ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νευρικότητα σε Χ.Α.και Wall - Συνεχίζεται το πάρτι στην Ευρώπη

16:46 - 21 Ιουλ 2010 | Σχόλια Αγοράς
(upd) Σε φάση μεταβλητότητας εισήλθε η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, παρά το γεγονός ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται ανοδικά. Τα δεδομένα ως προς στην ελληνική οικονομία παραμένουν αμετάβλητα. Τα πρώτα αχνά σημάδια επιστροφής στην ομαλότητα είναι γεγονός και συνεκτιμώνται ως θετικά από την τρόικα, με το ενδιαφέρον να στρέφεται πια στις ανακατατάξεις στον τραπεζικό κλάδο και τα stress tests.
Πιθανώς, να μην «περάσει» τις εξετάσεις μία κρατική τράπεζα, φοβούνται οι χρηματιστές. Ταυτόχρονα, στην αγορά υπάρχει αναμονή για τα αποτελέσματα μεγάλων αμερικανικών εταιρειών και τραπεζών όπως της JP Morgan και Wells Fargo. Οι απώλειες στην αγορά διαμορφώνονται σε 0,42%, με το δείκτη στις 1.572 μονάδες. Παρλάγοντες της αγοράς στέκονται για μία ακόμα φορά στο χαμηλό τζίρο και πόσο αυτός μπορεί να καταστήσει ευμετάβλητη την αγορά. Από τις τράπεζες, ξεχωρίζει μόνο η Κύπρου, που ενισχύεται κατά 2,12% και οριακά η Eurobank, ενώ έχει ‘επιστρατευτεί» ο ΟΠΑΠ και η Jumbo. Σε αρνητικό πρόσημο (0,61%) γύρισε η Alpha με μεγάλο όγκο και σήμερα, καθώς ξεπερνάει το 1,6 εκατ. τεμάχια, Πειραιώς (0,69%) και ΕΤΕ (1,03%). Οι συναλλαγές είναι μικρές, μόλις στα 45,5 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στη Wall εν αναμονή Bernanke

Παραπαίουν μεταξύ κερδών και απωλειών οι αμερικανική κεφαλαιαγορά, με την προσοχή των επενδυτών στραμμένη στην κατάθεση του προέδρου της Fed, Ben Bernanke, με ''αντίβαρο'' τα ενθαρρυτικά εταιρικά αποτελέσματα.

Ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,10% στις 10.240 μονάδες, ο Nasdaq σημειώνει πτώση 0,64% στις 2.208 μονάδες και ο S&P καταγράφει απώλειες 0,20% στις 1.081 μονάδες.

Ο Bernanke θα καταθέσει στο Κογκρέσο, σχετικά με τη νομισματική πολιτική της τράπεζας, ενώ ενδέχεται να ανακοινώσει νέα πρόσθετα μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Βαρίδι και ο τεχνολογικός κλάδος, με τη Yahoo να σημειώνει απώλειες 8% μετά τα αποθαρρυντικά αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου.

Στον αντίποδα οι επιχειρηματικοί κολοσσοί που ανακοίνωσαν ενθαρρυτικά αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Στο +6% η Freeport, της οποίας τα κέρδη ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Κατά 1,3% ενισχύεται η Coca - Cola, που παρουσίασε αύξηση 16% στα κέρδη β' τριμήνου.

Ανοδος 4,5% για τη Wells Fargo, με την τράπεζα να εμφανίζει μικρή μείωση κερδών, αλλά πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Κερδίζει 8% η Morgan Stanley, που το δεύτερο τρίμηνο επέστρεψε στην κερδοφορία.

Στο +4,3% η Apple, μετά την αύξηση 78% στα κέρδη γ' τριμήνου χρήσης.

Δεύτερη μέρα κερδών στην Ευρώπη

Σημαντικά κέρδη καταγράφουν οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον τεχνολογικό κλάδο να ηγείται της ανόδου, στον απόηχο των εντυπωσιακών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε η Apple. Με το βλέμμα στα αποτελέσματα των stress tests οι επενδυτές. Κέρδη 1,36% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600. Απώλειες 0,3% καταγράφει το ευρώ που διαπραγματεύεται στα 1,2858 δολάρια.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 ενισχύεται 1,95% στις 5.240 μονάδες, στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο δείκτης DAX κερδίζει 1,26% στις 6.043 μονάδες και στο Χρηματιστήριο του Παρισιού ο δείκτης CAC σημειώνει κέρδη 1,81% στις 3.530 μονάδες.

Τρία σενάρια αναμένεται να «συνοδεύσουν» τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests την ερχόμενη Παρασκευή 23 Ιουλίου, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τραπεζικής Εποπτείας (CEBS).

Όπως φέρεται να σημειώνει στο έγγραφό της η CEBS, οι 91 ευρωπαϊκές τράπεζες την Παρασκευή θα δημοσιοποιήσουν

α) τις εκτιμήσεις για τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 το 2011,

β) ένα «σκληρό» σενάριο και

γ) ένα τρίτο σενάριο που περιλαμβάνει «το απόλυτο σοκ».

Σύμφωνα με το τελευταίο σενάριο, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα προχωρήσουν στη δημοσιοποίηση των εκτιμήσεων των πιθανών ζημιών τους, λόγω της έκθεσής τους σε κρατικά ομόλογα, υπό τη σκιά μιας κρίσης χρέους.

 



Τελευταία τροποποίηση στις 17:16 - 21 Ιουλ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.