ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στηρίζει τις αποκρατικοποιήσεις το Χ.Α. - Πάνω από 2% τα κέρδη στη Wall- Σταθεροποιητικά η Ευρώπη

17:51 - 02 Ιουν 2010 | Σχόλια Αγοράς
(upd 2) Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι δείκτες στη Wall, αφού ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 2,25% στις 10.250 μονάδες, ο S&P 500 κέρδισε 2,59% στις 1.098 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημείωσε κέρδη 2,64% στις 2.281 μονάδες. Με οριακές απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, ανατρέποντας την αρνητική εικόνα της συνεδρίασης, καθώς στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε 0,23% στις 5.151,32 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX σταθεροποιήθηκε στις 5.981,2 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC σημείωσε πτώση 0,05% στις 3.501,5 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ έκλεισε με κέρδη 0,67% στις 1.537,82 μονάδες.

Κέρδη στη Wall

Ράλι σημείωσαν οι αμερικανικοί δείκτες σήμερα, μετά από δύο διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις, καθώς τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την αγορά κατοικιών και αυτοκινήτου, καθησύχασαν επενδυτές σχετικά τη δημοσιονομική κρίση  στην Ευρώπη. Επιπλέον, ιδιαίτερο βάρος στην επενδυτική δραστηριότητα είχε και η εικόνα των χαμηλών τριμήνου που έχουν βρεθεί οι τιμές των αμερικανικών μετοχών, μετά το τελευταίο sell-off, καθώς θεωρούνται ευκαιρίες τοποθέτησης.

Με κέρδη 0,15% κινήθηκε η AT&T, καθώς η εταιρεία πρόκειται να μειώσει τις χρεώσεις της στο ασύρματο δίκτυό της.

Κέρδη 3,3% και στον ενεργειακό κλάδο, καθώς άνοδο 12% σημείωσε η Halliburton, 5,7% η Smith International, 8,1% η Schlumberger και 4,7% η Anadarko Petroleum.

Με κέρδη 10% κινήθηκε η Amgen, καθώς οι αμερικανικές αρχές έδωσαν το «πράσινο φως» για την κυκλοφορία του Prolia.

Στο +4,8% βρέθηκε η Joy Global, μετά την αύξηση της σύστασης της σε “buy” από “neutral” προηγουμένως, από την Goldman Sachs Group. Στο +2,8% και η Monsanto καθώς συμπεριελήφθηκε στη λίστα της αγοράς από την Goldman Sachs.

Απώλειες 7,2% για τη Collective Brands, η οποία εμφάνισε κατώτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα.

Σημαντικά κέρδη και για τη Ford, μετά την άνοδο των πωλήσεων της το Μάιο κατά 22%, προς θετική διάψευση των αναλυτών που ανάμεναν το ποσοστό να διαμορφωθεί στο 16%.

Οι πωλήσεις της General Motors αυξήθηκαν 17% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα ενώ η Chrysler “κέρδισε” 33% και η Nissan αύξησε τις πωλήσεις της κατά 24%.

Όπως ανέφεραν οι εταιρείες, περιμένουν τις πωλήσεις σε ετήσια βάση τον Μάιο να φτάσουν τα 11,4 εκατομμύρια αρκετά πάνω από το ιστορικό χαμηλό 27 χρόνων που σημειώθηκε το 2009 στα 10,4 εκατομμύρια.

Κατά 6% αυξήθηκαν οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών τον Απρίλιο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η National Association of Realtors. Ειδικότερα, ο σχετικός δείκτης αυξήθηκε κατά 6% σε μηνιαία βάση, από άνοδο 7,1% το Μάρτιο (αναθεωρημένα στοιχεία). Σε ετήσια βάση, ο δείκτης βελτιώθηκε κατά 22%.

Οριακές απώλειες για την Ευρώπη

Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές, περιορίζοντας τις απώλειες που σημείωναν στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης. Οι πιέσεις που άσκησαν η διεύρυνση της απαγόρευσης του naked short selling από το τη Γερμανία και ο ενεργειακός κλάδος αντισταθμίστηκαν από την καλή εικόνα που παρουσίασαν σήμερα οι εταιρείες τροφίμων και περίθαλψης.

Η αποτυχία του ομίλου BP να σταματήσει τη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού έχει στοιχίσει στη μετοχή το 35% της αξίας της από την ημέρα που σημειώθηκε το ατύχημα. Μόλις χθες η μετοχή βρέθηκε να χάνει 15%.

Με κέρδη 0,1% στις 245,45 μονάδες έκλεισε τελικά ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κι ενώ και στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις σημείωσε οριακά κέρδη. Στα 1,2221 δολάρια διαπραγματεύεται αυτή την ώρα το κοινό νόμισμα, μόλις μια ημέρα μετά τη νέα διολίσθησή του κάτω από τα 1,22 δολάρια και στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα 4 ετών.

Εγκρίθηκε σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας το νομοσχέδιο για την απαγόρευση των ακάλυπτων ανοιχτών πωλήσεων (naked short selling) όλων των μετοχών και των παραγώγων για το ευρώ που δεν αποσκοπούν στην αντιστάθμιση των συναλλαγματικού κινδύνου, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικότερα, για τα παράγωγα, μετά από τις επικρίσεις ότι δεν είναι πάντα σαφές αν αποσκοπούν στην αντιστάθμιση κινδύνου, την απαγόρευση τους αποφασίζει και ορίζει με διάταγμα η κυβέρνηση ,σε περίπτωση κρίσης.

Σημειώνεται ότι το παρόν νομοσχέδιο αποτελεί συνέχεια της απόφασης της γερμανικής κυβέρνησης να απαγορεύσει το naked short selling στις μετοχές των 10 μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και στα CDS των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης από τις 19 Μαΐου.

Στο -1,8% κινήθηκε η BP, με φόντο την έρευνα που ξεκίνησε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με τη διαρροή πετρελαίου. Στο -1,5% η Royal Dutch και στο -1% η Total.

Στο -1,69% βρέθηκε η Xstrata και στο -1,78% η Randgold Resources.

Με απώλειες 2,5% κινήθηκε η Prudential, η οποία θα αποσύρει την προσφορά της για την εξαγορά της ασιατικής μονάδας της AIG, AIA.

Κατά 2% υποχώρησε η BHP Billiton και 3,6% η Neste Oil Oyj, μετά την υποβάθμιση της σύστασης της μετοχής της σε “sell” από “neutral” από τη Goldman Sachs.

Ωστόσο, με κέρδη 1,7% κινήθηκε η Portugal Telecom, καθώς η Telefonica αύξησε κατά 14% την προσφορά για την εξαγορά του μεριδίου της εταιρείας στη Vivo Participacoes. Σημειώνεται ότι τώρα η προσφορά διαμορφώνεται στα 6,5 δισ. ευρώ.

Κάμψη κατά 1,84% ή 76.223 σημείωσε ο αριθμός των ατόμων που έλαβαν επίδομα ανεργίας το Μάιο στην Ισπανία, σύμφωνα με στοιχεία που ήρθαν σήμερα στη δημοσιότητα. Μετά την εν λόγω μείωση ο συνολικός αριθμός επιδομάτων ανεργίας διαμορφώθηκε το Μάιο στα 4,066 εκατ. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για το δεύτερο συνεχή μήνα που η πορεία των επιδομάτων ανεργίας στην Ισπανία σημειώνει πτωτικές τάσεις. Τον Απρίλιο ο αριθμός των επιδομάτων είχε υποχωρήσει κατά 0,6%. Σε ετήσια βάση τα επιδόματα ανεργίας του Μαΐου αυξήθηκαν κατά 12,3%.

Στηρίζει τις αποκρατικοποιήσεις το Χ.Α.

Ενδιαφέρον μόνο για τα κρατικόχαρτα στο Χ.Α. Οι ανακοινώσεις από το τους συναρμόδιους υπουργούς προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των επενδυτών, οι οποίοι στράφηκαν στις μετοχές εκείνες που αποτελούν από εδώ και στο εξής τις πολύφερνες νύφες, ενώ υπάρχει στάση αναμονής για τον κατασκευαστικό κλάδο  ενόψει του σχεδιασμού για την επέκταση της Αττικής Οδού και μίας ακόμη γραμμής του Μετρό.

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. δεδομένων και των συνθηκών που επικρατούν την Τετάρτη στο εξωτερικό (BP, απαγόρευση των ακάλυπτων ανοικτών πωλήσεων στη Γερμανία) κινήθηκε σε καλύτερο πλαίσιο. Έκλεισε με κέρδη, όχι όμως, όσο θα περίμενε η αγορά, αλλά τέλος πάντων με το +0,67%, έσπασε το πτωτικό σερί του περασμένου διαστήματος. Με κλείσιμο στις 1.537,82 μονάδες, δεν αλλάζει επί της ουσίας τίποτα, καθώς οι αναλυτές είναι προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο, η αγορά να κινηθεί χαμηλότερα, όσο κρατάει η φημολογία για χρεοκοπία της Ελλάδας.

Κέρδη 4,83% για τον ΟΛΠ, 3,98% για τον ΟΛΘ, 6,08% για την ΕΥΔΑΠ και 7,02% για την ΕΥΑΘ. Νέες απώλειες – από τις τράπεζες- μόνο για την Alpha, που υποχώρησε στα 4,41 ευρώ. Επιχείρηση εξόδου από τα ιστορικά χαμηλά για το Τ.Τ. που ενισχύθηκε 4,14%, στα 2,77 ευρώ, την ΑΤΕ που ενισχύθηκε κατά 3,70%, στο 1,12 ευρώ. Αντίδραση για Βιοχάλκο, Μotor Oil, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τιτάνα. Επαναφορά πάνω από τα 10 για την ΕΤΕ και ανάσα αντίδρασης για την Πειραιώς και τη Eurobank. Οι συναλλαγές κινήθηκαν ελφρώς πάνω από τα 101 εκατ. ευρώ. Τέλος, στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης των βασικών μετόχων στην Informer άλλαξαν χέρια 18 εκατ. τεμάχια, αξίας 76 εκατ. ευρώ, τα οποία πέρασαν από την Merit ΑΧΕΠΕΥ.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:07 - 02 Ιουν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.