ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χαλάνε το κλίμα οι εκθέσεις- Πιέσεις ξανά στο ταμπλό- Απώλειες σε Ευρώπη, αμερικανικά παράγωγα

10:56 - 24 Ιουν 2010 | Σχόλια Αγοράς
(upd) Οι ξένοι συνεχίζουν να πιέζουν τις τιμές στο ΧΑ είτε με πωλήσεις είτε με εκθέσεις που δημοσιεύουν οι αναλυτές μεγάλων οίκων. Μόλις το ΧΑ πήγε να απομακρυνθεί από τα χαμηλά 12 ετών «επιστρατεύτηκαν» οι εκθέσεις με τις οποίες οι ξένοι υποβάθμισαν ξανά τις ελληνικές τράπεζες. Η αρχή έγινε από τη Citigroup, η οποία σε 7 μέρες μείωσε δύο φορές τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών!

Ακολούθησε η UniCredit και μετά ήρθε και η Goldman Sachs να δώσει συστάσεις πώλησης για 4 ενώ ουδέτερη είναι για 5 τράπεζες.

Οι εγχώριες δυνάμεις που έχουν δραστηριοποιηθεί το τελευταίο διάστημα δείχνουν σήμερα πως αδυνατούν να απορροφήσουν την προσφορά και έτσι ο γενικός δείκτης λόγω και της υποχώρησης των ευρωπαϊκών αγορών προσεγγίζει ξανά τις 1.500 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 1,4% με την αξία των συναλλαγων να ξεπερνά τα 9 εκατ. ευρώ.

Η Εθνική πήγε μέχρι τα 9,42 ευρώ αλλά παλεύει με τα 9,5 ευρώ. Η Alpha Bank υποχωρεί 1,37% και η Eurobank 3,23%. Πάνω από 2% οι απώλειες για την Πειραιώς. Πτωτικά κινείται ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ και σταθεροποιητικά η ΔΕΗ. Συνολικά 16 μόλις τίτλοι ενισχύονται και 52 υποχωρούν.

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αμερικανικά παράγωγα

Πτωτικά για τρίτη συνεχόμενη μέρα κινούνται οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία να αποδίδουν την πτώση σε δύο βασικούς λόγους. Από τη μία πλευρά η σημαντική κάμψη των χρηματιστηρίων της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, λόγω της αύξησης των spread έχει δημιουργήσει πιέσεις και ανησυχίες, ενώ, παράλληλα, οι επενδυτές προσπαθούν να αντιδράσουν μετά τις χθεσινοβραδινές ανακοινώσεις της Fed, οι οποίες και ήταν λιγότερο αισιόδοξες σε σχέση με προηγούμενα ανακοινωθέντα. Πτωτικά τα αμερικανικά παράγωγα.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,77% στις 5.139 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 0,62% στις 6.166 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC σημειώνει πτώση 1,12% στις 3.606 μονάδες. Στο -1,4% το ισπανικό χρηματιστήριο και στο -1,3% το πορτογαλικό.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχωρεί κατά 0,81%, καταγράφοντας απώλειες για τρίτη συνεχή ημέρα, μετά το 9ημερο ανοδικό σερί.

Απώλειες καταγράφει το ευρώ, διαπραγματευόμενο στα 1,2284 δολάρια κι ενώ νωρίτερα κατέγραφε ανοδικές τάσεις, αγγίζοντας έως και τα 1,2330 δολάρια.

Αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο δανεισμού διατήρησε για ακόμη φορά η Federal Reserve, αφού αν και η διαδικασία της ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας συνεχίζεται, η προοπτική είναι ελαφρώς αρνητική καθώς αποδυναμωμένοι φαίνονται οι υποστηρικτικοί παράγοντες της ανάπτυξης. Παράλληλα, επανέλαβε τη δέσμευση για διατήρηση του επιτοκίου σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα για «παρατεταμένη χρονική περίοδο».

Επιπλέον, το κόστος ασφάλισης ελληνικών ομολόγων έναντι αθέτησης πληρωμών ανήλθε σε υψηλό ρεκόρ την Πέμπτη, ενώ το spread διευρύνθηκε, καθώς οι διαχειριστές κεφαλαίων που επενδύουν σε συγκεκριμένους δείκτες αναμένεται να προχωρήσουν σε αποεπένδυση των ομολόγων στα τέλη του μήνα.

Αδύναμος εμφανίζεται ο τραπεζικός κλάδος. Στο -2,89% η BNP Paribas και στο -2% η Banco Santader. Πιέσεις και στον μεταλλουργικό κλάδο. Στο -1,88% η Xstrata, στο -2,1% η Rio Tinto και στο -1,1% η BHP Billiton.

Απώλειες 3,1% για την Adidas, καθώς η Kepler Capital Markets μείωσε τη σύσταση των μετοχών της σε “reduce” από “hold”, ενώ στο -3,1% βρίσκεται η ανταγωνιστική Nike, μετά τα χθεσινά αποτελέσματα δ’ τριμήνου.

Κατά 0,9% αυξήθηκαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στην ευρωζώνη τον Απρίλιο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat. Το Μάρτιο, οι βιομηχανικές παραγγελίες είχαν σημειώσει ισχυρή άνοδο 5,2%. Οι προβλέψεις των οικονομολόγων τοποθετούσαν την άνοδο στο 1,5%.

Σε ετήσια βάση, οι βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 22,1% τον Απρίλιο, από ετήσια άνοδο 19,8% τον προηγούμενο μήνα.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:12 - 24 Ιουν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.