ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Όπισθεν ολοταχώς...- Ανοδoς στις ευρωαγορές - Σταθεροποιητικά τα παράγωγα στη Wall

11:55 - 17 Μαϊ 2010 | Σχόλια Αγοράς
(upd) Ελληνικό φαινόμενο η διόρθωση στο Χ.Α., καθώς οι διεθνείς αγορές δείχνουν να ανακάμπτουν και πάλι, ή τέλος πάντων φαίνεται ότι ανακόπτεται το κύμα των ρευστοποιήσεων. Στο Χ.Α., οι απώλειες είναι μεγάλες και ξεπερνούν το 2%, με το γενικό δείκτη να κινείται στα επίπεδα των 1.620 μονάδων και πλέον οι στηρίξεις βγαίνουν χαμηλότερα, δηλαδή στην περιοχή των 1.450 μονάδων, όσο ήταν ταα περσινά χαμηλά.
Οι συναλλαγές κινούνται στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο διάστημα, κοντά στα 45 εκατ. ευρώ. Λόγω Ελλάδας, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, πλήττεται το ευρώ, που πλέον κινείται στα επίπεδα του 1,22, σημειώνοντας χαμηλά τεσσάρων ετών. Οι αγορές δεν κάμπτονται ούτε με την εκταμίευση των 14άρων δις. ευρώ παροχής βοήθειας προς στην Ελλάδα, κάτι που αναμένεται να γίνει αύριο. Υπάρχει προφανώς, απόφαση για έξοδο από τη χώρα, καθώς φαίνεται ότι κλονίζονται παραδοσιακές θέσεις. Στο μεσοδιάστημα, σύμφωνα με την αγορά, δεν θα πρέπει να αποκλειστούν σενάρια, νέας υποβάθμισης από μεγάλους αξιολογικούς οίκους. Επιπρόσθετα, η μεταβλητότητα αναμένεται να κορυφωθεί εν αναμονή των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου. Δεν υπάρχει χαρτί του 20άρη που να έχει θετικό πρόσημο. Μεγάλες είναι οι απώλειες για τον Τιτάνα, πάνω από 4%, την Πειραιώς 4%, Τ.Τ. 3,13%, ΕΤΕ 3,33%, Eurobank 3,13% και Alpha 2,7%.

Ανοδικές τάσεις στις ευρωαγορές - Σταθεροποιητικά τα παράγωγα στη Wall 

Με σημαντικά κέρδη κινούνται κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της εβδομάδας οι κυριότεροι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές, σε μία προσπάθεια να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα, με τους επενδυτές να εκτιμούν ότι η οικονομία της Ευρώπης θα αντέξει τα μέτρα της Κομισιόν για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στην περιοχή. Σταθεροποιητικά κινούνται τα αμερικανικά παράγωγα.

Σημειώνεται ότι σε λίγες ώρες ξεκινούν οι συνεδριάσεις Eurogroup και Ecofin. Το χορό των κερδών «σέρνουν» οι τράπεζες και οι παραγωγοί πετρελαίου.

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 ενισχύεται 1,01% στις 5.316,00 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κερδίζει 1,10% στις 6.123,55 μονάδες και στο Παρίσι ο δείκτης CAC-40 σημειώνει κέρδη 0,65% στις 3.583,40 μονάδες. Στο +1,21% ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία και στο +0,07% ο δείκτης PSI 20 στην Πορτογαλία.

Με κέρδη 0,8% κινείται ο δείκτης Stoxx Europe 600.

Να σημειωθεί ότι η περασμένη εβδομάδα ήταν μια από τις χειρότερες για τις ευρωπαϊκές αγορές, με τις απώλειες σε εβδομαδιαία βάση να ανέρχονται σε 4,8%.

Σε ελεύθερη πτώση σήμερα το κοινό νόμισμα που νωρίτερα έφτασε να υποχωρεί έως τα 1,2234 δολάρια, ήτοι το χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα 4 ετών. Αυτή την ώρα διαπραγματεύεται πέριξ των 1,2280 δολαρίων.

Κέρδη 2,6% για τη BP, μετά τα πρώτα στοιχεία ότι η εταιρεία αρχίζει να ελέγχει την τεράστια πετρελαιοκηλίδα στον κόλπο του Μεξικού. Άνοδος 1% για τη Shell, μετά την αναβάθμιση της σύστασης της μετοχής της σε «overweight» από «neutral» από τη  J.P. Morgan.

Κατά 1,4% ενισχύεται ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος. Στο +7,4% βρίσκεται η Banco Popolare, μετά την ανακοίνωση για κέρδη ύψους 77,1 εκατ. ευρώ, τα οποία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για κέρδη 45,8 εκατ. ευρώ. Στο +3,07% η Credit Suisse.

Ανοδικά κατά 2,2% κινείται η Vodafone, καθώς η Vodafone Egypt Telecommunications αναμένει ο αριθμός των συνδρομητών να αυξηθεί κατά 15% μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ανοδικά κατά 2,5% κινείται η Telefonica, ύστερα από τη σύσταση «αγοράς» της μετοχής της από τη Citigroup.

Απώλειες 7,7% για τη Man Group. Στην εξαγορά της GLG Partners αντί τιμήματος 1,6 δισ. δολαρίων συμφώνησε να προχωρήσει η εταιρεία, σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν γνωστές σήμερα Δευτέρα.

 


Τελευταία τροποποίηση στις 14:10 - 17 Μαϊ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.