ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Tρία στα τρία για το Χ.Α. - Δυσκολίες στις 1.780 μονάδες - Με κέρδη έκλεισα οι διεθνείς αγορές- Δεν τα κατάφερε ο FTSE στο Λονδίνο

17:37 - 04 Αυγ 2010 | Σχόλια Αγοράς
(upd 2) Με κέρδη έκλεισε η Wall, αφού ο Dow Jones κινήθηκε στο +0,5% στις 10.689,23 μονάδες, ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 1% στις 2.303 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,7% στις 1.127,87 μονάδες. Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς στο Λονδίνο ο FTSE 100 έχασε 0,19% στις 5.386,16 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε στο +0,37% στις 6.331,33 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC κατέγραψε άνοδο 0,35% στις 3.760,72 μονάδες. Ο γενικός δείκτης του ΧΑ έκλεισε στις 1.777,55 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 0,43%

Κέρδη στη Wall

Παρόλο που το ξεκίνημα ήταν άσχημο για τη Wall, οι δείκτες έδειξαν αντιστάσεις κλείνοντας με κέρδη μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας ιδιωτικού τομέα και για τον κλάδο των υπηρεσιών στις ΗΠΑ. Ο δείκτης Standard & Poor’s 500 έφτασε πολύ κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών, καθώς τα μακροοικονομικά στοιχεία «διέλυσαν» ελαφρώς

Αύξηση 2,5% κατέγραψε η Time Warner, μετά την άνοδο 7,2% στην κερδοφορία του β΄τριμήνου, η οποία ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Αναλυτικά, τα κέρδη της αυξήθηκαν στα 562 εκατ. δολάρια, ήτοι 49 σεντς ανά μετοχή, έναντι 524 εκατ. δολαρίων, ήτοι 43 σεντς ανά μετοχή, που είχε σημειώσει κατά την αντίστοιχη περίοδο του περσινού έτους, έναντι 45 σεντς που ανέμεναν οι αναλυτές.

Αλμα 22% σημείωσε η Priceline.com, καθώς τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το προηγούμενο τρίμηνο χρήσης διαμορφώθηκαν στα 4,78 δολάρια ανά μετοχή, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 4,18 δολ. ανά μετοχή.

Κατά 1,64% ενισχύθηκε η Toyota Motor, μετά την επιστροφή της στην κερδοφορία κατά το α΄τρίμηνο χρήσης. Σημειώνεται πως η αυτοκινητοβιομηχανία αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για το έτος χρήσης.

Με κέρδη ύψους 1,75% κινήθηκε η AOL, παρά τις ζημιές που εμφάνισε κατά το β΄τρίμηνο του έτους, έναντι κερδών κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Αναλυτικά, η αμερικανική εταιρεία παροχής υπηρεσιών Internet εμφάνισε ζημίες ύψους 1,1 δισ. δολαρίων, ήτοι 9,89 δολαρίων ανά μετοχή, έναντι 153,7 εκατ. δολαρίων, ήτοι 86 σεντς ανά μετοχή το 2009.

Στο +0,85% και η BP, η οποία ανακοίνωσε πως έκλεισε την τρύπα οριστικά, ενώ κατά 3,7% ενισχύθηκε η CBS, μετά τα αυξημένα κέρδη και έσοδα που κατέγραψε στο β’ τρίμηνο.

Ανοδικά κατά 1,54% κινήθηκε η PulteGroup, μετά τα ισχυρά αποτελέσματα που δημοσίευσε, ενώ «άλμα» 20% κατέγραψε η Barnes & Noble, η οποία αναζητά αγοραστή.

Μικρή ανάπτυξη σημείωσε ο κλάδος των υπηρεσιών στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία των τελευταίων μηνών. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης ISM υπηρεσιών αυξήθηκε στις 54,3 μονάδες, από 53,8 μονάδες τον Ιούνιο, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 53,6 μονάδες. Όταν ο δείκτης βρίσκεται πάνω από τις 50 μονάδες, ο κλάδος αναπτύσσεται.

Αυξημένες κατά 42.000 εμφανίστηκαν οι θέσεις εργασίας ιδιωτικού τομέα στις ΗΠΑ κατά το μήνα Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ADP, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. «Η αύξηση στις θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα είναι η έκτη συνεχόμενη σε μηνιαία βάση», δήλωσε ο πρόεδρος της Macroeconomic Advisers, Joel Prakken. Στον κλάδο των υπηρεσιών οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 63.000, ενώ στη βιομηχανία υποχώρησαν κατά 21.000. Ακόμη, στη μεταποίηση οι θέσεις εργασίας υποχώρησαν κατά 6.000 και στις κατασκευές κατά 17.000.

Μεικτά οι ευρωαγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τελικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ, τα οποία αντιστάθμισαν τις απώλειες που καταγράφηκαν στον τραπεζικό κλάδο, λόγω των αποτελεσμάτων των Allied Irish Banks και UniCredit.

Απώλειες μόλις 0,1% κατέγραψε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 στις 261,78 μονάδες, ενώ χθες έκλεισε με οριακές μεταβολές. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο ο δείκτης κέρδισε 4,9%. Στα 1,3211 δολάρια διαπραγματεύεται αυτή την ώρα το ευρώ.

Στο -0,76% η Adidas, ενώ στο -0,57% βρέθηκε η Rio Tinto και στο -0,14% η Xstrata.

Στο επίκεντρο σήμερα βρέθηκε ο τραπεζικός κλάδος, μετά την πληθώρα των οικονομικών αποτελεσμάτων από αρκετά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

«Βουτιά» 5,7% για την Allied Irish Banks. Στο πρώτο εξάμηνο οι ζημιές διευρύνθηκαν στα 1,7 δισ. ευρώ (2,25 δισ. δολάρια).

Απώλειες ύψους 5,6% κατέγραψε η Standard Chartered, η οποία, παρά τα καλά της αποτελέσματα, ανακοίνωσε πως παραμένει «προσεκτική».

Στο -2,41% βρέθηκε η Unicredit, καθώς ανακοίνωσε πως τα κέρδη της μειώθηκαν κατά 70% στα 148 εκατ. ευρώ.

Κατά 1,35% υποχώρησε η Santander. Σε συμφωνία για την πώληση 318 καταστημάτων της έναντι 1,65 δισ. στερλινών (2,63 δισ. δολ) στην ισπανική τράπεζα Banco Santander κατέληξε η βρετανική Royal Bank of Scotland, όπως μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο διαχωρισμός των υποκαταστημάτων θα διαρκέσει από 12 έως 18 μήνες.

Άνοδος 4,3% για τη βρετανική Lloyds. Κέρδη για πρώτη φορά μετά την απόκτηση της HBOS πριν από 19 μήνες ανακοίνωσε η βρετανική τράπεζα. Στο πρώτο εξάμηνο του 2010, τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν στα 1,6 δισ. στερλίνες (2,6 δισ. δολάρια), έναντι ζημιών ύψους 3,96 δισ. στερλινών το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους. Οι τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν τα κέρδη στα 694,5 εκατ. στερλίνες.

Στο +0,75% και η Societe Generale. Υπερτριπλασιάστηκαν στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους τα κέρδη της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Γαλλίας. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 1,08 δισ. ευρώ (1,43 δισ. δολάρια), έναντι κερδών μόλις 309 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου έτους. Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για κέρδη ύψους 690 εκατ. ευρώ. «Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την ανάκαμψη της τράπεζας» δήλωσε ο CEO της Societe Generale, Frederic Oudea.

Αλμα 5,6% για την γαλλική εταιρεία ηλεκτρικού ρεύματος EDF, καθώς κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωση αύξηση των τιμολογίων από 15 Αυγούστου κατά 3,4%.

Στις 56,7 μονάδες ανήλθε τον Ιούλιο ο σύνθετος δείκτης PMI στην Ευρωζώνη, από 56 μονάδες τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία της Markit που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Ο δείκτης PMI υπηρεσιών αυξήθηκε, τον ίδιο μήνα, στις 55,8 μονάδες, από 55,5 μονάδες τον Ιούνιο. Ωστόσο διέψευσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τον ήθελαν στις 56 μονάδες.

Απρόσμενη άνοδο κατέγραψε ο δείκτης τιμών κατοικιών Halifax στη Βρετανία κατά το μήνα Ιούλιο, ο οποίος ανήλθε κατά 0,6%, σε σχέση με τον Ιούνιο, στη μέση τιμή των 167.425 στερλίνων. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 0,3%. Σε ετήσια βάση, οι τιμές κατοικιών σημείωσαν άνοδο 4,9%, έναντι αυξήσεως 4,6% που έκαναν λόγο οι αναλυτές. Όπως εκτιμά ο οικονομολόγος Martin Ellis, η μεταβλητότητα στις τοπικές τιμές κατοικιών αναμένεται να σταματήσει στα τέλη του έτους.

Απρόσμενη πτώση κατέγραψε ο δείκτης PMI υπηρεσιών στη Βρετανία κατά το μήνα Ιούλιο. Αναλυτικά, ο δείκτης Markit/CIPS υποχώρησε στις 53,1 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2009, έναντι 54,5 μονάδες που ανέμεναν οι αναλυτές. Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στις 54,4 μονάδες. "Τα στοιχεία, αναμφίβολα, θα δημιουργήσουν ερωτήματα σχετικά με την οικονομική ανάκαμψη", δήλωσε ο David Noble, CEO του Chartered Institute of Purchasing and Supply, ενώ πρόσθεσε πως η πτώση μπορεί να λειτουργεί μέτρα της λιτότητας που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Tρία στα τρία για το Χ.Α. - Δυσκολίες στις 1.780 μονάδες

Αν και τα βρήκε δύσκολα στην αντίσταση των 1.780 μονάδων, παρά ταύτα η αγορά έκανε το τρία στα τρία, προκαλώντας αισιοδοξία ως προς τη συνέχεια. Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 1.777,55 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 0,43%, έπειτα από μία συνεδρίαση που εθεωρείτο σίγουρο από την αγορά ότι μέχρι το τέλος θα επικρατούσαν οι πωλητές.

Η ειδησεογραφία και οι φήμες όμως, διατηρούν το ενδιαφέρον αμείωτο σε βαθμό που να προκαλούν «αυτονομία» του Χ.Α. από τις ξένες αγορές. Κατά την έναρξη των συναλλαγών βγήκαν πωλητές κυρίως στις τράπεζες που τον τελευταίο μήνα υπεραποδίδουν έναντι των άλλων μετοχών για τους γνωστούς λόγους (ανακατατάξεις), αν και προς στο παρόν δεν υπάρχει κάτι το συγκεκριμένο. Δεδομένης της βαρύτητας των τραπεζών στη διαμόρφωση του δείκτη, η αγορά βρέθηκε στα χαμηλά ημέρας των 1.752 μονάδων.

Στη συνέχεια όμως, το επενδυτικό ενδιαφέρον που βγήκε στον κλάδο (τράπεζες) και μάλιστα επίμονα για μία ακόμα συνεδρίαση καταδεικνύει ότι οι συμφωνίες έρχονται και ίσως πολύ πιο σύντομα απ’ όσο αναμένει κανείς. Οι αγοραστές, κυρίως hedge funds από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και εγχώριοι παίκτες έχουν επιδοθεί σε μία «προσπάθεια» βελτίωσης των αποτιμήσεων των τραπεζικών μετοχών στο ταμπλό του Χ.Α., δημιουργώντας – ενδεχομένως- νέα αφετηρία για τα όποια deals ή τις όποιες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Την ίδια ώρα, η αγορά δεν έδειξε να κάμπτεται από τις νέες... παραφωνίες περί χρεοκοπίας της χώρας, όπως αυτή τη JP Morgan, που θεωρεί ότι είναι θέμα χρόνου η αναδιάρθωση χρέους. Το γύρισμα σε θετικό πεδίοτης Alpha και της Εθνικής που για δεύτερη μέρα έκλεισε πάνω από τα 12 ευρώ, σε συνδυασμό με τις ταχείες διαδικασίες ανακατατάξεων στη ΔΕΗ που προωθεί η κυββέρνηση, κάτι που είχε αντίκτυπο στην μετοχή (6,04%), αποτέλεσαν τον βασικότερο λόγο για την Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση του Αυγούστου. Οι χρηματιστές δεν παύουν να είναι επιφυλακτικοί για τη συνέχεια θεωρώντας ότι η αγορά «βιάζεται» να προεξοφλήσει τα καλά νέα.

Οι συναλλαγές έπεσαν κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ, αγγίζοντας τα 86,791 εκατ. ευρώ, αφενός λόγω των διακυμάνσεων, αφεταίρου λόγω της αβεβαιότητας γύρω από τα deals στις τράπεζες. Η αγορά στο μεταξύ έκανε focus στα αποτελέσματα του Μυτιληναίου τα οποία, όχι απλώς επιβεβαίωσαν, αλλά ξεπέρασαν και τις προσδοκίες της αγοράς. Η μετοχή ενισχύθηκε κατά 1,7%, στα 5,18 ευρώ. Ανοδο 28,84% κατέγραψε ο Βωβός εξαιτίας της συμφωνίας που φαίνεται να επέρχεται στο θέμα της κατασκευής του γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό. Τέλος, από τις μετοχές που διακινήθηκαν 102 ενισχύθηκαν και 68 υποχώρησαν.

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Αλκμήνη Χατζηνάσιου

Τελευταία τροποποίηση στις 23:06 - 04 Αυγ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.