ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

H Wall αλλάζει το κλίμα στις αγορές και το Χ.Α. - Περιορίστηκαν οι απώλειες του γενικού δείκτη

17:36 - 07 Ιουλ 2010 | Σχόλια Αγοράς
Η Wall άλλαξε το κλίμα στο Χ.Α. που έκλεισε με μικρότερες απώλειες από τις αρχικές που παρατηρούνταν στο ταμπλό. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε σε απόσταση ασφαλείας από τις 1.500 μονάδες, στις 1.491,76, με πτώση μόλις 0,75%.
Τα καλύτερα των αναμενομένων εταιρικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ, αλλάζουν το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές και στο Χ.Α. Από την άλλη, η δήλωση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ότι τα αποτελέσματα του stress test στις ελληνικές τράπεζες θα είναι ικανοποιητικά, καθησυχάζει μεν τις αγορές, προκαλεί αγωνία για το μέλλον του κλάδου δε. Όλοι οι τραπεζίτες, όπως ο διοικητής της ΕΤΕ κ. Β. Ράπανος σήμερα από τη Βουλή υπεραμύνθηκε των συγχωνεύσεων και των συγκεντρώσεων στο κλάδο, όμως, δεν φαίνεται να γίνεται ή να αλλάζει κάτι. Οι συναλλαγές παρέμειναν υποτονικές στα 71,05 εκατ. ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς σχολιάζουν ότι η σημερινή συνεδρίαση έδωσε την ευκαιρία να κατοχυρωθούν τα κερδισμένα της Τρίτης, μία συνεδρίαση κατά την οποία ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 3,66%. Οι τράπεζες απετέλεσαν και πάλι το βαρίδι στην αγορά, με τον συγκεκριμένο δείκτη να υποχωρεί κατά 0,94%.

Ανοδος στη Wall - Ανάκαμψη στην Ευρώπη

Ανοδικά κινούνται οι δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, με οδηγό το χρηματοοικονομικό αλλά και τον ενεργειακό κλάδο. Ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,24% στις 9.767 μονάδες, ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 0,44% στις 2.103 μονάδες και ο S&P καταγράφει κέρδη 0,35% στις 1.032 μονάδες.

Τον χρηματοοικονομικό κλάδο οδηγεί σε κέρδη η State Street. Η τράπεζα σημειώνει κέρδη 10% μετά τις εκτιμήσεις της για καθαρά κέρδη της τάξης των 87 σεντς ανά μετοχή και έσοδα ύψους 2,3 δισ. δολ. για το β’ τρίμηνο.

Ανοδος 1,13% για την Cisco Systems.

Στις ευρωαγορές, μετά από μια ημέρα κατοχύρωσης κερδών, οι δείκτες μαζεύουν τις απώλειες τους, με οδηγό τη Wall. Συγκεκριμένα, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρεί οριακά κατά 0,1% στις 4.960 μονάδες. Στο Παρίσι ο CAC ενισχύεται κατά 0,2% στις 3.433 μονάδες, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX κινείται σταθεροποιητικά στις 5.940 μονάδες.

Σημειώνεται ότι αναμένονται εντός ολίγου οι διευκρινίσεις σχετικά με τη διαδικασία και τα κριτήρια στα οποία θα βασίζονται τα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Χάνουν έδαφος οι μεταλλουργικές εταιρείες. Στο -1,87% η Rio Tinto και στο -2,93% η Vedanta Resources.

Πτωτικά κατά 2,84% κινείται η Marks & Spencer, παρά την αύξηση 3,6% στις πωλήσεις των καταστημάτων της. Η εταιρεία ανακοίνωσε πως παραμένει επιφυλακτική σχετικά με τις καταναλωτικές δαπάνες μέσα στο επόμενο διάστημα, μετά τα μέτρα λιτότητας που εισήγαγε η βρετανική κυβέρνηση.

Απώλειες 7,92% και για τη CRH, η οποία ανακοίνωσε πως ότι τα προ-φόρων κέρδη της στο α΄εξάμηνο αναμένεται να φτάσει σε break-even, κέρδη ύψους 100 εκατ. ευρώ κατά την περυσινή αντίστοιχη περίοδο.

Στον αντίποδα, με κέρδη ύψους 4,14% κινείται η BP, που βρίσκεται προς αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή.

Ανοδικά 1,23% κινείται και η PSA Peugeut Citroen, μετά την αύξηση 17% στις πωλήσεις του α’ εξαμήνου.

Αύξηση κατά 0,2% κατέγραψε το ΑΕΠ στην ευρωζώνη και στην Ευρώπη των 27 κατά το α' τρίμηνο, σε σχέση με το προηγούμενο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σημειώνεται ότι κατά το δ’ τρίμηνο του 2009, το ΑΕΠ στην ευρωζώνη είχε ανέλθει κατά 0,1% και στην Ευρώπη των 27 κατά 0,2%. Σε ετήσια βάση, δε, το ΑΕΠ στην ευρωζώνη ενισχύθηκε κατά 0,6%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί στο 0,4%, σε τριμηνιαία βάση, την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, ενώ αργότερα θα περιοριστεί λόγω των μέτρων λιτότητας που έχουν ανακοινώσει πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Όσον αφορά στην Ελλάδα, η στατιστική υπηρεσία αναθεώρησε την εκτίμησή της σε συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,0% έναντι 0,8% που προέβλεπε προηγουμένως.

Πτώση 0,5% εμφάνισαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία κατά το μήνα Μάιο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ανατρέποντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν άνοδο ύψους 0,5%. Σημειώνεται ότι οι βιομηχανικές παραγγελίες αναθεωρήθηκαν τον Απρίλιο, εμφανίζοντας άνοδο 3,2% από 2,8% κατά τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:41 - 07 Ιουλ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.