoxx 600, μετά το υψηλό 17 μηνών που «άγγιξε» κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.

Υπό πίεση βρίσκεται ο κλάδος των μεταλλευμάτων, με τη Xstrata και τη BHP Billiton να καταγράφουν απώλειες 3% και 2,2%, αντίστοιχα. Στο -2,7% κινείται η Rio Tinto, καθώς η τιμή του χαλκού υποχωρεί κατά 1,7%.

Κατοχυρώνει τα κέρδη της και η Banco Santander, η οποία μετά το χθεσινό άλμα του 23% χάνει 4,4%. Πτωτικά κινείται και η Barclays, η οποία βρίσκεται στο -3,8%, ενώ «βουτιά» 7,8% καταγράφει η Allied Irish Banks.

Πτώση 1,6% για τη Deutsche Boerse, μετά τα αποθαρρυντικά αποτελέσματά της το α΄τρίμηνο, ενώ ταυτόχρονα εμφάνισε δαπάνες 27,8 εκατ. ευρώ, λόγω περικοπών στις θέσεις εργασίας.

Απώλειες 6,4% καταγράφει η Solarworld, μετά την ανακοίνωση των αποθαρρυντικών αποτελεσμάτων της.

«Άλμα» 8,9% καταγράφει η Portugal Telecom, η οποία απέρριψε την προσφορά της Telefonica για εξαγορά του 50% που κατέχει στη Brasilcel.

Με κέρδη 1,3% κινείται η Deutsche Post, καθώς τα αποτελέσματα του α΄τριμήνου ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, αύξηση 2,3% κατέγραψε η μεταποιητική παραγωγή στη Μ. Βρετανία κατά το μήνα Μάρτιο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας. Σε ετήσια βάση, η μεταποιητική παραγωγή ανήλθε κατά 3,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 0,5% σε μηνιαία βάση.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:05 - 11 Μαϊ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.