ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βγήκαν αγορές στο ΧΑ! - Θετικό κλίμα στις ευρωαγορές

11:22 - 17 Αυγ 2010 | Σχόλια Αγοράς
Αλλαγή σκηνικού στο ΧΑ μετά από τη σημαντική διόρθωση της αγοράς από τα πρόσφατα υψηλά των 1.777 μονάδων. Και ενώ οι χρηματιστές είχαν αρχίσει να ανησυχούν στις τελευταίες συνεδριάσεις σήμερα η εικόνα του ΧΑ είναι πολύ διαφορετική. Η τεχνική στήριξη και το θετικό κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη, βοηθούν το ΧΑ και το απομακρύνουν από τον κινητό μέσο των 30 ημερών (απλό).

Αλλαγμένη είναι και η εικόνα πολλών μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ενώ μέχρι χθες εμφανίζονταν στο ταμπλό πολύ αδύναμες σήμερα έχουν αγοραστές και διαπραγματεύονται σε υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Πιο αναλυτικά ο γενικός δείκτης ενισχύεται κατά 1,32% και βρίσκεται στις 1.653 μονάδες έχοντας περάσει πάνω από την αντίσταση των 1.640 μονάδων. Η αξία των συναλλαγών ξεπερνά τα 12 εκατ. ευρώ και είναι ενισχυμένη έναντι της χθεσινής συνεδρίασης. Ο FTSE 20 βρίσκεται στις 805 μονάδες με άνοδος 1,39. Οι μετοχές των Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank και Eurobank καταγράφουν κέρδη, ενώ θετική είναι και η συνεισφορά της ΔΕΗ, της Motor Oil και της MIG. Καλή είναι η κίνηση και της Μυτιληναίος.

Συνολικά 75 μετοχές ενισχύονται και μόλις 9 υποχωρούν. Παρνασσός, Ιντρακόμ, ΤBank και Forthnet ενισχύονται με ικανοποιητικές συναλλαγές. Υποχωρεί η Geniki Bank που επέστρεψε με νέα τιμή λόγω reverse split.

(upd) Θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές

Κέρδη καταγράφουν οι μεγαλύτεροι δείκτες στις ευρωαγορές, με φόντο την υποχώρηση του βρετανικού πληθωρισμού στο 3,1% και τα ενθαρρυτικά εταιρικά αποτελέσματα, μεταξύ των οποίων Carlsberg και Wienerberger, καθώς και το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής της κρατικής βοήθειας που ανακοίνωσε η ολλανδική ασφαλιστική Aegon.

O δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύεται 0,4%, μετά από σταθεροποιητικό κλείσιμο χθες.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,51% στις 5.303 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει άνοδο κατά 0,63% στις 6.149 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC καταγράφει κέρδη 0,71% στις 3.623 μονάδες.

Στα 1,2864 δολ. ενισχύεται το ευρώ.

Ανοδος 4,5% για την Aegon. Ο ολλανδικός ασφαλιστικός όμιλος ανακοίνωσε χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των υπολοίπων 2 δισ. ευρώ της κρατικής βοήθειας μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2010, ενώ αναμένει την έγκριση από την Κομισιόν.

Κέρδη 3% για τη δανέζικη ζυθοποιία Carlsberg, που ανακοίνωσε σημαντική αύξηση κερδών στο εξάμηνο και αναβάθμιση του outlook για το σύνολο του έτους.

Η Schindler ενισχύεται κατά 1%, καθώς τα κέρδη δευτέρου τριμήνου ανήλθαν σε 178 εκατ. ελβετικά φράγκα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Η OC Oerlikon Corp. AG καταγράφει κέρδη 6%. Οι ζημιές πρώτου εξαμήνου της εταιρίας μειώθηκαν σε 51 εκατ. ελβετικά φράγκα, χάρη στην αύξηση της ζήτησης, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών, που ανέμεναν διπλάσια ζημία.

Στο +2,7% η Galenica. Τα καθαρά κέρδη της ελβετικής φαρμακευτικής αυξήθηκαν κατά 1,3% το πρώτο εξάμηνο, στα 117,4 εκατ. ελβετικά φράγκα.

Στο 3,1% υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Βρετανία κατά το μήνα Ιούλιο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Παρέμεινε ωστόσο μία ολόκληρη μονάδα πάνω από τον στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒΟΕ). Τον Ιούνιο ο δείκτης τιμών καταναλωτή είχε ανέλθει στο 3,2%. Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν κατά 0,2%. Οι προβλέψεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μηνιαία πτώση κατά 0,1%.

Απρόσμενη πτώση, στις 14 μονάδες, εμφάνισε ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW στη Γερμανία κατά το μήνα Αύγουστο έναντι 21,2 μονάδων κατά τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν ο δείκτης να παραμείνει αμετάβλητος κατά το μήνα Αύγουστο.

Ακόμη, ο αντίστοιχος δείκτης τρεχουσών συνθηκών ενισχύθηκε στις 44,3 μονάδες από 14,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με το γερμανικό ινστιτούτο, η δυναμική ανάπτυξη της Γερμανίας του δευτέρου τριμήνου είναι μάλλον απίθανο να διατηρηθεί.

Στα 4,6 δισ. ευρώ συρρικνώθηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης τον Ιούνιο από 7,4 δισ. ευρώ το Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,4% από τον προηγούμενο μήνα και ανήλθαν σε 134 δισ. ευρώ.

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 12:38 - 17 Αυγ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.