ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Kαι πάλι πτώση - Ποιός θυμάται ότι η αγορά ανέβηκε 15,3%; - Μικρή άνοδος στη Wall - Κατοχύρωση κερδών για την Ευρώπη

14:09 - 22 Ιουν 2010 | Σχόλια Αγοράς
(upd) Παρατηρώντας την εικόνα της αγοράς από τις 8 Ιουνίου μέχρι και χθες, θα έλεγε κανείς ότι η σημερινή διόρθωση είναι το αποτέλεσμα μίας ισχυρής ανόδου 15,3% του γενικού δείκτη. Ταυτόχρονα, ήταν το αποτέλεσμα μίας εξίσου ισχυρής αντίδρασης του τραπεζικού κλάδου κατά 14,3%.
Το γεγονός όμως, ότι οι συναλλαγές που συνόδευσαν την άνοδο αυτή ήταν υποτονικές δεν αφήνουν τους επενδυτές να θεωρήσουν τη σημερινή διόρθωση, περίπου κατά 2% αυτή την ώρα, ως πολύ φυσιολογική. Κατά την άποψη παραγόντων της αγοράς, η υποχώρηση της αγοράς, όποτε συμβαίνει σοβούσης της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, προκαλεί ανησυχία διότι ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει, που και πότε αυτή θα ολοκληρωθεί. Αυτός είναι και ο λόγος, που παρά τις αντιδράσεις του περασμένου 15θημέρου, δεν έχουν πειστεί οι επενδυτές να αναλάβουν περαιτέρω ρίσκο. Από την άλλη, οι εισροές από τους ξένους έχουν ανακοπεί, όπως έχουν ανακοπεί και οι ρευστοποιήσεις που βίωσε η επενδυτική κοινότητα τον Απρίλιο και τον Μάιο φτάνοντας στο σημείο να γράφει απώλειες η αγορά πάνω από 30%.

Οι ξένοι παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς περιμένουν απτά δείγματα γραφής αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα και ταυτόχρονα δεν είναι καθόλου βέβαιο για το αν θα περάσουν τα μέτρα, κυρίως το ασφαλιστικό και οι εργασιακές σχέσεις. Οι τράπεζες, αλλά και χαρτιά που ευνοήθηκαν από την άνοδο υποχωρούν, με τις συναλλαγές, μόλις στα 34 εκατ. ευρώ. Πτώση σχεδόν κατά 4% για την Coca Cola και από εκεί και πέρα 3,67% υποχωρεί η Eurobank, 3% η Πειραιώς, 2,67% Η Κύπρου, 2,52% η Alpha και 1,67% η Εθνική. Σημειωτέον, ότι τις τελευταίες μέρες είναι διάχυτη η φημολογία για κάποιο deal στις τράπεζες, υπό την Εθνική. Επιλεκτικό ενδιαφέρον για μετοχές της περιφέρειας, όπως στη Μηχανική, τη Σελόντα και τα Πλαστικά Θράκης. Από τις μετοχές που διακινούνται, 96 υποχωρούν και 63 ενισχύονται.

Μικρά κέρδη στη Wall

Με μικρά κέρδη κινούνται οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, παρά τις ανησύχιες των επενδυτλων για την κατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών. Σημειώνεται ότι οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή των στοιχείων για την αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ, αλλά και της έναρξης της διήμερης συνεδρίασης της FED για τα επιτόκια.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones κερδίζει 0,38% στις 10.486 μονάδες, ο Nasdaq ενισχύεται 1,01% στις 2.312 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει κέρδη 0,42% στις 1.118 μονάδες.

Ανοδικά κινείται ο τεχνολογικός κλάδος, με τη Microsoft να κερδίζει 1,1%, τη Cisco Systems κατά 1% και τη Hewlett-Packard κατά 0,7%.

Στο +1% βρίσκεται η Johnson & Johnson, η οποία συμφώνησε να καταβάλει 45 εκατ. δολάρια για την κατασκευή και διακίνηση ενός φαρμάκου για το διαβήτη από τη σουηδική Diamyd Medical.

Κατοχυρώνει τα κέρδη η Ευρώπη

Κατοχυρώνει τα κέρδη της η Ευρώπη, μετά από εννέα ανοδικές συνεδριάσεις, με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται υπό πίεση, μετά την υποβάθμιση της BNP Paribas από τη Fitch, που αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για επιδείνωση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,07% στις 5.242 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει πτώση 0,50% στις 6.262 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC καταγράφει απώλειες 0,93% στις 3.701 μονάδες.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,67% στις 256,44 μονάδες.

Πτωτικά έναντι του δολαρίου κινείται το ευρώ, διαπραγματευόμενο στα 1,23 δολάρια, ενώ χθες αναρριχήθηκε πάνω από τα επίπεδα των 1,24 δολαρίων. Απώλειες για το κινεζικό γουάν, που κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα από το Δεκέμβριο του 2008, καθώς έντονες είναι οι φήμες ότι η κίνηση της Κίνας για ευέλικτο νόμισμα δεν θα είναι προς μια κατεύθυνση.

Φόρο στις τράπεζες πρόκειται να επιβάλει η βρετανική κυβέρνηση από το 2011, με σκοπό την άντληση 2 δισ. στερλινών ανά έτος. Σύμφωνα με δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Οικονομικών George Osborne, κατά την παρουσίαση του έκτακτου προϋπολογισμού λιτότητας, ο νέος φόρος θα επιβάλλεται ανάλογα με την κερδοφορία των τραπεζών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο να προβούν σε μία παρόμοια κίνηση η γαλλική και η γερμανική κυβέρνηση.

Επιπλέον, αν και δεν θα προχωρήσει σε αύξηση στους φόρους των καυσίμων, τσιγάρων και ποτών, θα αυξήσει το Φ.Π.Α. στο 20% από 17,5% από τον Ιανουάριο του 2011.

Στο 1,1% του ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί το χρέος της βρετανικής κυβέρνησης έως το 2015, με τις ετήσιες δημόσιες δαπάνες να μειώνονται κατά 30 δισ. στερλίνες μέχρι το 2014 και 2015. Επιπλέον, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πάγωμα των μισθών του δημοσίου για τα επόμενα δύο χρόνια.

Υποχωρούν σήμερα οι τράπεζες, με οδηγό την BNP Paribas. Η μεγαλύτερη γαλλική τράπεζα σημειώνει απώλειες 2,25% μετά την υποβάθμιση από τη Fitch. Ο διεθνής οίκος υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική διαβάθμιση της τράπεζας κατά μία βαθμίδα, σε ''AA-'' από AA, με σταθερές προοπτικές.

Η Credit Agricole υποχωρεί κατά 4,47% και η Barclays σημειώνει πτώση της τάξης του 3,63%.

Η Aegon, η ολλανδική ασφαλιστική, στην οποία ανήκει η αμερικανική Transamerica, καταγράφει απώλειες της τάξης του 2%, καθώς ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να πουλήσει ασφαλιστική μονάδα της.

Υπό πίεση και ο κλάδος των εμπορευμάτων. Απώλειες 1,5% για την Anglo American, στον απόηχο της πτωτικής πορείας των εμπορευμάτων.  Στο -2,16% βρίσκεται η Norsk Hydro, ενώ η BG Group υποχωρεί κατά 3,87%, καθώς η Goldman Sachs υποβάθμισε τη σύσταση της μετοχής της σε «buy» από «neutral».

Απώλειες 1,09% για τη Ryanair και 2,81% για την ΕasyJet, ενώ κατά 0,66 % ενισχύεται η British Airways, η οποία συμφώνησε να προχωρήσει σε σχέδιο αναδιάθρωσης.

Ανοδος 0,26% για τη Lufthansa μετά την αναβάθμιση της μετοχής σε ''overweight'' από ''neutral'' από τη JPMorgan.

Η Air France ενισχύεται 0,67% μετά την αναβάθμιση της μετοχής από τη JPMorgan σε “overweight” από “underweight.”

Στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, αναπάντεχη βελτίωση παρουσίασε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Ιούνιο, με τον δείκτη του ινστιτούτου Ifo να ενισχύεται στις 101,8 μονάδες, έναντι των 101,5 μονάδων το Μάιο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για πτώση του δείκτη στις 101,2 μονάδες.

Στα 18,82 δισ. ευρώ, ήτοι 1,8% του ΑΕΠ, διαμορφώθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ισπανίας το πρώτο πεντάμηνο του έτους, σύμφωνα με του υπουργείο Οικονομικών της χώρας. Το μέγεθος είναι κατά 5,7% μικρότερο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009 όταν το έλλειμμα έφτασε τα 19,95 δις. ευρώ, ή το 1,9% του ΑΕΠ.

'Ελλειμμα έναντι πλεονάσματος τον προηγούμενο μήνα εμφάνισε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης τον Απρίλιο, κυρίως λόγω μείωσης των εξαγωγών. Ειδικότερα, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 5,1 δισ. ευρώ, από 1,5 δισ. ευρώ πλεόνασμα το Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι εξαγωγές σημείωσαν πτώση στα 124,5 δισ. ευρώ από 126,5 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, εμφανίζοντας μείωση για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2009.Οι εισαγωγές παρέμεινα σταθερές στα 123,2 δισ. ευρώ, οδηγώντας το εμπορικό πλεόνασμα σε πτώση στα 1,3 δισ. ευρώ από 3,4 δισ. ευρώ.

Σε ετήσια βάση, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών συρρικνώθηκε στα 32,3 δισ. ευρώ, ή περίπου 0,4% του ΑΕΠ, από έλλειμμα ύψους 153,8 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2009.



Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]

Αλκμήνη Χατζηνάσιου
[email protected]
Τελευταία τροποποίηση στις 17:03 - 22 Ιουν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.