ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συγκρατημένη αντίδραση στο Χ.Α. - Τριήμερο ανοδικό σερί για την Ευρώπη - Στα 1,2420 δολάρια το ευρώ

11:59 - 28 Μαϊ 2010 | Σχόλια Αγοράς
Επαναφορά πάνω από τις 1.605 μονάδες, με τους αναλυτές να υποστηρίζουν ότι τα άσχημα αποτελέσματα πρώτου 3μήνου ήταν σε μεγάλο βαθμό ενσωματωμένα στις αποτιμήσεις.
Κέρδη 1,72% για το γενικό δείκτη, με το ενδιαφέρον και την προσοχή της αγοράς να εστιάζονται στον τραπεζικό κλάδο και σε μετοχές που είχαν μείνει πίσω. Ταυτόχρονα, η σημερινή συνεδρίαση, έτσι όπως εξελίσσεται μοιάζει σα να θέλουν οι επενδυτές να αποκαταστήσουν την τάξη και την αδικία σε ένα μεγάλο κομμάτι του ταμπλό. Σε κάθε περίπτωση, σχολιάζουν οι ίδιοι, είναι θεμιτή και καλοδεχούμενη κάθε προσπάθεια απομάκρυνσης της αγοράς από τα κρίσιμα τεχνικά επίπεδα αντίστασης των 1.450 – 1.480 μονάδων. Κέρδη πάνω από 7% για τη MIG και άνω του 3% για τον Τιτάνα και τα ΕΛΠΕ. Οι τρεις προαναφερόμενες δέχθηκαν πλήθος εντολών πώλησης το περασμένο διάστημα, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των δεικτών της Morgan Stanley. Από εκεί και πέρα, οι αποκρατικοποιήσεις φαίνεται ότι αποτελούν ένα ισχυρό play για το Χ.Α. Η ΔΕΗ ενισχύεται πάνω από 3%, όπως και ο ΟΠΑΠ. Κέρδη και για ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΟΛΘ, ενώ απώλειες καταγράφονται για τον ΟΛΠ. Στις τράπεζες, τα κέρδη τελούν υπό έλεγχο. Δεν παρατηρούνται εξάρσεις και μαζικό ενδιαφέρον και όλα δείχνουν ότι πρόκειται για αντίδραση αντανακλαστικού χαρακτήρα. Πάνω από 2% ενισχύονται Εθνική, Eurobank και πάνω από 1% η Alpha. Οι συναλλαγές διαμορφώνονται κοντά στα 40 εκατ. ευρώ.

Τριήμερο ανοδικό σερί για την Ευρώπη - Στα 1,2420 δολάρια το ευρώ

Άνοδο για τρίτη συνεχή ημέρα σημειώνουν στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά ταμπλό, διευρύνοντας τα κέρδη των προηγούμενων συνεδριάσεων και παίρνοντας ώθηση από τα θετικά πρόσημα που καταγράφηκαν τόσο στους αμερικανικούς δείκτες χθες, όσο και στα ασιατικά χρηματιστήρια νωρίτερα. Τα χθεσινά μαντάτα από την Κίνα για τη στάση της απέναντι στα ευρωπαϊκά ομόλογα δημιούργησαν κλίμα αισιοδοξίας στα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο.

Ωστόσο, σήμερα τα ευρωπαϊκά κέρδη χαρακτηρίζονται ήπια, μετά το ράλι της Πέμπτης. Στα 1,2420 δολάρια διαπραγματεύεται το ενιαίο νόμισμα. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύεται 0,4%, μετά το χθεσινό του κλείσιμο στο +3% και το κλείσιμο της Τετάρτης στο +2,4%. Σε εβδομαδιαία βάση ο δείκτης εμφανίζει κέρδη της τάξης του 3,3%, ενώ οι μηνιαίες απώλειες περιορίζονται στο 5,8%.

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,52% στις 5.222 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κερδίζει 0,39% στις 5.960 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC σημειώνει κέρδη 0,36% στις 3.537 μονάδες.

Ανοδικά κινείται την Παρασκευή ο μεταλλουργικός κλάδος. Στο +1,3% η Rio Tinto και η Vedanta Resources.

Κέρδη 1,9% για τη Unilever, μετά την αναβάθμιση της σύστασης της μετοχής της σε buy από neutral από τη UBS.

Κατά 0,7% ενισχύεται η Marks and Spencer, μετά την αναβάθμιση της σύστασης της μετοχής της σε buy από neutral από τη UBS, επίσης.

Στον αντίποδα, απώλειες κατά 0,9% καταγράφει η Shell. Σε συμφωνία για την εξαγορά μεγάλου μέρους των περιουσιακών στοιχείων της East Resources, έναντι τιμήματος ύψους 4,7 δισ. δολαρίων κατέληξε ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου επί ευρωπαϊκού εδάφους, σε μια προσπάθεια να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, το αντίτιμο της εξαγοράς θα καταβληθεί σε μετρητά. Η East Resources κατέχει και λειτουργεί περισσότερες από 2.500 πηγές πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Νέα Υόρκη, την Πενσυλβάνια, τη Δυτική Βιρτζίνια και το Κολοράντο, ενώ υλοποιεί και προγράμματα άντλησης στο Γουαϊόμινγκ.

Κατά 1,8% αυξήθηκαν σε ετήσια βάση οι τιμές καταναλωτή στην Ισπανία το Μάιο, έναντι αύξησης της τάξης του 1,6% τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Να σημειωθεί ότι οι τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση των τιμών καταναλωτή τον Απρίλιο κατά 1,6%.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:08 - 28 Μαϊ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.