ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανοδικά η Ευρώπη - Νευρικότητα στη Wall - X.A.: Στα ίδια - Ούτε 1 εκατ. τεμάχια δεν άλλαξαν χέρια στην ΕΤΕ σε 6,5 ώρες συνεδρίασης

19:12 - 12 Ιουλ 2010 | Σχόλια Αγοράς
Με κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές του οι κυριότεροι δείκτες στις ευρωαγορές. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε 0,98% στις 5.183,07 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κέρδισε 0,21% στις 6.077,94 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC σημείωσε κέρδη 0,35% στις 3.567,04 μονάδες. Στη Wall παρατηρούνται μικρές μετοβολές, με το Dow Jones να κερδίζει οριακά 0,05% στις 10.200 μονάδες, το Nasdaq να σημειώνει πτώση 0,05% στις 2.195 μονάδες και τον S&P 500 να κινείται στο -0,15% στις 1.076 μονάδες. Στα επίπεδα της περασμένης Παρασκευής, βρέθηκε ο γενικός δείκτης του Χ.Α, ο οποίος παρέμεινε στις 1.527,58 μονάδες με μηδενική μεταβολή.

Ανοδικά η Ευρώπη

Με κέρδη «άνοιξαν» την αυλαία της εβδομάδας οι κυριότεροι δείκτες στις ευρωαγορές, μετά από μια συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας οι, με 'οδηγό' την BP, αλλά και εν μέσω έντονης αγωνίας για τα αμερικανικά εταιρικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου.

Άνοδο 0,29% κατέγραψε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο δείκτης έκλεισε με κέρδη 5,4%, ήτοι η καλύτερη – σε εβδομαδιαία βάση – επίδοση σε διάστημα ενός έτους. Ο MSCI Asia Pacific Index υποχώρησε για πρώτη φορά μετά από τρεις μέρες κερδών, καταγράφοντας πτώση 0,3%.

Τα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών βρίσκονται στο επίκεντρο των συναντήσεων των υπουργών Οικονομικών Eurogroup και Ecofin, σήμερα (Δευτέρα 12 Ιουλίου) και αύριο (Τρίτη 13 Ιουλίου). Πριν από λίγες ημέρες, η Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Αρχών Τραπεζικής Εποπτείας (CEBS) αποκάλυψε ότι θα δοκιμαστούν οι κεφαλαιακές αντοχές 91 τραπεζών της ΕΕ μέσα από τεστ που θα περιλαμβάνουν υποθετικά σενάρια για επιδείνωση του οικονομικού και του επενδυτικού κλίματος.

Στο +9,36% βρέθηκε η μετοχή της BP. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Sunday Times, η BP βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Apache (-3,76%), για την πώληση περιουσιακών στοιχείων ύψους έως και 12 δισ. δολαρίων. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, κατάθεση προσφοράς φέρεται να εξετάζει και η Exxon Mobil. Στο -0,2% κινήθηκε η εταιρεία.

Σημειώνεται ότι η πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού που προκλήθηκε από την έκρηξη σε πλατφόρμα άντλησης της BP έχει κοστίσει μέχρι τώρα στη βρετανική πετρελαϊκή εταιρία 3,5 δισ. δολάρια, ανακοίνωσε εκπρόσωπός της σήμερα και πρόσθεσε πως η τοποθέτηση ενός νέου συστήματος που θα περιορίσει τη διαρροή "εξελίσσεται σύμφωνα με τις προβλέψεις".

Από τα τέλη Απριλίου, όταν σημειώθηκε η έκρηξη, ως σήμερα έχουν περισυλλεγεί 749.100 βαρέλια πετρελαίου, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της BP.

Ανοδος 2,9% για την Qualcomm, μετά την προσθήκη της μετοχής από την Goldman Sachs στη λίστα  “conviction buy” , λόγω της ανάπτυξης στην αγορά smartphone.

Η Zodiac Aerospace ενισχύθηκε κατά 6,85%, μετά την απόρριψη της προσφοράς εξαγοράς από την Safran, η οποία υποχώρησε κατά 2,6%.

Άνοδο 1,39% εμφάνισε η γερμανική Fraport, μετά την αύξηση 11,8% στον αριθμό των επιβατών στα πέντε μεγάλα αεροδρόμια που κατέχει.

Νευρικότητα στη Wall

Με νευρικότητα κινούνται οι δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, εν αναμονή της έναρξης των αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου. «Βαρίδι» αποτελεί ο κλάδος των εταιρειών πρώτων υλών, μετά τα αδύναμα μακροοικονομικά στοιχεία για τις εισαγωγές στην Κίνα.

Να διασφαλιστεί η πρόσβαση των μικρών επιχειρήσεων σε δανεισμό, ζήτησε ο επικεφαλής της Federal Reserve, Ben Bernanke, ο οποίος τόνισε πως αυτό είναι το σημείο κλειδί για την ανάκαμψη και αυτή θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα των τραπεζικών αρχών. Σε ομιλία του σε συνέδριο σχετικά με τις ανάγκες χρηματοδότησης των μικρών επιχειρήσεων, ο Bernanke τόνισε ότι πρέπει να βρεθούν νέοι τρόποι για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση των έμπιστων δανειοληπτών σε δάνεια.

Πτώση 2,1% καταγράφει η Alcoa, καθώς οι επενδυτές περιμένουν με αγωνία τα αποτελέσματά της μετά το κλείσιμο της Wall.

Απώλειες 8,2% για την Aon, μετά την εξαγορά της Hewitt Associates έναντι 4,9 δισ. δολαρίων σε μετρητά και μετοχές. Στο -32% βρίσκεται η Hewitt Associates.

Ισχυρά κέρδη σημειώνει ο τεχνολογικός κλάδος. Στο +1,7% βρίσκεται η Microsoft και στο +0,38% η Hewlett Packard. Σημειώνεται ότι η Microsoft ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την ιαπωνική Fujitsu, ενώ ταυτόχρονα προέβη σε συμφωνίες με τη Dell, τη Hewlett-Packard και την eBay σχετικά με το λειτουργικό σύστημα Windows Azure. Με κέρδη ύψους 1,09% κινείται η Intel.

«Άλμα» 35% για τη Playboy Enterprises, καθώς ο Hugh Hefner και η Rizvi Traverse Management υπέβαλαν πρόταση εξαγοράς για το υπόλοιπο μερίδιο του Playboy, έναντι 185 εκατ. δολαρίων.

 Στα ίδια το Χ.Α.

Κρατήθηκαν οι 1.500 μονάδες και συγκεκριμένα ο γενικός δείκτης του Χ.Α. παρέμεινε στα επίπεδα της περασμένης Παρασκευής, στις 1.527,58 μονάδες με μηδενική μεταβολή. Οι συναλλαγές ήταν ιδιαίτερα χαμηλές, στα 52,92 εκατ. ευρώ, γεγονός που αποδεικνύει τη στάση αναμονής των επενδυτών.

Η επιφυλακτικότητα αυτή έχει να κάνει με τα αποτελέσματα των stress tests, στα οποία, όπως είναι γνωστό περιλαμβάνονται επτά ελληνικές τράπεζες. Και βεβαίως με την αυριανή έκδοση των εντόκων γραμματίων, τα οποία θα είναι τελικά εξάμηνης διάρκειας από 12μηνης που υπολογιζόταν αρχικά από το οικονομικό επιτελείο. Οι αναλυτές πάντως, έχουν συγκρατημένη αισιοδοξία. Τυχόν προσέγγιση της αγοράς στα επίπεδα των 1.600 μονάδων, μπορεί να σημάνει την αλλαγή της τάσης, αρκεί να υποστηριχθεί η κίνηση αυτή και από καλά νέα.

Οι επενδυτές, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, έχουν «κουραστεί’ από την ανάλυση των τεχνικών δεδομένων. Τουλάχιστον δεν πείθονται να βάλουν τα λεφτά τπους σε αυτήτη συγκυρία, αναλύοντας τις προοπτικές του δείκτη, χωρίς να υπάρχει κάποιο νέο, τέτοιο που θα αλλάξει τα δεδομένα και θα είναι καθοριστικό για την χάραξη επενδυτικής στρατηγικής. Ο τραπεζικός κλάδος και κυρίως η μετοχή της Εθνικής έδειξε σημάδια αντίδρασης.

Κέρδη 1,76% για την μετοχή της ΕΤΕ, στα 9,85 ευρώ και όγκο 965 χιλιάδων τεμαίων, ιδιαίτερα χαμηλό σε σχέση με ό,τι μας έχει συνηθίσει η κίνηση στο χαρτί. Θετικό πρόσημο κατέγραψαν επίσης η Alpha, που ενισχύθηκε κατά 0,69%, Eurobank κατά 0,7% και Πειραιώς κατά 0,5%. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, οι περισσότερες έκλεισαν με κέρδη 82, έναντι 76 που υποχώρησαν και 55 αμετάβλητες.

 

Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]

Αλκμήνη Χατζηνάσιου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.