ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αποτιμούν τα stress tests οι ευρωαγορές και το Χ.Α.

11:32 - 26 Ιουλ 2010 | Σχόλια Αγοράς
(upd) Με οριακές διακυμάνσεις κινείται η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, καθώς τα αποτελέσματα των stress tests που κοινοποιήηθηκαν την περασμένη Παρασκευή, έχουν μπει στο μικροσκόπιο των αναλυτών και της αγοράς. Προς στο παρόν «επιβραβεύονται» οι μετοχές των τραπεζών που όχι απλά πέρασαν τις «εξετάσεις», αλλά κινήθηκαν και πάνω από τους στόχους που είχαν τεθεί, όπως η μετοχή του Ταχ. Ταμιευτηρίου, που ενισχύεται κάτα 2,4%. Απώλειες 1% για την ΑΤΕ που «κόπηκε» και 0,90% για την Πειραιώς που πέρασε οριακά. Μικρότερες είναι οι απώλειες για την Εθνική περίπου κατά 0,5%, αμετάβλητη η Eurobank, ενώ ανοδικά κινείται η Alpha και η Marfin Popular. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. ενισχύεται στις 1.593 μονάδες με οριακή άνοδο, αν και πιο νωρίς είχε βρεθεί στην περιοχή των 1.600 μονάδων με τις συναλλαγές κοντά στα 22 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποιητικά Ευρώπη και αμερικανικά παράγωγα

Σταθεροποιητικά κινούνται οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στην πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές έχουν την πρώτη ευκαιρία να αντιδράσουν στη δημοσιοποίηση των stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών την περασμένη Παρασκευή.

Μόλις 7 (η ΑΤΕ, η γερμανική Hypo Real Estate και 5 ισπανικές τράπεζες) από τα 91 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης δεν κατάφεραν να περάσουν τη δοκιμασία των stress tests.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί 0,02% στις 5.312 μονάδες, στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο δείκτης DAX χάνει 0,28% στις 6.150 και στο Χρηματιστήριο του Παρισιού ο δείκτης CAC καταγράφει πτώση 0,04% στις 3.606 μονάδες.

Απώλειες 0,19% καταγράφει ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600. Στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις ο δείκτης κέρδισε 3,2%. Μόνο την Παρασκευή η άνοδος ήταν 0,6%.

Αμετάβλητο στα 1,29 δολάρια κινείται το ευρώ. Το ευρωπαϊκό νόμισμα νωρίτερα άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα επτά εβδομάδων έναντι του ιαπωνικού γιεν, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται «ανακουφισμένοι» από τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών.

Ισχυρές οι επιδόσεις του τραπεζικού κλάδου, στον απόηχο των stress tests. Στο +1,55% η Credit Agricole, στο +0,86% η BBVA, στο 2,95% η Societe Generale  και στο +2,2% η Barclays.

Με κέρδη 2,18% κινείται η BP, με τις φήμες περί αποχώρησης του CEO της να οργιάζουν.

Στον αντίποδα, αδύναμες εμφανίζονται οι φαρμακοβιομηχανίες. Στο -2,28% η GlaxoSmithKline και στο -1,36% η AstraZeneca.

Ακόμη, με απώλειες 15,4% κινείται η Genzyme, μετά το δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι η GlaxoSmithKline μπορεί να τη μηνύσει.

 

Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]

Αλκμήνη Χατζηνάσιου

Τελευταία τροποποίηση στις 14:15 - 26 Ιουλ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.