ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ευρώπη «σπρώχνει» το ΧΑ - Χαμόγελα στις ευρωαγορές - Ανοδικά τα futures στη Wall

14:07 - 01 Σεπ 2010 | Σχόλια Αγοράς
Άνοδο καταγράφουν οι τιμές στο ΧΑ αλλά ο γενικός δείκτης καταγράφει απόδοση χαμηλότερη από αυτή των ευρωπαϊκών αγορών. Ο γενικός δείκτης ενισχύεται κατά 0,65% και βρίσκεται στις 1.565 μονάδες με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να ενισχύονται άνω του 1%.

Υστερεί η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank από τις τράπεζες, ενώ υποχωρεί 2% και ο ΟΠΑΠ. Τα τελευταία λεπτά ο ΟΤΕ αντιδρά και βοηθά την αγορά, ενώ πάνω από τα 10 ευρώ διαπραγματεύεται η Εθνική Τράπεζα. Η αξία των συναλλαγών ξεπερνά τα 61 εκατ. ευρώ. Εξαιρετικός παρουσιάζεται σήμερα στα τερματικά ο τίτλους της Μυτιληναίος που ενισχύεται περί το 5%.

Κινητικότητα παρατηρείται σε περιορισμένο αριθμό εταιρειών της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης. Συγκεκριμένα, η Αστήρ Παλάς, η Παρνασσός, η Καρδασιλάρης, η ΕΒΖ, η Lavipharm ενισχύονται σημαντικά με καλές συναλλαγές. Το ζητούμενο ωστόσο σε αυτήν την κατηγορία μετοχών είναι η συνέχεια. Υποχωρούν Κυριακίδης, Πετζετάκις και Alpha Trust Ανδρομέδα. Συνολικά 54 μετοχές υποχωρούν και 94 ενισχύονται.

Θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές - Ανοδικά τα παράγωγα στη Wall

Ιδιαίτερα αισιόδοξο κλίμα επικρατεί στις ευρωαγορές, στη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης του Φθινοπώρου, με τους επενδυτές να υποδέχονται με ιδιαίτερα "καλό μάτι" τα ενθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν εκτός ευρωπαϊκού εδάφους (μεταποίηση στην Κίνα και ΑΕΠ Αυστραλίας). Δεν ενθουσίασαν, την ίδια ώρα, τα στοιχεία για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη, αν και δεν φαίνεται να πτοήθηκαν οι επενδυτές. Ανοδικά κινούνται τα αμερικανικά παράγωγα.

Μεγαλύτερη του αναμενομένου ήταν η αύξηση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Κίνα τον Αύγουστο, καθησυχάζοντας όλους εκείνους που εκφράζουν φόβους για επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας. Ο σχετικός δείκτης PMI αυξήθηκε στις 51,7 μονάδες, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για 51,5 μονάδες.

Ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών η ανάπτυξη της οικονομίας της Αυστραλίας στο δεύτερο τρίμηνο. Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,2% έναντι εκτιμήσεων για 0,9%. Σε ετήσια  βάση, το ΑΕΠ αναπτύχθηκε 3,3%.

Άνοδο 1,1% καταγράφει ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κι ενώ χθες έκλεισε στο +0,1%, ενώ αποχαιρέτησε τον Αύγουστο με μηνιαίες απώλειες της τάξης του 1,6%. Στα 1,2796 δολάρια ενισχύεται το ευρώ.

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 ενισχύεται κατά 1,48% στις 5.303 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX σημειώνει άνοδο 1,14% στις 5.973 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC κερδίζει 1,86% στις 3.556 μονάδες.

Άλμα 4,4% καταγράφει η μετοχή της γαλλικής Vivendi. Για το δεύτερο τρίμηνο του 2010, η εταιρεία ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, καθώς τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 6,2%. Ωστόσο, τα καθαρά κέρδη της εταιρείας υποχώρησαν κατά 3,5%.

Κέρδη 3,2% για τη Vinci, τη μεγαλύτερη οικοδομική εταιρεία παγκοσμίως, καθώς ανακοίνωσε κέρδη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Κέρδη καταγράφει ο μεταλλευτικός κλάδος. Στο +1,4% βρίσκεται η Rio Tinto και στο +3,4% η Fresnillo. Ανοδος 2% για την Xstrata.

Τάσεις επιβράδυνσης εμφάνισε τον Αύγουστο η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, με τον σχετικό δείκτη PMI να υποχωρεί στις 55,1 μονάδες, έναντι των 56,7 μονάδων τον Ιούλιο.

Επιβραδύνθηκε σημαντικά η μεταποιητική δραστηριότητα κατά τον μήνα Αύγουστο στη Βρετανία, με τον σχετικό δείκτη PMI να υποχωρεί στις 54,3 μονάδες, έναντι 56,9 τον Ιούλιο, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα εννέα μηνών. Να σημειωθεί ότι οι τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για διαμόρφωση του δείκτη στις 56,7 μονάδες.

Κατά 0,3% μειώθηκαν τον Ιούλιο οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία, συγκρινόμενες με τα επίπεδα του Ιουνίου κι ενώ η πλειονότητα των αναλυτών ανέμενε αύξηση της τάξης του 0,5%. Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της χώρας, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν για δεύτερο συνεχή μήνα. Σε ετήσια βάση οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,8%.



Τελευταία τροποποίηση στις 14:25 - 01 Σεπ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.