ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βουτιά πάνω από 2% σε Wall και Ευρώπη

23:01 - 14 Μαϊ 2010 | Σχόλια Αγοράς
Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι δείκτες στη Wall, καθώς ο Dow Jones υποχώρησε 1,5% στις 10.621 μονάδες, ο S&P 500 έχασε 1,9% στις 1.135 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημείωσε πτώση 2% στις 2.346 μονάδες. Ίδια η εικόνα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αφού στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε 3,14% στις 5.262,85 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC έχασε 4,59% στις 3.560,36 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX σημείωσε απώλειες 3,12% στις 6.056,71 μονάδες.

«Βουτιά» σημείωσε η Wall

Σημαντικές ρευστοποιήσεις καταγράφτηκαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στους κυριότερους δείκτες στην αμερικανική αγορά, με τις ανησυχίες για την ευρωπαϊκή δημοσιονομική κρίση να εντείνονται και να επισκιάζουν τα ενθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ. «Βαρίδι» στην αγορά αποτέλεσε η πτώση του ευρώ σε χαμηλό 17 μηνών.

Σε επίπεδο εβδομάδας, οι αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν με μεικτά πρόσημα, ενώ τη μεγαλύτερη αρνητική επίδραση από τα προβλήματα της Ευρώπης φαίνεται να την είχε ο Dow. Πιο συγκεκριμένα, Ο Dow Jones έκλεισε την εβδομάδα με απώλειες 1,1%, ενώ ο S&P 500 και ο Nasdaq έκλεισαν με κέρδη 2,3% και 3,6% αντίστοιχα.

Πτωτικά κατά 1,7% κινήθηκε η Bank of America, 1,2% η Wells Fargo, 2.9% η Citigroup και 2,3% η JPMorgan Chase, στον απόηχο της προκαταρκτικής ποινικής έρευνας που διεξάγει η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία των ΗΠΑ, για το ενδεχόμενο οκτώ μεγάλες τράπεζες να έχουν παραπλανήσει τους πελάτες τους, στους οποίους διέθεταν δομημένα ομόλογα που βασίζονταν σε στεγαστικά δάνεια.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων Wall Street Journal και Financial Times, η Εισαγγελία συνεργάζεται πολύ στενά με την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), για την υπόθεση αυτή και έχει ζητήσει από τις τράπεζες να αποστείλουν έως τις 27 Μαΐου έγγραφα και υλικό από την ηλεκτρονική αλληλογραφία τους.

Απώλειες 10% για τη Visa και 8,2% για τη Mastercard, μετά την έγκριση των ορίων στις επιπλέον χρεώσεις από την αμερικανική Γερουσία για τις πιστωτικές κάρτες.

Στο -1,8% βρέθηκε η J.C. Penney, η οποία προέβλεψε κέρδη κατώτερα των εκτιμήσεων για το 2010.

Υπό πίεση και ο τεχνολογικός κλάδος, με απώλειες 2,4% κινήθηκε η Intel και 2,8% η Hewlett-Packard, ενώ στο -1,5% βρέθηκε η Cisco Systems.

Ανέκαμψε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ το Μάιο, μετά την υποχώρηση του προηγούμενου μήνα. Σύμφωνα με έρευνα που διεξάγει το University of Michigan σε συνεργασία με το Reuters, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ανήλθε στις 73,3 μονάδες το Μάιο, από 72,2 μονάδες τον Απρίλιο. Οι προβλέψεις των οικονομολόγων τοποθετούσαν την άνοδο στις 73,5 μονάδες.

Αύξηση κατά 0,8% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ κατά το μήνα Απρίλιο, σε μηνιαία βάση, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή παρουσίασε αύξηση κατά 5,2%.

Παράλληλα, η μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε κατά 1%, σημειώνοντας άνοδο για δεύτερο διαδοχικό μήνα, χάρη στην αυξημένη παραγωγή στους περισσότερους τομείς. Ωστόσο, στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας η παραγωγή μειώθηκε κατά 1,3% λόγω της ήπιας, για την εποχή, θερμοκρασίας.

Για έβδομο διαδοχικό μήνα παρουσίασαν αύξηση οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ το μήνα Απρίλιο, χάρη στις ισχυρές πωλήσεις στα καταστήματα hardware και στα κέντρα κηπουρικής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,4% στα 366,4 δισ. δολάρια τον Απρίλιο. Οι πωλήσεις αυτοκινήτων ενισχύθηκαν κατά 0,5%.  Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μικρότερη άνοδο, της τάξης του 0,2%. Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν σημαντική αύξηση κατά 8,8%.

«Βαθύ κόκκινο» στην Ευρώπη

Με σοβαρές απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον τραπεζικό κλάδο να αναδεικνύεται ο αρνητικός πρωταγωνιστής, εξαιτίας των ανησυχιών των επενδυτών για τη δημοσιονομική κρίση στην Ευρώπη.

Απώλειες 3% στις 249,58 μονάδες για τον πανευρωπαϊκό Stoxx Europe 600. Ο δείκτης «μέτρησε» εβδομαδιαίες απώλειες της τάξης του 7,5%.

Παρόλο που οι ευρωπαϊκοί δείκτες σημείωσαν τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις με μεγάλες απώλειες, σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισαν με κέρδη, και μάλιστα πολύ ισχυρά. Πιο συγκεκριμένα, στηριζόμενοι περισσότερο στις πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας, ο FTSE 100 κέρδισε στην εβδομάδα 2,9%, ο DAX περίπου 6% και ο CAC 3,9%.

Έντονες πιέσεις στον τραπεζικό ο οποίος συνολικά έκλεισε με απώλειες 3,4%. Απώλειες 6,3% για τη Societe Generale και 6,6% για τη Santander. Στο -4,9% βρέθηκε η BBVA, στο 8,2% η Intesa Sanpaolo και στο -3,6% η Barclays. Σημειώνεται ότι η Credit Suisse αναμένει ο τραπεζικός κλάδος να εμφανίσει μειωμένα κέρδη κατά 37%.

Απώλειες 5,4% για τη Rio Tinto και 4% για τη BHP Billiton, στον απόηχο της υποχώρησης του χαλκού κατά 2,4%.

Απώλειες 1% για την Iberia. Στα 52 εκατ. ευρώ (65,1 εκατ. δολάρια) υποχώρησαν κατά το πρώτο τρίμηνο χρήσης του τρέχοντος έτους οι καθαρές ζημιές του ισπανικού αερομεταφορέα, από 92,6 εκατ. ευρώ πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν τις ζημιές στα 51,3 εκατ. ευρώ.

Πτώση 6,8% για τη Sony, η οποία προέβλεψε κατώτερα των αναμενόμενων κέρδη για το έτος χρήσης. «Βουτιά» 3,5% για τη Saras, μετά τις ζημιές που εμφάνισε το α΄τρίμηνο.

Απώλειες 2,6% για τη BP, στον απόηχο της διαρροής πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού. Σημειώνεται ότι το πετρέλαιο που χάνεται κάθε μέρα αντιστοιχεί σε 70.000 βαρέλια την ημέρα, από 5.000 βαρέλια που έκαναν λόγο οι αναλυτές.

Κέρδη 4% για την EADS. Κατά 39% υποχώρησαν κατά το πρώτο τρίμηνο χρήσης τα καθαρά κέρδη του ομίλου, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 103 εκατ. ευρώ, έναντι 170 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Αρνητικό δομικό πληθωρισμό κατέγραψε το μήνα Απρίλιο η Ισπανία, ο οποίος διαμορφώθηκε -0,1% σε ετήσια βάση, έναντι 0,2% το μήνα Μάρτιο. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά από το 1986 που ο δομικός πληθωρισμός στην Ισπανία εμφανίζει αρνητικό πρόσημο. Ο βασικός πληθωρισμός  ανήλθε στο 1,5% από 1,4% κατά το μήνα Απρίλιο.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:18 - 14 Μαϊ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.