ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεν τα κατάφερε η Ευρώπη - Βαρίδι η Ισπανία στη Wall - Χ.Α.: Για κλάματα - Πτώση 1,57% στην εβδομάδα

19:03 - 28 Μαϊ 2010 | Σχόλια Αγοράς
(upd) Απογοητευτική εικόνα παρουσιάζουν στο τέλος της εβδομάδας τόσο οι διεθνείς όσο και η εγχώρια αγορά. Οι ευρωαγορές δεν κράτησαν τα κέρδη τους, μετά τα αποθαρρυντικά στοιχεία στον κλάδο της μεταποίησης και την καταναλωτική δαπάνη στις ΗΠΑ, αλλά και τη νέα βουτιά του ευρώ. Ο FTSE 100 έκλεισε στο -0,13% στις 5.188 μονάδες. Στο Παρίσι ο CAC σημείωσε απώλειες 0,29% στις 3.515 μονάδες, αλλά στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε οριακά πάνω στο +0,15% στις 5.946 μονάδες. Διευρύνονται οι απώλειες στη Wall, μετά την υποβάθμιση της Ισπανίας από τη Fitch. Με εβδομαδιαία πτώση της τάξης του 1,57% έκλεισε το Χ.Α.

Στα 1,2374 δολάρια διαπραγματεύεται το ενιαίο νόμισμα, σημειώνοντας απώλειες έναντι κερδών κατά τις πρωϊνές ώρες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχώρησε 0,3%, μετά το χθεσινό του κλείσιμο στο +3% και το κλείσιμο της Τετάρτης στο +2,4%. Σε εβδομαδιαία βάση ο δείκτης εμφανίζει κέρδη της τάξης του 3,3%, ενώ οι μηνιαίες απώλειες περιορίζονται στο 5,8%.

Στο +1,77% η Rio Tinto και στο +0,52% η Vedanta Resources. Κέρδη 1,8% για τη Unilever, μετά την αναβάθμιση της σύστασης της μετοχής της σε buy από neutral από τη UBS.

Κατά 2,5% ενισχύθηκε η Marks and Spencer, μετά την αναβάθμιση της σύστασης της μετοχής της σε buy από neutral από τη UBS.

«Άλμα» 10,7% για τη Prudential, εν μέσω δημοσιευμάτων για αντίθεση των μετόχων στην εξαγορά της ασιατικής μονάδας της  AIG, AIA, έναντι 35,5 δισ. δολαρίων.

Κέρδη ύψους 0,11% καταγράφει η Shell, η οποία προχώρησε σε συμφωνία για την εξαγορά μεγάλου μέρους των περιουσιακών στοιχείων της East Resources, έναντι τιμήματος ύψους 4,7 δισ. δολαρίων, σε μια προσπάθεια να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, στο -4,5% έκλεισε η BP, καθώς ανακοίνωσε πως θα χρειαστεί 24 με 48 ώρες επιπλέον για να ολοκληρώσει την «top kill» επιχείρηση στον Κόλπο του Μεξικού. Στο -0,26% και η Total.

Κατά 1,8% αυξήθηκαν σε ετήσια βάση οι τιμές καταναλωτή στην Ισπανία το Μάιο, έναντι αύξησης της τάξης του 1,6% τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Να σημειωθεί ότι οι τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση των τιμών καταναλωτή τον Απρίλιο κατά 1,6%.

Απώλειες στη Wall

Διευρύνουν τις απώλειες τους οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας από τη Fitch, σε ΑΑ+ από ΑΑΑ, καθώς 'βουτιά' σημειώνουν οι μετοχές των ισπανικών εταιρειών. Ακόμη, αποθαρρυντικά λειτούργησαν οι απειλές ανάμεσα σε Βόρεια και Νότια Κορέα που συνεχίζονται και την ένταση να κλιμακώνεται, αλλά και  μετά τα απογοητευτικά στοιχεία στον κλάδο της μεταποίησης και την καταναλωτική δαπάνη.  Η καταναλωτική εμπιστοσύνη δεν κατάφερε να ανατρέψει το κλίμα.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones υποχωρεί 1,38% στις 10.118 μονάδες, ο Nasdaq χάνει 1,28% στις 2.248 μονάδες και ο S&P 500 σημειώνει πτώση 1,35% στις 1.088 μονάδες.

Υποχωρούν οι μετοχές των ισπανικών εταιρειών. Πτώση 2,3% για την Banco Santander  και 2,73% για την Banco Bilbao Vizcaya Argentaria.

Η Telefonica υποχωρεί κατά 1,84και η Repsol κατά 2,20%.

Πτώση και στον ενεργειακό κλάδο, με οδηγό τις Baker Hughes Inc., Halliburton Co., Transocean Ltd. και Schlumberger Ltd. που υποχώρησαν τουλάχιστον 3,7% έκαστη.

Στο -1,3% η Apple, καθώς οι καταναλωτές δεν κατάφεραν να πάρουν στα χέρια τους το iPad, το οποίο κυκλοφόρησε εκτός ΗΠΑ. Επιπλέον, αύξησε την τιμή – στόχου για της μετοχή της η Bank of America/Merrill Lynch.

Πτώση 1,3% για τη Walt Disney. Στο -1,2% βρίσκεται η Cisco και 0,7% η Chevron.

Με κέρδη 0,7% κινείται η Procter & Gamble και 0,2% η McDonald's.

Ανοδο 0,4% κατέγραψαν τα προσωπικά εισοδήματα στις ΗΠΑ κατά το μήνα Απρίλιο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, η προσωπική κατανάλωση παρέμεινε αμετάβλητη, κατώτερο των εκτιμήσεων των αναλυτών, ενώ το ποσοστό της προσωπικής αποταμίευσης ανήλθε κατά 3,6%.

"Έπεσε" από τα υψηλά πενταετίας ο δείκτης μεταποίησης Chicago PMI κατά το μήνα Μάιο. Αναλυτικά, ο δείκτης υποχώρησε στις 59,7 μονάδες από 63,8 μονάδες κατά τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν μικρότερη πτώση.

Βελτίωση παρουσίασε το καταναλωτικό κλίμα το Μάιο στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Reuters/Michigan ανήλθε στις 73,6 μονάδες, από 72,2 τον Απρίλιο. Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για άνοδο στις 73,4 μονάδες.

Συνεχίζεται η πτώση στο Χ.Α.

Απογοητευτική η πορεία της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς. Οι 1.600 μονάδες μοιάζουν με εμπόδιο ανυπέρβλητο. Για τρίτη φορά μέσα σε μία εβδομάδα επιχειρήθηκε η διάσπαση των επιπέδων αυτών και κατέστη ανέφικτο.

Σαν να είναι συνεννοημένοι  οι πωλητές να πατούν τη σκανδάλη των ρευστοποιήσεων όταν ο γενικός δείκτης κινείται προς στις 1.600 μονάδες. Οι απώλειες την Παρασκευή ήταν οριακές, κατά 0,52%, στις 1.570,22 μονάδες, αλλά στην εβδομάδα ήταν μεγαλύτερες κατά 1,57%. Η σπέκουλα για χρεοκοπία της χώρας και αναδιάρθρωση των χρεών εντός τριετίας (σ.σ. σύμφωνα με την WSJ) και τα άσχημα εταιρικά αποτελέσματα του πρώτου 3μήνου ακυρώνουν οποιαδήποτε απόπειρα εκδήλωσης αγορών. Αυτό άλλωστε προκύπτει από τον ημερήσιο τζίρο που παρέμεινε υποτονικός, διαμορφούμενος μόλις στα 133 εκατ. ευρώ. Ενδιαφέρον υπήρξε για μία ακόμα μέρα για μετοχές που ελέγχονται από το Δημόσιο, αλλά η μεταβλητότητα ήταν μεγάλη. Κέρδη 2,73% για τη ΔΕΗ, 1,92% για τον ΟΤΕ, 3,95% για τον ΟΛΘ και σημαντικά κέρδη για ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:19 - 28 Μαϊ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.