ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απώλειες στην Ευρώπη- Σταθεροποιητικά η Ασία

09:26 - 15 Ιουν 2010 | Σχόλια Αγοράς
(upd 2) Η υποβάθμιση της χώρας κατά 4 βαθμίδες από τον οίκο Moody’s θα επηρεάσει σήμερα τη συνεδρίαση του ΧΑ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η υποβάθμιση σε συνδυασμό με τις πέντε συνεχόμενες συνεδριάσεις δημιουργούν τις προϋποθέσεις για κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Από τον τζίρο και την έκταση της διόρθωσης θα εξαρτηθεί η βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς.

Πάντως σκεπτικισμό δημιουργεί η υποβάθμιση καθώς μπορεί να είχε προειδοποιήσει ο οίκος αλλά το χρονικό σημείο που επελέγη δεν μπορεί παρά να προκαλεί συζητήσεις. Από τη μία η ελληνική οικονομία είχε δεχθεί πολλά θετικά σχόλια μέσα σε λίγες ώρες (και ίσως ήταν και τα πρώτα θετικά σχόλια) και από την άλλη το χρηματιστήριο άρχισε να ανακάμπτει από τα χαμηλά 12 ετών. Δεν πρόλαβε να ορθοποδήσει και ήρθε ο οίκος αξιολόγησης να μας θυμίσει τη θέση μας!!  

Marfin
Οι πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και η υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων σε junk από τη Moody’s θα μπορούσαν να βάλουν την αγορά υπό πίεση και να εκδηλωθούν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. 

Proton
Σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές αναμένεται να ανοίξουν πτωτικά λόγω των συνεχιζόμενων ανησυχιών για τα δημοσιονομικά των χωρών, ενώ οι επενδυτές θα στρέψουν το βλέμμα τους στα στοιχεία του δείκτη ZEW και στα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο στην Ευρωζώνη. Περιμένουμε αδύναμο άνοιγμα και για την εγχώρια αγορά μετά και την υποβάθμιση της Moody’s σε Ba1. 

Beta
Η διάθεση παραμένει θετική.

Eurobank
Περιμένουμε η αγορά να αφομοιώσει τα τρέχοντα επίπεδα τιμών σήμερα.

Πειραιώς
Η χθεσινή υποβάθμιση από τη Moody’s μπορεί να οδηγήσει την αγορά χαμηλότερα.

Πήγασος
Ευκαιρία αγορών εκτιμούμε ότι αποτελεί η σημερινή συνεδρίαση σε μια ενδεχόμενη πίεση στο ξεκίνημα της συνεδρίασης υποκινούμενη ενδεχομένως από την υποβάθμιση της Moody’s αλλά και από την διάθεση κατοχύρωσης κερδών που συνεπάγεται μια πενθήμερη άνοδος με σωρευτικές αποδόσεις από τα χαμηλά κοντά στο 12%. Εκτιμούμε ότι η κίνηση της Moody’s είναι πλήρως προεξοφλημένη και εντός των τιμών σε όλες τις σειρές ομολόγων και δεν θα έχει την επίδραση που υπό άλλες συνθήκες θα δημιουργούσε στις μετοχικές αξίες. Τεχνικά η διάσπαση των 1.500 μονάδων δίνει πολλά καύσιμα για επέκταση της κίνησης προς την επόμενη ζώνη τιμών που ορίζεται από την χρονοσειρά των 30 ημερών (1.580 – 1.600 μονάδες). Θα τοποθετούσαμε το επίπεδο τοποθετήσεων στην ζώνη των 1.510 μονάδων, ειδικά σε ένα άγαρμπο ξεκίνημα με χαμηλό τζίρο. Οι επιλογές μας παραμένουν από το χώρο της υψηλής κεφαλαιοποιήσεις με έμφαση σε Alpha bank, Εθνική Τράπεζα, Motor oil, Μυτιληναίος, ΔΕΗ και Jumbo.

Απώλειες στην Ευρώπη

Αρνητικό κλίμα επικρατεί την Τρίτη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους κυριότερους δείκτες να καταγράφουν απώλειες, στον απόηχο της χθεσινής υποβάθμισης της Ελλάδας από το διεθνή οίκο αξιολόγησης Moody's. Αδύναμος ο τραπεζικός κλάδος. Πτωτικά κινούνται και οι μεταλλουργικές εταιρείες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,47% στις 5.177 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 0,35% στις 6.103 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC σημειώνει απώλειες 0,46% στις 3.609 μονάδες.

Ήπια άνοδος στην Ασία

Μικρά κέρδη κατέγραψαν την Τρίτη οι κυριότεροι δείκτες στα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς -όπως αναφέρουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία– η κρίση χρέους που πλήττει αρκετές χώρες της Ευρωζώνης δεν έχει προκαλέσει εμπόδια στην ανάπτυξη της Κίνας. Τα ασιατικά χρηματιστήρια έκλεισαν «στο πράσινο» για τέταρτη συνεχή ημέρα. Κλειστή, λόγω αργίας, η αγορά της Κίνας. Κέρδη 0,3% για τον MSCI Asia Pacific.

Σήμερα η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα χορήγησης δανείων προς τις επιχειρήσεις, ύψους 3 τρις γιεν (33 δισ. δολαρίων), με διάρκεια έως τέσσερα έτη, προκειμένου να στηριχθεί η οικονομική ανάκαμψη της χώρας. 

Άνοδος 0,03% για τον Topix στην Ιαπωνία. Ο Nikkei 225 έκλεισε στις 9.887 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 0,08%. Στο +0,39% ο δείκτης Hang Seng στο Xονγκ Κονγκ.

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν χθες οι δείκτες στη Wall, αφού ο Dow Jones έχασε 0,20% στις 10.191 μονάδες, ο Nasdaq σημείωσε κέρδη μόλις 0,02% στις 2.243,96 μονάδες, ενώ στο -0,18% έκλεισε η S&P 500 στις 1.089,67 μονάδες.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:54 - 15 Ιουν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.