ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανοδικά το ΧΑ με πενιχρές συναλλαγές - Το ΑΕΠ των ΗΠΑ "ανεβάζει" τις διεθνείς αγορές

14:27 - 27 Αυγ 2010 | Σχόλια Αγοράς
(upd) Διατηρούνται οι ανοδικές τάσεις στο ΧΑ αν και τα κέρδη έχουν περιοριστεί παρά το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκοί δείκτες έχουν καλύψει τις απώλειες και ενισχύονται έστω και οριακά. Ο γενικός δείκτης διατηρεί την αδυναμία του και η Emporiki Bank σημειώνει πως αν δεν ξεπεράσει τις 1.610 μονάδες το αρνητικό σενάριο παραμένει σε ισχύ.

Όπως φαίνεται αν και κάποιοι καταλύτες έχουν εμφανιστεί στο προσκήνιο δεν είναι ικανοί να φέρουν κέρδη σε επιλεγμένες μετοχές. Το άνοιγμα των τυχερών παιχνιδιών δίνει ευκαιρία στον ΟΠΑΠ να ενισχυθεί περαιτέρω και οι αναλυτές το τονίζουν αυτό αλλά η μετοχή δεν μπορεί να απομακρυνθεί από τα 11,5 ευρώ. Η ΔΕΗ από αυτά που προβλέπει να μνημόνιο θα αυξήσει τα τιμολόγιά της αλλά ούτε αυτό φέρνει αγοραστές στη μετοχή. Οι αναλυτές δίνουν μέχρι και υπερδιπλάσιες τιμές στόχους.

Οι τράπεζες συγκεντρώνουν τα βλέμματα, αλλά οι ανησυχίες διατηρούνται ακόμα. Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα αλλά οι φτωχές προοπτικές στέκονται τροχοπέδη στη μετοχή. Η Εθνική Τράπεζα ανακοινώνει μετά το κλείσιμο αλλά στο ταμπλό δεν δείχνει ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 10,3 ευρώ. Στην περιφέρεια δεν υπάρχει κίνηση. Συνολικά 82 μετοχές ενισχύονται και 63 υποχωρούν. Ο γενικός δείκτης ενισχύεται κατά 0,89% και βρίσκεται στις 1.555 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 37 εκατ. ευρώ και χαρακτηρίζεται χαμηλή.

Με κέρδη η Wall

Με κέρδη κινούνται οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, μετά τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχείων για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας. Σημειώνεται πως ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ στο β΄τρίμηνο μπορεί να επιβραδύνθηκε, αλλά ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ακομή, σε στάση αναμονής βρίσκονται οι επενδυτές, για την ομιλία του επικεφαλής της FED, Ben Bernanke.

Αναλυτικά, ο Dow Jones κερδίζει 0,50% στις 10.035 μονάδες, ο Nasdaq ενισχύεται κατά 0,40% στις 2.127 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,40% στις 1.051 μονάδες.

Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις η άνοδος του αναθεωρημένου ΑΕΠ των ΗΠΑ για το β' τρίμηνο, καθώς αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,6%, από 2,4% στις προηγούμενες εκτιμήσεις, έναντι ανόδου ύψους 1,3% που έκαναν λόγο οι αναλυτές. Ωστόσο, το ποσοστό ανάπτυξης είναι πολύ χαμηλότερο από το ΑΕΠ του α' τριμήνου, το οποίο ενισχύθηκε κατά 3,7%, λόγω της σημαντική ανόδου που καταγράφηκε στις εισαγωγές.

Αναλυτικά, οι εισαγωγές αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω, εμφανίζοντας άνοδο 32,4%, τη μεγαλύτερη από το α΄τρίμηνο του 1984. Ακόμη, τα αποθέματα και οι εξαγωγές αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω, ενώ η καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε άνοδο, λόγο της υψηλότερης χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου. Επιπλεον, το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε στοιχεία για την κερδοφορία του β΄τριμήνου, τα οποία εμφάνισαν άνοδο στα μετά φόρων κέρδη ύψους 25,5% και αύξηση στα προ φόρων κέρδη ύψους 39,2%.

Ανοδος στην Ευρώπη

Με θετικά πρόσημα κινούνται οι μεγαλύτεροι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές, με φόντο τα καλύτερα των αναμενόμενων αναθεωρημένα στοιχεία για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, τα οποία αντοσταθμίζουν την κάμψη των τραπεζικών μετοχών και της γαλλικής EADS.

Σημειώνεται ότι τα βλέμματα είναι στραμμένα στην ομιλία του επικεφαλής της Federal Reserve, Ben Bernanke, όπου ενδέχεται να ανακοινώσει νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κερδίζει κατά 0,59% στις 5.186 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC σημειώνει άνοδο 0,58% στις 3.495 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX καταγράφει άνοδο 0,44% στις 5.938 μονάδες.

Κατά 0,43% ενισχύεται ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600. Ο δείκτης έχει χάσει 1,1% αυτή την εβδομάδα και οδηγείται σε τρίτη εβδομαδιαία πτώση.

Στην κερδοφορία το πρώτο εξάμηνο επέστρεψε και η Dana Petroleum, που ενισχύεται κατά 0,11%. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 31,4 εκατ. στερλίνες (48,4 εκατ.δολ) έναντι ζημιών ύψους 3,6 εκατ. στερλινών ένα χρόνο νωρίτερα. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 12% στα 185,7 εκατ. στερλίνες.

Ανοδος 0,15% για την Iberia Lineas Aereas de Espana, που επέστρεψε στην κερδοφορία το β' τρίμηνο. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 31 εκατ. ευρώ (39 εκατ. δολ) από ζημιές ύψους 73 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για κέρδη ύψους 7 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα αυξήθηκαν στα 1,17 δισ. ευρώ, από 1,07 δισ. ευρώ, χαμηλότερα των προβλέψεων για 1,35 δισ. ευρώ.

Με κέρδη ύψους 0,36% κινείται η Roche Holdings, καθώς οι αμερικανικές αρχές απέρριψαν την επανακυκλοφορία ενός φαρμάκου της.

Στο +2,14% βρίσκεται η Carrefour, μετά την αναβάθμιση της σύστασης της μετοχής της από τη  Citigroup.

Στο -3,2% η EADS, μετά τα δημοσιεύματα που τη θέλουν να μειώνει την παραγωγή αεροσκαφών Α350, ενώ απώλειες 1,1% για τη Boeing, η οποία θα καθυστερήσει την παράδοση του πρώτου αεροσκάφους 787 Dreamliner.

Απώλειες 4,3% για την Banca Popolare di Milano, με την παλαιότερη τράπεζα της Ιταλίας να ανακοινώνει κέρδη που διέψευσαν τις προσδοκίες των αναλυτών. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 62% το δεύτερο τρίμηνο στα 20,1 εκατ. ευρώ, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν 41,6 εκατ. ευρώ.

Η Commerzbank υποχωρεί κατά 2,5% μετά από δημοσίευμα στην Handelsblatt ότι η τράπεζα σχεδιάζει να προχωρήσει σε διάθεση νέων μετοχών, ύψους ως και 5 δις. ευρώ, το φθινόπωρο, προκειμένου να ανοίξει το δρόμο για αποκρατικοποίηση, ενώ στο -0,8% βρίσκεται η Bank of Scotland.

Με ρυθμό 1,2% αναπτύχθηκε η βρετανική οικονομία κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, ONS. Οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,1%, αλλά αναθεώρησε τα στοιχεία μετά την αύξηση στις κατασκευές κατά 8,5%, που είναι και η μεγαλύτερη τριμηνιαία άνοδος από το 1982. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε με ρυθμό 1,7%.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:45 - 27 Αυγ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.