ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αντίδραση που δεν πείθει στο ΧΑ- Ήπια άνοδος στις ευρωαγορές

11:21 - 13 Αυγ 2010 | Σχόλια Αγοράς
Ούτε η είδηση της ανάπτυξης στη Γερμανία δεν έχει πείσει όπως φαίνεται τους επενδυτές στο ΧΑ και η αντίδραση στο άνοιγμα ροκανίζεται σιγά-σιγά με βασικό αρνητικό πρωταγωνιστή τον τίτλο της Εθικής Τράπεζας.

Ο γενικός δείκτης ενισχύεται 0,5% με την αξία των συναλλαγών στα 11,5 εκατ. ευρώ αλλά όλα δείχνουν στο ταμπλό πως ίσως δούμε μία ακόμα πτωτική συνεδρίαση, αν οι αγοραστές δεν γίνουν πιο επιθετικοί.

Η Εθνική Τράπεζα γύρισε πρώτη σε αρνητικό έδαφος παρασύροντας και την Alpha Bank και φρενάροντας παράλληλα την άνοδο του ΧΑ. Ωστόσο μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς. Θετικά κινείται η Coca Cola, ο ΟΠΑΠ η Τράπεζα Κύπρου και η Marfin.

Η αγορά έχει και πάλι υψηλή μεταβλητότητα και αν δεν αλλάξει το κλίμα αναλυτές εκτιμούν πως η υποχώρηση θα επιταχυνθεί προς τις 1.560 μονάδες αφού το momentum έχει διαταραχθεί και κρίσιμες στηρίξεις είναι έτοιμες να διασπαστούν.

Από τις μετοχές που έχουν κάνει πράξη 50 ενισχύονται και 20 υποχωρούν. Στις πρώτες θέσεις και των ανοδικών και των πτωτικών είναι μετοχές με πολύ χαμηλές συναλλαγές.

Ήπια άνοδος στις ευρωαγορές

Ανοδικά κινούνται στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω κλίματος αισιοδοξίας, μετά την απρόσμενη ανάπτυξη – σε επίπεδα ρεκόρ – του γερμανικού ΑΕΠ και την ανώτερη του αναμενομένου ανάπτυξη της Γαλλίας στο δεύτερο τρίμηνο, γεγονός που αναπτερώνει τις ελπίδες για την ισχυροποίηση της ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Κατά 0,62% ενισχύεται ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600, που καταγράφει απώλειες 0,9% σε εβδομαδιαία βάση. Στα 1,2837 δολάρια του ευρώ, που λίγο νωρίτερα, στο άκουσμα των στοιχείων για τη γερμανική οικονομία, ανήλθε έως τα 1,2895 δολάρια.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 0,54% στις 5.295 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κερδίζει 0,33% στις 6.155 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει άνοδο 0,51% στις 3.638 μονάδες.

Ισχυρές οι επιδόσεις του μεταλλουργικού κλάδου, στον απόηχο της αύξησης των τιμών των μετάλλων. Κέρδη 1,54% για την Xstrata και 2,09% για την BHP Billiton.

Άνοδο 2,52% καταγράφει η γερμανική ThyssenKrupp που ανακοίνωσε τη βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης για το 2010, καθώς και την επιστροφή της στην κερδοφορία κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Τα καθαρά κέρδη του ομίλου ανήλθαν στα 272 εκατ. ευρώ (349 εκατ. δολάρια), έναντι ζημιών ύψους 639 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2009, ενώ οι τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για κέρδη 188 εκατ. ευρώ. Οι καθαρές πωλήσεις αυξήθηκαν στα 11,68 δισ. ευρώ, έναντι 9,3 δισ. ευρώ.

Βουτιά 6% πραγματοποιεί, στον αντίποδα, η μετοχή της Delhaize. Ο βελγικός όμιλος ανακοίνωσε πτώση 8,2% της κερδοφορίας του στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.Τα καθαρά κέρδη του ομίλου υποχώρησαν στα 114 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 4,7% στα 5,3 δισ. ευρώ.

Με τους ταχύτερους ρυθμούς από την εποχή της επανένωσης πριν από δύο δεκαετίες «έτρεξε» στο δεύτερο τρίμηνο του έτους η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας, της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, καθώς η παγκόσμια ανάκαμψη έδωσε ώθηση στις εξαγωγές της χώρας. Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, το γερμανικό ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο, αυξήθηκε 2,2%, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση της τάξης του 1,4%.Συγκρινόμενο με τα επίπεδα του δευτέρου τριμήνου του 2009, το γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,7%.

Αύξηση 0,6% κατέγραψε το γαλλικό ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, συγκρινόμενο με τα επίπεδα του προηγούμενου τριμήνου, όπως μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεια. Η ανάπτυξη του γαλλικού ΑΕΠ ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν αύξηση 0,4%.

Ανάπτυξη 0,2% κατέγραψε το ισπανικό ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, συγκρινόμενο με τα επίπεδα του προηγούμενου τριμήνου.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:08 - 13 Αυγ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.