ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πτωτικό άνοιγμα για τα παράγωγα- Απώλειες στην Ευρώπη- Μεικτά πρόσημα στην Ασία

09:18 - 10 Ιουν 2010 | Σχόλια Αγοράς
(upd 3) Στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου αποδίδεται η χθεσινή άνοδος του ΧΑ καθώς όπως ανέφερε δεν υπάρχει περίπτωση χρεοκοπίας και η χώρα δε θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους. Όμως παρά τη χθεσινή κίνηση οι αναλυτές παραμένουν απαισιόδοξοι και εκτιμούν πως σήμερα θα δούμε μία μάλλον σταθεροποιητική συνεδρίαση. Ωστόσο το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης επί του δείκτη FTSE 20 άνοιξε με σημαντικές απώλειες λόγω και των απωλειών που καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές.

Η ψυχολογία παραμένει εύθραυστη και η πλειονότητα των επενδυτών τηρεί στάση αναμονής. Έτσι η ρευστότητα στο σύστημα είναι περιορισμένη ενώ στα επίπεδα των 1.500 μονάδων οι τεχνικοί αναλυτές περιμένουν αύξηση του ρυθμού πωλήσεων. 

Marfin
Το κλίμα παραμένει εύθραυστο και οι επενδυτές κάθονται ακόμα στην άκρη περιμένοντας μάλλον το αποτέλεσμα της επίσκεψης του ΔΝΤ τον Ιούνιο. Η αγορά πιθανότατα θα συσσωρεύσει γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών. 

Proton
Σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές αναμένεται να ανοίξουν πτωτικά με τους επενδυτές να εστιάζουν το βλέμμα τους στα στοιχεία για τα επιδόματα ανεργίας και το εμπορικό ισοζύγιο στις ΗΠΑ καθώς και στις ανακοινώσεις για το ύψος των επιτοκίων από ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας (αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητα). Για την εγχώρια αγορά αναμένουμε μία νευρική
συνεδρίαση.

Eurobank
Περιμένουμε η αγορά να διατηρήσει τη μεταβλητότητά της για τις επόμενες μέρες, ενώ σήμερα το ενδιαφέρον εστιάζεται στη συνάντηση της ΕΚΤ και στα σχόλια  που θα γίνουν αναφορικά με την κρίση χρέους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Beta
Η ψυχολογία παραμένει αρνητική και η έλλειψη καταλυτών διατηρεί τους όγκους σε χαμηλά επίπεδα, ενώ κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών δεν μπορούν να αποκλειστούν στις τραπεζικές μετοχές.

Πήγασος
Ανοδικά αναμένεται να κινηθεί στην σημερινή συνεδρίαση ο Γενικό Δείκτης απελευθερωμένος από τα συμπλέγματα της αρνητικής φημολογίας των τελευταίων ημερών (δραχμή, χρεοκοπία, κατάρρευση τραπεζικού συστήματος) με το πρώτο τεχνικό όριο της ανοδικής αντίδρασης να τοποθετείται ελαφρώς υψηλότερα από τις 1.500 μονάδες. Δεν θεωρούμε ότι συντρέχουν λόγοι βεβιασμένων κινήσεων σε επίπεδο αγορών καθώς η αγορά δεν έχει αναπτύξει ακόμα ταχύτητα σε επίπεδο τζίρων και διακυμάνσεων ώστε να θεωρηθεί ότι αλλάζει επίπεδα. Η κάλυψη της περιοχής των 1.400 – 1.550 μονάδων συντελέστηκε με δύο συνεδριάσεις στις οποίες άλλαξαν χέρια σημαντικός αριθμός τεμαχίων γεγονός το οποίο θα δυσκολέψει την άμεση κάλυψη αυτής της ζώνης αφού η προσφορά δεν θα είναι αμελητέα. Δυνατό κλείσιμο πάνω από τις 1.500 μονάδες θα αυξήσει την πιθανότητα τάσεων κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών στην συνεδρίαση της Παρασκευής. Ωστόσο μια θετική εβδομάδα στο αυριανό κλείσιμο με υψηλή εβδομαδιαία απόδοση -έστω και σε αυτά τα επίπεδα τιμών- ενδεχομένως να μεταβάλλει ως προς το θετικότερο την επενδυτική ψυχολογία η οποία ακόμα παραμένει απαισιόδοξη και πολύ επιφυλακτική σε μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες διακρατήσεις. Θεωρούμε ότι τα τρέχοντα επίπεδα τιμών είναι κομβικά σε επίπεδο αποτιμήσεων και οι 1.383 μονάδες μπορούν να αποτελέσουν το τέλος της φετινής πτώσης.

Πειραιώς
Περιμένουμε η αγορά να συνεχίσει να κοιτάζει προς υψηλότερα επίπεδα.

Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Απώλειες καταγράφουν – για τρίτη φορά αυτή την εβδομάδα – οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κι ενώ τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην ανακοίνωση των τελευταίων αποφάσεων τόσο από την πλευρά της ΕΚΤ, όσο και από τη μεριά της Bank of England, αναφορικά με τη διαμόρφωση των βασικών επιτοκίων. «Δεν αναμένονται μεταβολές από τα τρέχοντα επίπεδα», συναινεί η πλειοψηφία των αναλυτών.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί 0,59% στις 5.056 μονάδες, στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο δείκτης DAX χάνει  0,52% στις 5.963 μονάδες και στο Χρηματιστήριο του Παρισιού ο δείκτης CAC σημειώνει απώλειες 0,70%.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Μεικτές τάσεις παρατηρήθηκαν για τους κυριότερους δείκτες στα ασιατικά χρηματιστήρια την Πέμπτη. Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα ενθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία τόσο από την Κίνα όσο και την Ιαπωνία, τα οποία και ενισχύουν έτι περαιτέρω την άποψη ότι η παγκόσμια ανάκαμψη κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος.

Με ταχύτερους ρυθμούς από ότι αναμενόταν «έτρεξε» η οικονομία της Ιαπωνίας κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, καθοδηγούμενη από τη βελτίωση της εικόνας του εξαγωγικού κλάδου και των καταναλωτικών δαπανών. Το ιαπωνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5% σε ετήσια βάση, αντί εκτιμήσεων του προηγούμενου μήνα που έκαναν λόγο για αύξηση κατά 4,9%. Έναντι του προηγούμενου τριμήνου η ιαπωνική οικονομία ενισχύθηκε κατά 1,2%. Να σημειωθεί ότι η ιαπωνική οικονομία εμφανίζει σημάδια ανάπτυξης εδώ και τέσσερα συνεχή τρίμηνα, που έπονται της χειρότερης ύφεσης που γνώρισε η χώρα μεταπολεμικά.

Άλμα 48,5% σημείωσαν οι κινεζικές εξαγωγές το Μάιο, συγκρινόμενες με τα επίπεδα του αντίστοιχου μήνα του προηγούμενου έτους, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση σε διάστημα μεγαλύτερο των έξι ετών, όπως μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Αντίστοιχα οι κινεζικές εξαγωγές, κατά τον ίδιο μήνα, αυξήθηκαν κατά 48,3%. Το εμπορικό έλλειμμα ανήλθε στα 19,53 δισ. δολάρια.

Κέρδη 0,75% για τον Topix στην Ιαπωνία. Ο Nikkei 225 έκλεισε στις 9.542 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 1,10%. Στο +0,49% ο δείκτης Hang Seng στο Xονγκ Κονγκ. Ο CSI 300 στην Κίνα έκλεισε στις 2.759 μονάδες, υποχωρώντας 0,80%.

Το ευρώ ενισχύεται έναντι του γιεν και του δολαρίου, καθώς τα ευχάριστα νέα για την ανάπτυξη των ασιατικών χωρών ενίσχυσαν τη ζήτηση. Το κοινό νόμισμα διαπραγματεύεται στα 1,2033 δολάρια, από 1,1979 δολάρια χθες, ενώ σημειώνει άνοδο κατά 0,4% στα 109,84 γιεν. Στα 74,36 δολάρια το αργό.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:51 - 10 Ιουν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.