ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

X.A.: Πάει για το τρία στα τρία; - Η ΔΕΗ "ανεβάζει" την τάση - Στο επίκεντρο Μυτιληναίος, Βωβός - Ήπια άνοδος στη Wall - Νευρικότητα στην Ευρώπη

14:58 - 04 Αυγ 2010 | Σχόλια Αγοράς
(upd) Μεγάλη είναι η δυναμική που αναπτύσσεται στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Ο γενικός δείκτης «διόρθωσε» μέχρι τις 1.752 μονάδες, στο πλαίσιο της κατοχύρωσης κερδών και επιστρέφει με φόρα πάνω από τις 1.770 μονάδες, καταγράφοντας θετικό πρόσημο.
Η αντίδραση της αγοράς εκπλήσσει και τους πιο αισιόδοξους που περιμένουν αφομοίωση και συσσώρρευση στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, από τη στιγμή μάλιστα, που δεν έχει ξεκαθαρίσει τίποτα ως προς τις ανακατατάξεις στον τραπεζικό κλάδο. Οι συναλλαγές παραμένουν υποτονικές περί τα 55 εκατ. ευρώ, με την ρευστότητα να τροφοδοτείται κυρίως από εγχώριους παίκτες και ξένους οίκους, που προεξοφλούν τις καλύτερες μέρες για την ελληνική οικονομία. Ήδη οι ξένοι οίκοι που μέχρι πρότινος έριχναν τα βέλη τους κατά της ελληνικής οικονομίας και της διαχείρισής της, πλέον εμφανίζονται αισιόδοξοι διατυπώνοντας απόψεις ότι τελικά η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει. Στην αντίδραση της αγοράς «πρωταγωνιστεί» η μετοχή  της ΔΕΗ που ενισχύεται πάνω από 3,3% ενόψει ανακατατάξεων στη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας.

Κέρδη περίπου κατά 2% καταγράφει η μετοχή της Μυτιληναίος, με τους αναλυτές να θεωρούν ότι ο όμιλος θα ανακοινώσει σήμερα μετά τη λήξη της συνεδρίασης θεαματική αύξηση κερδών. Ισχυρή είναι η αντίδραση της Alpha από τις τράπεζες, που ενισχύεται περίπου κατά 2%, στα 6,22 ευρώ, αν και νωρίτερα βρέθηκε στα όρια των 6 ευρώ.

Σιγά – σιγά, όπως φαίνεται από το ταμπλό φεύγουν από τη "ζώνη" των απωλειών τα τραπεζικά χαρτιά. Η ΕΤΕ απώλεσε ενδοσυνεδριακά τα 12 ευρώ και πλέον κινείται στα 12,09 με 1,145 εκατ. τεμάχια. Αισθητά έχουν περιοριστεί οι απώλειες σε Πειραιώς και Eurobank. Από τα small caps τη διαφορά κάνει ο Βωβός, καθώς όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει αίσια έκβαση στα προβλήματα που αφορούν στην κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό.  Πάντως, παρά τη νευρικότητα, τα περισσότερα χαρτιά καταγράφουν κέρδη, 84, έναντι 74 που υποχωρούν.

Ήπια άνοδος στη Wall

Ήπια άνοδο καταγράφουν οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας ιδιωτικού τομέα και εν αναμονή των στοιχείων για το δείκτη PMI υπηρεσιών.

Αναλυτικά, ο Dow Jones κερδίζει 0,14% στις 10.651 μονάδες, ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 0,46% στις 2.294 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ενισχύεται κατά 0,24% στις 1.123 μονάδες.

Αυξημένες κατά 42.000 εμφανίστηκαν οι θέσεις εργασίας ιδιωτικού τομέα στις ΗΠΑ κατά το μήνα Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ADP, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. «Η αύξηση στις θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα είναι η έκτη συνεχόμενη σε μηνιαία βάση», δήλωσε ο πρόεδρος της Macroeconomic Advisers, Joel Prakken. Στον κλάδο των υπηρεσιών οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 63.000, ενώ στη βιομηχανία υποχώρησαν κατά 21.000. Ακόμη, στη μεταποίηση οι θέσεις εργασίας υποχώρησαν κατά 6.000 και στις κατασκευές κατά 17.000.

Νευρικότητα στις ευρωαγορές

Με νευρικότητα κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ, τα οποία αντισταθμίζουν τις απώλειες που καταγράφονται στον τραπεζικό κλάδο, λόγω των αποτελεσμάτων των Allied Irish Banks και UniCredit.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,50% στις 5.369 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κινείται στο +0,21% στις 6.3222 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC καταγράφει οριακή άνοδο 0,02% στις 3.748 μονάδες.

Απώλειες 0,22% καταγράφει ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600, ενώ χθες έκλεισε με οριακές μεταβολές. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο ο δείκτης κέρδισε 4,9%. Στα 1,3211 δολάρια διαπραγματεύεται αυτή την ώρα το ευρώ.

Στο -0,76% η Adidas, ενώ στο -0,57% βρίσκεται η Rio Tinto και στο -0,14% η Xstrata.

Στο επίκεντρο σήμερα βρίσκεται ο τραπεζικός κλάδος, μετά την πληθώρα των οικονομικών αποτελεσμάτων από αρκετά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

«Βουτιά» 3,54% για την Allied Irish Banks. Στο πρώτο εξάμηνο οι ζημιές διευρύνθηκαν στα 1,7 δισ. ευρώ (2,25 δισ. δολάρια).

Απώλειες ύψους 4,92% καταγράφει η Standard Chartered, η οποία, παρά τα καλά της αποτελέσματα, ανακοίνωσε πως παραμένει «προσεκτική».

Στο -2,41% βρίσκεται η Unicredit, καθώς ανακοίνωσε πως τα κέρδη της μειώθηκαν κατά 70% στα 148 εκατ. ευρώ.

Κατά 1,35% υποχωρεί η Santander. Σε συμφωνία για την πώληση 318 καταστημάτων της έναντι 1,65 δισ. στερλινών (2,63 δισ. δολ) στην ισπανική τράπεζα Banco Santander κατέληξε η βρετανική Royal Bank of Scotland, όπως μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο διαχωρισμός των υποκαταστημάτων θα διαρκέσει από 12 έως 18 μήνες.

Άνοδος 3,66% για τη βρετανική Lloyds. Κέρδη για πρώτη φορά μετά την απόκτηση της HBOS πριν από 19 μήνες ανακοίνωσε η βρετανική τράπεζα. Στο πρώτο εξάμηνο του 2010, τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν στα 1,6 δισ. στερλίνες (2,6 δισ. δολάρια), έναντι ζημιών ύψους 3,96 δισ. στερλινών το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους. Οι τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν τα κέρδη στα 694,5 εκατ. στερλίνες.

Στο +0,75% και η Societe Generale. Υπερτριπλασιάστηκαν στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους τα κέρδη της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Γαλλίας. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 1,08 δισ. ευρώ (1,43 δισ. δολάρια), έναντι κερδών μόλις 309 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου έτους. Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για κέρδη ύψους 690 εκατ. ευρώ. «Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την ανάκαμψη της τράπεζας» δήλωσε ο CEO της Societe Generale, Frederic Oudea.

Στις 56,7 μονάδες ανήλθε τον Ιούλιο ο σύνθετος δείκτης PMI στην Ευρωζώνη, από 56 μονάδες τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία της Markit που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Ο δείκτης PMI υπηρεσιών αυξήθηκε, τον ίδιο μήνα, στις 55,8 μονάδες, από 55,5 μονάδες τον Ιούνιο. Ωστόσο διέψευσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τον ήθελαν στις 56 μονάδες.

Απρόσμενη άνοδο κατέγραψε ο δείκτης τιμών κατοικιών Halifax στη Βρετανία κατά το μήνα Ιούλιο, ο οποίος ανήλθε κατά 0,6%, σε σχέση με τον Ιούνιο, στη μέση τιμή των 167.425 στερλίνων. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 0,3%. Σε ετήσια βάση, οι τιμές κατοικιών σημείωσαν άνοδο 4,9%, έναντι αυξήσεως 4,6% που έκαναν λόγο οι αναλυτές. Όπως εκτιμά ο οικονομολόγος Martin Ellis, η μεταβλητότητα στις τοπικές τιμές κατοικιών αναμένεται να σταματήσει στα τέλη του έτους.

Απρόσμενη πτώση κατέγραψε ο δείκτης PMI υπηρεσιών στη Βρετανία κατά το μήνα Ιούλιο. Αναλυτικά, ο δείκτης Markit/CIPS υποχώρησε στις 53,1 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2009, έναντι 54,5 μονάδες που ανέμεναν οι αναλυτές. Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στις 54,4 μονάδες. "Τα στοιχεία, αμαφίβολα, θα δημιουργήσουν ερωτήματα σχετικά με την οικονομική ανάκαμψη", δήλωσε ο David Noble, CEO του Chartered Institute of Purchasing and Supply, ενώ πρόσθεσε πως η πτώση μπορεί να λειτουργεί μέτρα της λίτοτητας που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.


Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]

Αλκμήνη Χατζηνάσιου
Τελευταία τροποποίηση στις 16:45 - 04 Αυγ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.