ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σημαντικές απώλειες στο ΧΑ- Αρνητικό κλίμα στα ευρωπαϊκά ταμπλό

11:47 - 31 Αυγ 2010 | Σχόλια Αγοράς
Με μεγάλη πτώση ξεκίνησε η συνεδρίαση λόγω των απωλειών που καταγράφουν οι ευρωπαϊκοί δείκτες. Η αξία των συναλλαγών είναι περιορισμένη αλλά οι τίτλοι χάνουν σημαντικό έδαφος. Ο γενικός δείκτης υποχωρεί 1,6% και βρίσκεται στις 1.536 μονάδες μετά από συναλλαγές 15 εκατ. ευρώ. Στο προσκήνιο επανέρχονται τα σενάρια για νέα χαμηλά, αφού ούτε το κλίμα στην Ευρώπη είναι υποστηρικτικό.

Από την άλλη η εικόνα των αποτελεσμάτων είναι δραματική και συνολικά οι εισηγμένες αναμένεται να εμφανίσουν ζημιές. Μεγάλο μέρος των ζημιών οφείλονται στη ΜΙG, η οποία ανακοίνωσε ζημιά ρεκόρ 1,4 δισ. ευρώ και πιέζεται σημαντικά στο ταμπλό. Φυσικά την εικόνα έχουν επιβαρύνει και η ζημιές της Emporiki Bank.

Η Εθνική βρίσκεται ξανά κάτω από τα 10 ευρώ, ενώ πιέζεται η Eurobank, ο ΟΤΕ, η Mardin, η Πειραιώς και λιγότερο η Alpha Bank και η ΔΕΗ. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει 1,68% και ο τραπεζικός 1,73%. Συνολικά από τις μετοχές που έχουν κάνει πράξη μόνο 13 ενισχύονται και 82 υποχωρούν. Τράπεζα Κύπρου και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ξεχωρίζουν από τις τράπεζες και καταγράφουν οριακά κέρδη.

Αρνητικό κλίμα στα ευρωπαϊκά ταμπλό

Απώλειες κοντά στο 1% καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κατά τη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, την πρώτη για το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, μετά την αργία της Δευτέρας. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνται σε αρνητικό έδαφος, «παίρνοντας πάσα» από την αδύναμη χθεσινή συνεδρίαση στη Wall αλλά και τη σημερινή βουτιά των ασιατικών μετοχών.

Έντονες είναι οι ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία της παγκόσμιας ανάκαμψης, στον απόηχο των φόβων για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας. Τα βλέμματα αυτή την εβδομάδα στρέφονται στα σημαντικά μακροοικονομικά μεγέθη που ανακοινώνονται στις ΗΠΑ, με αποκορύφωμα τα στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας την ερχόμενη Παρασκευή.

Κατά 0,96% υποχωρεί ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600. Στα 1,2676 δολάρια το ευρώ. Σημαντικές πιέσεις δέχονται οι τράπεζες και ο μεταλλουργικός κλάδος.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο FTSE 100 υποχωρεί 0,90% στις 5.155 μονάδες, στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX χάνει 0,73% στις 5.869 μονάδες και στο Χρηματιστήριο του Παρισιού ο δείκτης CAC καταγράφει πτώση 0,91% στις 3.455 μονάδες.

Απώλειες 2,99% για την Allied Irish Banks, που λίγο νωρίτερα έφτασε να υποχωρεί πάνω από 6%. Στο -2,79% η Barclays.

Εν τω μεταξύ, στην αναβάθμιση σε overweight του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου προχώρησε η Credit Suisse. Η εν λόγω κίνηση αντανακλά, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τους αναλυτές της Credit Suisse, το μετριασμό της νομοθεσίας και των φόρων, τη βελτιωμένη εικόνα της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών τραπεζικών ιδρυμάτων, καθώς και τις ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού που παρατηρούνται στην Ευρώπη.

Στο +0,9% η μετοχή της Carrefour. Την επιστροφή του στην κερδοφορία ανακοίνωσε για το πρώτο εξάμηνο του 2010 ο γαλλικός κολοσσός, εμφανίζοντας κέρδη ύψους 82 εκατ. ευρώ (104 εκατ. δολ), έναντι ζημιών της τάξης των 58 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 6% στα 43,7 δισ. ευρώ. Τα EBITDA ενισχύθηκαν κατά 40% στα 712 εκατ. ευρώ.

Κατά 17.000 υποχώρησε ο αριθμός των ανέργων κατά τον μήνα Αύγουστο στη Γερμανία, σύμφωνα με στοιχεία της αρμόδιας ομοσπονδιακής υπηρεσίας της χώρας που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε στο 7,6%.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:04 - 31 Αυγ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.