ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προς στο παρόν... χωνεύει τα "νέα" - Τα σχόλια από Barclays και Euroxx για τη β΄δόση και τις επιπτώσεις στο Χ.Α.- Κέρδη στην Ευρώπη

11:28 - 06 Αυγ 2010 | Σχόλια Αγοράς
Αναμενόμενες ήταν οι διατυπώσεις της τρόικας ως προς την πρόοδο, αλλά και τους κινδύνους που υπάρχουν για την ελληνική οικονομία το επόμενο διάστημα, θεωρούν οι αναλυτές (Euroxx και Barclays). Παράλληλα, σημειώνουν (κυρίως η Barclays) ότι τα προβλήματα ρευστότητας που ενδεχομένως αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες θα αντιμετωπίζαονται με τον ίδιο τρόπο, μέσω εγγυήσεων.
Μία μέρα μετά τις διατυπώσεις τις τρόικας και την «είδηση» από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ότι το Δημόσιο θα εγγυηθεί για άλλα 25 δισ. ρευστότητα προς στις ελληνικές τράπεζες, το Χ.Α. αναζητεί το βηματισμό του. Οι διακυμάνσεις είναι προς στο παρόν οριακές, με το γενικό δείκτη στα επίπεδα των 1.746 μονάδων και την αγορά να τηρεί στάση αναμονής, κερδίζοντας χρόνο μέχρι να περάσουν οι διακοπές του Αυγούστου, που ως γνωστόν, αποτελούν μία από τις βασικότερες αιτίες για την πτώση των συναλλαγών και ειδικά σε μία περίοδο που χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα.

Το ok της τρόικας για την δεύτερη δόση του δανείου δεν αφήνει καλή γεύση για τη συνέχεια, σχολιάζουν χρηματιστές, αφού το φθινόπωρο η κυβέρνηση, στο όνομα των μεταρρυθμίσεων θα συγκρουστεί με τα συνδικάτα για να περάσει την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ, τη ΔΕΗ και τον ΟΣΕ. Η μετοχή της ΔΕΗ επανήλθε μετά τη χθεσινή ανάπαυλα σε θετικό πεδίο, ενώ σε θετικό πεδίο κινούνται Eurobank, Alpha και Εθνική. Η άνοδος των τριών τραπεζικών μετοχών είναι οριακή, πράγμα που καταδεικνύει την επιφυλακτικότητα και το... «κούμπωμα» της αγοράς. Από τα small caps, ξεχωρίζουν ο ΟΛΘ, Παρνασός, Τηλέτυπος και Βογιατζόγλου Systems. Ιδιαίτερα υποτονικός είναι ο τζίρος, λίγο πάνω από τα 15 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά ταμπλό

Θετικό κλίμα επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στην τελευταία συνεδρίαση για αυτή την εβδομάδα. Οι κυριότεροι δείκτες κινούνται ανοδικά, καθώς οι επενδυτές «είδαν με καλό μάτι» τα νέα από το επιχειρηματικό μέτωπο και δη τα εταιρικά αποτελέσματα.

Η προσοχή στρέφεται στις ΗΠΑ και στα στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας που ανακοινώνονται αργότερα σήμερα.

Κατά 0,36% ενισχύεται ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600. Έως τώρα μετρά εβδομαδιαία κέρδη 2,9%. Στα 1,3183 δολάρια διαπραγματεύεται το ευρώ.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 0,47% στις 5.390 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κερδίζει 0,38% στις 6.357 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC καταγράφει άνοδο 0,49% στις 3.783 μονάδες.

Ισχυρές επιδόσεις καταγράφει σήμερα ο χρηματοοικονομικός κλάδος στην Ευρώπη.

Στο +2,02% η Royal Bank of Scotland. Στα 257 εκατ. στερλίνες ανήλθαν στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους τα καθαρά κέρδη της βρετανικής τράπεζας, έναντι ζημιών ύψους 140 εκατ. στερλινών στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2009. Οι ζημιές απομείωσης υποχώρησαν κατά 47% στα 2,94 δισ. στερλίνες, σε ετήσια βάση, ενώ μειώθηκαν κατά 7% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους. Τα λειτουργικά κέρδη στις βασικές μονάδες αυξήθηκαν κατά 63% στα 2,19 δισ. στερλίνες.

Κέρδη 1,2% για τη μετοχή της Allianz. Πτώση κατά 46% εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Ειδικότερα, ο γερμανικός ασφαλιστικός κολοσσός ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 1,02 δισ. ευρώ (1,34 δισ. δολ) το δεύτερο τρίμηνο, από 1,87 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. Τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 23% στα 2,19 δισ. ευρώ. Τα έσοδα σημείωσαν αύξηση κατά 15%, στα 25,4 δισ. ευρώ. Ο CEO της εταιρείας, Michael Diekmann επιβεβαίωσε το outlook για λειτουργικά κέρδη ύψους περίπου 7,2 δισ. ευρώ για το σύνολο του έτους.

Κατά 0,3% αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή στη Βρετανία τον Ιούνιο, ενισχυμένη κατά 4,1% σε σχέση με τα επίπεδα που είχαν σημειωθεί τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας. Ωστόσο τα ανακοινωθέντα στοιχεία είναι κατώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, οι οποίοι έκαναν λόγο για αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 0,6% σε μηνιαία βάση και 4,4% σε ετήσια βάση. Παράλληλα, η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας ανακοίνωσε ότι τον Ιούλιο οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 0,1% σε μηνιαία βάση και κατά 5% σε ετήσια βάση.

Στα 61,7 δισ. ευρώ (81,4 δισ. δολάρια) διαμορφώθηκε τον Ιούνιο το έλλειμμα του γαλλικού προϋπολογισμού, έναντι 82,4 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους, όπως ανακοίνωσε το αρμόδιο υπουργείο της χώρας. Σύμφωνα με άλλα στοιχεία, το εμπορικό έλλειμμα της Γαλλίας μειώθηκε στα 3,8 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, έναντι 5,2 δισ. ευρώ το Μάιο.

Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]

Μαρίνα Φούντα
Τελευταία τροποποίηση στις 11:55 - 06 Αυγ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.